logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody LED wybrać do podświetlenia telewizora?

sebaele22 09 Gru 2017 10:35 7374 6
REKLAMA
  • #1 16878245
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, od tygodnia jestem posiadaczem tv 55 cali firmy Samsung.
    Postanowiłem zrobić w tylnej części podświetlenie LED.
    Chciałbym zapytać jakie diody do tego wybrać? Barwa światła, RGB, czy z pilotem czy bez, czy odcinki muszą być długie czy lepiej punktowe jesli chodzi o paski LED? Jakie napięcie czy 5V pod USB czy może 12V?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16878357
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    co do podświetlania ściany za TV mam mieszane odczucia są dobre i złe strony
    dobre to zmnejszenie kontrastu obrazu TV z ciemnym otoczeniem
    \ wybrał bym oświetlenie liniowe , moim zdaniem punktowe byłoby rozpraszające uwagę.
    \ Natężenie i barwa światła regulowana RGBW pilotem najlepiej radiowym po co USB? zasilacz który jest w zestawie np.

https://led-hurt.pl/pl/p/Zestaw-2%2C5m-tasma-...SMD5050-IP20-pilot-40-przyciski-zasilacz/1810

największym minusem jest dodatkowy pilot który w najpotrzebniejszych momentach poprostu ginie ;[
  • REKLAMA
  • #3 16878398
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmm więc może wybrać jakieś stałe światło? W poprzednim tv 32 calowym miałem 3 paski po 3 diody na każdym i umieszczone były u góry i po bokach (kolor niebieski).
    Będę chciał również położyć cegiełkę w kolorze białym (stara cegła) lecz zapewne w przyszłym roku nie tak szybko.
  • REKLAMA
  • #4 16878458
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Twoja koncepcja jest b. dobra , z powodu własnego przyzwyczajenia
    nie mniej idąc tym śladem Ambilight Philipsa nigdy by nie powstał i co więcej jest dalej jest rozwijany.

Zdałem sobie sprawę z tego jak kilka lat temu zainstalowałem sobie programik f.lux który zmienia automatycznie ciepłotę barwy i jaskrawość monitora w okresie doby uwzględniając to na podstawie godziny , kalendarza , i położenia geograficznego
    Dla mnie od razu widoczna jest różnica , jak siedzę przy obcym monitorze.

Polecam
  • REKLAMA
  • #5 16881097
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmmm ale czy takie diody pod usb ruszą nie uszkodzą tv?
  • #6 16881179
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    Port USB można obciążyć prądem 500mA - wypada zrobić układ, który pobierze mniej - i biorąc pod uwagę, że LED ma sprawność świecenia z 8X lepszą od żarówki i napięcie przewodzenia ze 3V, można z tych 500mA mieć moc 1.5W i to będzie jak żarówka 12W - to w sam raz pasuje jako światło za telewizorem dla zmniejszenia kontrastu.

A co do tego, czy to ma sens - dawno, dawno temu (pewnie ze 40 lat) w "Młodym Techniku" napisali, że oglądanie telewizji tak, że oko ma do czynienia z kontrastem jasnego ekranu z ciemnym otoczeniem, jest bardzo szkodliwe dla wzroku, i że umieszczenie światła za telewizorem znacznie tę szkodliwość zmniejsza - do tego potrzebne jest oświetlenie ściany za telewizorem, a dokładniej tych jej części, które widać zza telewizora - mając LED-y można lepiej rozplanować układ światła, przez co wystarczy mniejsza moc.
  • #7 16897640
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam, dziękuje za pomoc taśma LED wybrana kolor naturalny, tv podświetlony :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje diod LED do podświetlenia telewizora Samsung 55 cali. W dyskusji poruszane są różne aspekty wyboru diod, takie jak barwa światła (RGB vs. stałe), rodzaj zasilania (5V przez USB vs. 12V), oraz długość pasków LED (liniowe vs. punktowe). Uczestnicy podkreślają zalety oświetlenia liniowego, które zmniejsza kontrast obrazu w ciemnym otoczeniu, oraz sugerują użycie pilota do regulacji natężenia i barwy światła. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo podłączenia diod do portu USB telewizora, wskazując na potrzebę ograniczenia poboru prądu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na taśmę LED o naturalnym kolorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA