Witam
Jestem w trakcie projektowania układu przetwornicy step up ze stałym prądem (driver LED). Układ podnosi napięcie z baterii li ion (4,2-3V), zasilając stałym prądem 2A 2 CREE XM-L w szeregu. Dodatkowo mam tutaj tryby odpowiadające za stabilizację prądu na różnym poziomie. Nie ukrywam, że sciągnąłem parę rzeczy stąd.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3280088.html
Tak wygląda schemat, do którego doszedłem na razie.
Taką przetwornicę próbowałem zrobić na bazie xl6009 tylko xl6009 się wyłącza przy tak niskim napięciu (nie wiem jak im działają te powerbanki z xl6009). Dla mt3608 to za duży prąd szczytowy, dlatego przejrzałem co oferuje mój dostawca allegro
i znalazłem max668. Kupiłem go. Ograniczennie prądu dodaje na razie do mojego królika doświadczalnego (xl6009
). Wiem jak się dodaje ograniczenie prądu do xl4005, ponieważ już robiłem tego typu schematy. Problem jest taki, że jest to za niskie napięcie zasilające dla lm358. Zasilając go z 2,5V daje na wyjściu tylko 1,6V, co po przejściu przez diodę jest mniej niz 1,25V. Dlatego chciałbym zrealizować tą funkcję przez lm393 (działa z niższego napięcia, ale ma wyjście typu open colector, więc żeby mógł wtłaczać prąd do sprzężenia zwrotnego dodałem 2 tranzystory, które obrócą fazę o 360. Prosiłbym o pomoc w tym schemacie. Czy to może w ogóle działać? Może ktoś ma doświadczenie w tej działce i wie jak to "zhakować"? Może na jakimś cmosowym opampie typu tl272?
Próbowałem zastosować to do xl6009 ale nie działało. Wkrótcę przetestuję to ograniczeni prądu z modułem lm2569 i dam znać oczywiście.
Jestem w trakcie projektowania układu przetwornicy step up ze stałym prądem (driver LED). Układ podnosi napięcie z baterii li ion (4,2-3V), zasilając stałym prądem 2A 2 CREE XM-L w szeregu. Dodatkowo mam tutaj tryby odpowiadające za stabilizację prądu na różnym poziomie. Nie ukrywam, że sciągnąłem parę rzeczy stąd.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3280088.html
Tak wygląda schemat, do którego doszedłem na razie.
Taką przetwornicę próbowałem zrobić na bazie xl6009 tylko xl6009 się wyłącza przy tak niskim napięciu (nie wiem jak im działają te powerbanki z xl6009). Dla mt3608 to za duży prąd szczytowy, dlatego przejrzałem co oferuje mój dostawca allegro