logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira B - Zanikanie światła mijania LED COB

jacobsen92 09 Gru 2017 11:54 8595 7
REKLAMA
  • #1 16878369
    jacobsen92
    Poziom 7  
    Witam. Mam następujący problem. Zakupiłem takie o to żarówki LED:

Dane żarówek:Voltage: DC 9-32V
    Current: 2.8A
    Bulb Type : H7 Single Light
    Power: 55W each bulb
    Working efficiency: 98%

Podłączając je bezpośrednio przy zgaszonym silniku żarówki świecą normalnie po odpaleniu wiadomo skacze napięcie min.13,5V żarówki świecą chwile i gasną niestety moje auto posiada szyne Canbus :(
    Zastosowałem wobec tego obciążenia tego typu:

Dane obciążeń:
    Item Type : Car Light Canbus Decoder
    Voltage : DC 12V-14V
    To Fit: Headlight Canbus
    Power : 30-40W
    EAN : 730052889079
    MPN : WO730052889079

Prawa żarówka bez zarzutów świeci ciągle bez ani jednego ekscesu od kiedy zamontowałem natomiast druga żyje swoim życiem ale nie wiem do czego się przyczepić. Jest tak że po odpaleniu muszę wyłączać i włączać światła 3 razy żeby lewy LED świecił na dłuższych odcinkach momentami jest tak że przejeżdżam 10km i nie gaśnie a czasami potrafi gasnąć 2 razy na 1km.

Tylko teraz pytanie dlaczego prawa świeci ciągle i nie ma żadnych problemów a lewa ma problem skoro są obie na tym samym obciążeniu?
    Jak myślicie wina żarówki obciążenia czy może za mało obciążony dalej układ?
    Ktoś coś podpowie ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16878434
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Zamieniałeś żarówki miejscami?
  • REKLAMA
  • #3 16878543
    jacobsen92
    Poziom 7  
    Szczerze powiem że nie zamieniałem bo dużo zabawy przy tym było musiałem przerabiać wejścia demontaż filtra powietrza itd a wyszło to już po montażu wszystkiego i przejechaniu kilku km. . Uważasz że może zmienić coś taka zamiana miejscami czy bardziej w celu sprawdzenia czy to wina żarówki lub obciążenia?
  • #4 16878637
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    No właśnie taka zamiana pozwoli się zorientować co może być przyczyną. Jeżeli awaria pójdzie za "żarówką" i przeniesie się na drugą stronę to wina będzie po stronie "żarówki". Jeżeli pozostanie po tej samej stronie to winy należy szukać gdzie indziej a "żarówki" w tym momencie zostaną wyeliminowane jako źródło problemów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16878710
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    goldi74 napisał:
    Zamieniałeś żarówki miejscami

Od tego trzeba zacząć . (współczuję tej roboty)

Gdyby okazało się , że żarówki są sprawne, to przy pomocy diagnoskopu TECH2 możesz w tym samochodzie wyłączyć kontrolę sprawności żarówek.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 16878800
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    Wiesz skąd idzie zasilanie żarówek w aucie, plusa i masy ? U mnie niby wspólne, ale z innych bezpieczników (L i P mijania), i rozdzielającej masę na kilka przewodów kostki, także np lewa może być całkiem ok, a prawe niekoniecznie.
    Z żarówkami to tak, to jakiś tam nowy wynalazek, i jesteś ich testerem za własne pieniądze.
  • REKLAMA
  • #7 16888099
    jacobsen92
    Poziom 7  
    Powiem Wam teraz tak. Pojeździłem kilka dni z żarówkami i wiadomo pobawiłem się jeszcze nie raz przełącznikiem jak gasły ale problem teraz znikł mianowicie, żarówki bez obciążeń działają na zgaszonym silniku, wiadomo mniejsze napięcie ale na odpalonym bez obciążeń gasną.
    Teraz kwestia tego dlaczego gasła lewa. Jest zima wiadomo mniejsza sprawność akumulatora mniejsze odcinki tylko go dobijają u mnie jeszcze na dodatek elektryczne wspomaganie więc ładowanie w moim aucie spadło do 13,4-5V dopiero jak przejadę się dużo dalej to potrafi skoczyć do 13,8-14V Teraz z obciążeniami zrobiłem test na zgaszonym silniku włączam żarówki i lewa gaśnie nie mam pojęcia jak rozwiązany jest układ oświetlenia ale może prawa dostaje jako pierwsza napięcie i wyrabia na tej mocy co dostaje lewa już gaśnie, mierzyłem miernikiem i np. na prawej jest 12,5V a na lewej 12V ale jak już odpalę samochód napięcie skoczy sobie do tych 13,3-4V to już lewa też świeci normalnie.Jak odpalę silnik i szybko włączę światła zanim napięcie skoczy do powyżej 13V to lewa gaśnie ale wyłączam czekam do tych 13V i włączam i po problemie :)
    Problem znikł oczywiście na zgaszonym silniku gaśnie ta lewa żarówka ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
    Teraz wiem że jest to kwestia napięcia w układzie ale chyba jest to nie do przeskoczenia :)

Co do świateł podzielę się z wami że mam słabe odczucia co do tych żarówek zamówiłem chińszczyznę i może też dlatego może philipsa by były dobre:) ale problemów multum zamontowałem to raziły po oczach odciąłem im kąt światła to znowu teraz ja odczuwam że gorzej świecą niż tradycyjne żarówki jedynie kolor światła wiadomo bardziej podchodzi pod ksenon ale widoczność gorsza. Montaż utrudniony mocowanie przystosowane w H7 na druciki zaczepiane lewa prawa czyli takie jak było zawsze, nowe zaczepy dyskwalifikują prosty montaż przerabianie mocowania żarówki itd. Racja jestem testerem za własne pieniądze i do tego ryzykuje utratą dowodu rejestracyjnego. Dobrze że mieszkam w anglii tutaj nie czepiają się tak jak w PL musiałbym naprawdę mocno razić po oczach żeby mi zabrali papiery :)
  • #8 16889308
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    jacobsen92 napisał:
    auta z szyną canbus są na tyle dziwne że czasami nawet trzeba dać się im przyzwyczaić do np. jak w tym przypadku nowych żarówek

jacobsen92 napisał:
    włączam żarówki i lewa gaśnie widocznie prawa dostaje jako pierwsza napięcie z aku

... bardzo ciekawe teorie...

Rozumiem, że temat wyczerpany.
    Zamykam
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z żarówkami LED H7 w Opel Zafira B, które gasną po uruchomieniu silnika, mimo zastosowania dekodera Canbus. Po zamianie żarówek miejscami, problem z gasnącą lewą żarówką nadal występuje, co sugeruje, że może to być związane z napięciem zasilania. Użytkownik zauważa, że na zgaszonym silniku żarówki działają, ale po uruchomieniu silnika napięcie spada, co wpływa na ich działanie. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie zasilania oraz możliwość wyłączenia kontroli sprawności żarówek za pomocą diagnostyki TECH2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA