logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop do 2000zł. RIGOL DS1054Z vs AXIOMET AX-DS1100CFM

SIDII 08 Gru 2017 16:35 5547 8
REKLAMA
  • #1 16876745
    SIDII
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Rozważam zakup sensownego oscyloskopu na lata. Obecnie zastanawiam się między następującymi modelami:

RIGOL DS1054Z
    https://rigol.com.pl/pl/p/Oscyloskop-cyfrowy-Rigol-DS1054Z-4Ch-50MHz/189
    zalety:
    - 4 kanały,
    - pamięć 12 Mpkt
    - niższa cena

AXIOMET AX-DS1100CFM
    https://pl.axiomet.eu/product/axiomet/oscyloskop/ax-ds1100cfm
    zalety:
    - pasmo 100MHz

Ktoś ma doświadczenie z w/w sprzętem? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie =)
  • REKLAMA
  • #2 16876767
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    A to nie jest czasem ten Rigol którego można łatwo przerobić na 100MHz ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16877312
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    W cenie do 2kz to masz dwie opcje albo SDS1102x lub DS1054z
    Mam oba i powiem ci że każdy jest OK i każdy coś tam ma lepsze od drugiego.

Rigola kupiłem za 1470zł jako ciekawostkę bo okazja. Nie odblokowałem na razie ale ... pozytywnie jestem zaskoczony.
    Przede wszystkim pozytywnie zaskoczyły mnie sondy w zestawie. Prawie idealne by były jak by były wymienne igły.
    Oscyloskop ma jedną wadę a mianowicie menu to koszmar.

I tak można licytować się ten ma to ten ma tamto. Zaleta to też pojemność wejściowa R ma 13pF, S ma 18pF tu znów są wady. S ma większy ekran roboczy do obserwacji przebiegu i miłe menu a rigol menu koszmarne i mniejszy ekran co daje kolorowo i wesoło. Graficznie rigol bije siglenta na wyświetlaniu przebiegów. Ergonomią siglent rigola.
    Wada rigola to uboga podstawa czasu kończąca się na 5ns co przy 100MHz jest bidą zaś siglent ma 2nS.

Tu jeden ma dwa kanały drugi cztery ale przy pracy czterech kanałów jest za kolorowo i ciasno na ekranie.

Teraz jest nowszy model siglenta SDS1102x

W siglencie sondy są gówniane.

Jakość wykonania tu trzeba wspomnieć tylko o enkoderach rigol ciut lepiej wypada tylko ciut.

Jako tako bym brał rigola. Najtańsza opcja i dobre sondy.
    Wybawić go przez czas 30h wedle opcji odblokowanych i jak ok to odblokować i tyle.

W moim był problem z kanałem 4 miał na 1mV offset ale auto kalibracja go wyeliminowała.
    Czasem podczas AUTO potrafił załączać dodatkowo 4kanał mimo ze na 1 był sygnał a reszta wyłączona.
  • REKLAMA
  • #4 16878648
    NDN Warszawa
    Poziom 12  
    Ocena: 60
    Podstawowe pytanie do czego ma być oscyloskop. Zastosowanie determinuje na jakie cechy należy bardziej zwrócić uwagę, a na jakie nieco mniej.

Axiomet to troszkę starsza konstrukcja, zbliżona do wycofywanego już Rigola poprzedniej generacji : DS1102E

Rigol DS1054Z ma dobre układy wejściowe i radzi sobie z synchronizacją nawet 400 MHz .
    Tutaj fotka jak to wygląda(sprzęt oczywiśnie nie jest oblokowany)
    Oscyloskop do 2000zł. RIGOL DS1054Z vs AXIOMET AX-DS1100CFM
  • REKLAMA
  • #5 16879190
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @NDN Warszawa 400MHz, ale przy jakim spadku amplitudy... No i MHz, nie MHZ.
  • #6 16879320
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @NDN Warszawa 400MHz, ale przy jakim spadku amplitudy... No i MHz, nie MHZ.

Przy dużym oczywiście. Przecież to oscyloskop 100 MHz a nie 400 MHz. Chodzi o to, że rzadko który oscyloskop o paśmie 100 MHz wyświetli przebieg o tak dużej frekwencji.
    Przykładowo moj stary Tek 2220 o paśmie 60 MHz wyświetla tylko do max. 180 MHz, a gdzie 200, 300 czy 400 MHz. Powyżej już 180 MHz to już tylko kreska pozioma, której nie da się odczytać kształtu przebiegu.
    Dla mnie, jako krótkofalowca jest porządna cechą, gdy mogę sprawdzić przebieg na wyjściu generatora zaś dokładny pomiar amplitudy jest sprawą wtórną. Dlatego dla krótkofalowców Rigol 1054z jest b. dobrym i tanim rozwiązaniem.
  • #7 16879452
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @^ToM^ oscyloskop pokaże poprawnie sinusoidę, nie przebieg odkształcony.
  • #8 16879564
    NDN Warszawa
    Poziom 12  
    Ocena: 60
    ^ToM^ napisał:
    @NDN Warszawa 400MHz, ale przy jakim spadku amplitudy...

Jeżeli znajdę to umieszczę charakterystykę tłumienia zarówno w wersji 50MHz jak i po odblokowaniu do 100MHz. Kiedyś w laboratorium kalibracyjnym zdjęliśmy charakterystyki.
    Dlatego też pisałem tylko o synchronizacji przebiegu 400MHz- tłumienie znacząco przekracza 3dB.
    No i MHz, nie MHZ.
    Już poprawiam literówkę:)
    @^ToM^ oscyloskop pokaże poprawnie sinusoidę, nie przebieg odkształcony.
    Tu myślę że chodziło o brak możliwości synchronizacji. Przykładowo Siglent SDS1102X-E o paśmie 200MHz już po ok. 250MHz przestaje synchronizować i nawet przebiegu sinusoidalnego o częstotliwości 300MHz tam nie zobaczymy - jedynie jakieś śmieci na ekranie.
    Rigol DS4024 (też 200MHz ale przetwornik 4GSa/s) potrafi już zsynchronizować przebieg 1GHz.
    Jak do tej pory Rigol ma największe możliwości wśród chińskich producentów. Chociażby zaprojektował nowy układ akwizycji umożliwiający zbudowanie oscyloskopu 4GHz.
    Tu troszkę wieści dla zainteresowanych : http://www.eenewseurope.com/news/novel-chipset-and-architecture-portable-oscilloscopes

Cytat:
    Rigol has built a prototype scope based on Phoenix and Ultravision II, boasting a 4GHz bandwidth, 20GSa/s real-time sample rate and 1 billion point memory depth.

Wracając jednak do początku tematu - najważniejsze jest pytanie o zastosowanie oscyloskopu. Często spotykam się, że podrzędna cecha -
    czasami nawet nie wymieniana w kartach katalogowych okazuje się kluczowa przy wyborze konkretnego typu. Przykładowo do wykrywania zapadów w układach zasilających znacznie ważniejsza będzie możliwość segmentacji pamięci i zegar czasu rzeczywistego (umożliwiający identyfikację czasową przechwyconych segmentów) niż pasmo czy częstotliwość próbkowania lub dekodowanie magistral. Do tego zastosowania DS1054Z będzie już niewystarczający. Trzeba sięgnąć po serię DS2000, lub Siglenta SDS1000X które właśnie mają już zegarek. Wtedy można oscyloskop zapiąć nawet na tydzień i później analizować zapisane wyniki.
    Do krótkofalarstwa - najważniejsze będzie pasmo przenoszenia.
  • #9 16879760
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    oscyloskop pokaże poprawnie sinusoidę, nie przebieg odkształcony.

Dla mnie to nie ma znaczenia. Najczęściej oglądanym sygnałem jest sinusoida, szczególnie w radiotechnice i krótkofalarstwie. Do 1000 MHz pokaże prawidłowo każdy, a powyżej mam bonus "za darmo" mogę oglądać do 400 MHz sinusa. Bardzo mnie to cieszy. Na moich dotychczasowych nie było takiej możliwości.

PzdR!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru oscyloskopu w przedziale cenowym do 2000 zł, porównując modele RIGOL DS1054Z i AXIOMET AX-DS1100CFM. RIGOL DS1054Z wyróżnia się czterema kanałami, pamięcią 12 Mpkt oraz niższą ceną, a także możliwością przeróbki na 100 MHz. Z kolei AXIOMET AX-DS1100CFM oferuje pasmo 100 MHz, ale jest uznawany za starszą konstrukcję. Użytkownicy podkreślają różnice w ergonomii, jakości wyświetlania oraz funkcjonalności menu. RIGOL DS1054Z jest chwalony za dobre układy wejściowe i synchronizację, mimo że jego menu jest uważane za skomplikowane. W kontekście zastosowań, oscyloskopy są oceniane pod kątem ich zdolności do wyświetlania sygnałów sinusoidalnych oraz synchronizacji przy wyższych częstotliwościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA