Witam wszystkich.
Potrzebowałem widzieć dwie partycje karty SD (FAT i ext2) w Windowsie i szukałem rozwiązania. Zainstalowałem dwie rzeczy. Wydaje mi się, że jedna z nich powoduje, że Windows 7 nie chce się włączyć (po instalacji sterowników wyskoczył prawdopodobnie komunikat, że sterowniki nie są podpisane cyfrowo). Udaje się włączyć Windowsa tylko, gdy wybiorę podczas startu F8 i opcję "Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników.". Usunąłem już jeden program oraz przeinstalowałem sterownik do czytnika kart SD w komputerze, ale nie rozwiązało to problemu. Jest jakiś sposób na pozbycie się niechcianych sterowników bez ponownej instalacji Windowsa?
Błąd jaki się pojawia podczas startu, gdy Windows jest na etapie komunikatu "trwa uruchamianie systemu Windows": 0xc000000e The boot selection failed because a required device is inaccessible.
Zainstalowany był program Ext2Fsd-0.69 oraz sterownik do czytnika kart SD znaleziony w sieci - Hitachi Microdrive - plik o nazwie cfadisk-x64-1.zip z tego postu).
Uruchom komputer w trybie awaryjnym.
Odinstaluj sterowniki kontrolera dysków (oba kanały IDE). Zrestartuj system.
Tryb awaryjny nie działa - jest ten sam błąd jakbym włączał normalnie Windowsa.
W trybie "Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników." widzę jeden kanał IDE, odinstalowanie go nic nie pomogło.
"Nazwa 'bootrec' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy." - Robię coś źle? (CMD jako administrator)
Pliki z FRST w załączeniu. Zrobiłem też dodatkowe skany (Lista BCD i MD5 sterowników) w razie co.
Od siebie dodam, że próbowałem również z pendrive'a (brak CD) naprawić komputer za pomocą Windows 7 Repair Disca, ale nic nie znalazł i nie mógł naprawić (a pomogło mi choćby po tym jak sklonowałem dysk HDD na nowy SSD).
Załączniki:
Addition.txt(34.23 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
FRST.txt(97.18 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
No tak, to trzeba by uruchomić z płyty Recovery (w twym przypadku z pena).
Uruchomiłem bootrec spod tego recovery. Pojawiła się informacja: "Total identified Windows Installations: 0".
Cytat:
Przenieś ten folder w inne miejsce:
C:\Program Files (x86)\AmIcoSingLun\
To był fabryczny sterownik od czytnika kart SD (razem z Windowsem). Jako, że przestał mi się włączać komputer to ratowałem się ponowną instalacją sterowników ze strony Asusa. Nie mniej jednak przeniosłem i bez efektu.
Cytat:
O kurczę. Masz jakieś "kuku" tutaj. Wszystkie chyba sterowniki przestały mieć podpisy:
NOD nic do tej pory nie wykrył. Czyżby coś innego? Do odratowania jakimiś programami?
### ROZWIĄZANIE ###
Dodano po 54 [minuty]:
NOD podczas skanowania nic nie znalazł na C, więc szukałem dalej.
Googlałem temat i udało się znaleźć rozwiązanie na anglojęzycznych stronach.
1. Najpierw na podstawie tej strony Microsoftu skorzystałem z aplikacji sigverif.exe, by znaleźć sterowniki, które nie są podpisane. Program czysto informacyjnie wyświetlił, że na 251 plików aż 69 jest niepodpisanych. Na liście znalazłem jednak znajomy mi sterownik, który instalowałem - cfadisk.sys. Odnalazłem jego miejsce w system32/drivers i zwyczajnie usunąłem.
2. Z tego tematu na bleepingcomputer wyłapałem, że aplikacja TDSSKiller usunęła rootkita, który powodował podobne objawy co u mnie. Odpaliłem go, ale nic nie znalazł - podejrzewam, że plik z rootkitem to ten cfadisk.sys, który wcześniej usunąłem.
3. Uruchomiłem komputer i wszystko działa. Nadal sigverif.exe krzyczy, że 68 plików jest niepodpisanych, ale istotne, że komputer działa bez zarzutu.
Mimo wszystko dziękuję za udzielanie się w temacie.
Jedyny na liście oznaczony R0 - czyli running, boot. To by wiele wyjaśniało.
safbot1st napisał:
Spoko, ale teraz czytnik Ci nie działa, prawda? ? ?
Miałeś jakąś niezłą infekcję tam. Miejmy nadzieję, że już jej nie ma.
lucasville napisał:
Czytnik działa. Zainstalowałem na nowo ASUSowe sterowniki (folder C:\Program Files (x86)\AmIcoSingLun) i wszystko ok. Wykryło ładnie kartę i mam pełną funkcjonalność.
Infekcja była, ale chyba nazwę to "nieagresywna", bo zwykłe usunięcie pliku ze sterownikiem, który się wgrał po to by widzieć dwie partycje na karcie SD rozwiązało problem. Być może było takie jego założenie, by anulować podpis cyfrowy by Windows pozwolił się mu wczytać.
Podsumowując: po problemie nie ma śladu. Wszystko łącznie z czytnikiem kart działa.
Skoro czytnik działa, to przepraszam, że Cię niepokoiłem.
Swoją drogą ciekawe, że on działa bez cfadisk.sys.
Dodatkowo warto tą resztę sterowników "podpisać" na przyszłość. Może jest taka funkcja w windowsie....
Dodano po 3 [minuty]:
lucasville napisał:
Zainstalowałem na nowo ASUSowe sterowniki (folder C:\Program Files (x86)\AmIcoSingLun) i wszystko ok. Wykryło ładnie kartę i mam pełną funkcjonalność.
To by wiele wyjaśniało. Dopiero odczytałem PW.
lucasville napisał:
Zainstalowałem na nowo ASUSowe sterowniki (folder C:\Program Files (x86)\AmIcoSingLun) i wszystko ok. Wykryło ładnie kartę i mam pełną funkcjonalność.
Podłączyłem stary oryginalny dysk z czystym systemem (przed klonowaniem na obecny). Tam na 256 sterowników tylko 6 jest niepodpisanych, więc ten cfadisk popsuł więcej sterowników. Na szczęście nie jest to palący problem. Postaram się poszukać w wolnej chwili rozwiązania jak podpisać pozostałe sterowniki, a jak się nie uda to pewnie za jakiś czas i tak system zwolni i będę stawiać go od nowa.
Edycja 17 grudnia 2017 r. Problem z podpisaniem cyfrowym tych kilkudziesięciu plików bierze się z klonowania dysku. Po klonowaniu od razu sterowniki tracą podpis cyfrowy. Nie była to wina mieszania zatem w sterownikach.
Co najgorsze doszedłem do tego, gdyż całkowicie nie działa mi Windows Update. Na dysku oryginalnym wszystko jest OK. Po klonowaniu na dysk SSD od razu przestaje działać. Klonuję, gdyż na fabrycznym dysku mam ukrytą partycję i z niej zainstalowałem oryginalny czysty Windows.
Prawdopodobnie jest to kwestia sterownika dysku. Odsyłam do stron Microsoftu: nr 1 (po angielsku) oraz nr 2 (po polsku)
Po klonowaniu od razu sterowniki tracą podpis cyfrowy. Nie była to wina mieszania zatem w sterownikach.
Co najgorsze doszedłem do tego, gdyż całkowicie nie działa mi Windows Update.
To są 2 poważne problemy. Po prawidłowym sklonowaniu nie powinno być żadnych różnic.
Jakim programem klonujesz?
Uszkodzone WU może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
Tu kolega walczył, nie wiem, z pół roku?:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3392337-30.html#16890722
lucasville napisał:
Klonuję, gdyż na fabrycznym dysku mam ukrytą partycję i z niej zainstalowałem oryginalny czysty Windows.
Po co Ci ukryta partycja i tym bardziej po co ukrywać instalację WIN? Może w tym jest problem?
To są 2 poważne problemy. Po prawidłowym sklonowaniu nie powinno być żadnych różnic.
Jakim programem klonujesz?
Uszkodzone WU może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
Tu kolega walczył, nie wiem, z pół roku?:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3392337-30.html#16890722
Program to EasyUS Todo Backup. Z mojego poprzedniego posta, gdzie wkleiłem dwa linki do strony Microsoftu wynika jakby problem (z niedziałającym WU) był spowodowany złymi sterownikami do dysku (zamiana dysku HDD na SSD). Mój komputer ma obecnie ponad 7 lat, więc nie zdziwiłbym się, gdyby to była niekompatybilność z dyskiem SSD. Ale... pobrałem i zainstalowałem na nowo sterowniki Intela ze strony ASUS (do mojego laptopa). Nic. Pobrałem jakieś z Intela (Intel Rapid Technology bodajże), ale podczas próby instalacji wyskakiwał inny błąd (coś z kernel32.dll czy jakoś tak).
W każdym razie lekko zdeprymowany, odnalazłem płytę z Windowsem 7 OEM. Zainstalowałem czysty system na dysku SSD, użyłem mojego ASUSowego klucza Windowsa i... nie mam żadnego niepodpisanego sterownika. Czyli wszystko działa, łącznie z Windows Update. Jestem właśnie na etapie instalowania sterowników np. do grafiki (mam hybrydowy układ graficzny z GeForcem 210).
safbot1st napisał:
Po co Ci ukryta partycja i tym bardziej po co ukrywać instalację WIN? Może w tym jest problem?
Źle i niefortunnie się wyraziłem. Mam tam fabryczną partycję Recovery z Windowsem, która z wiadomych względów jest ukryta. I z niej odzyskiwałem oryginalnego OEMowego Windowsa od ASUSa.
Edycja 2017-12-20 17:19 Mogę potwierdzić, że za problemy z podpisaniem plików cyfrowych i niedziałającą usługą Windows Update odpowiedzialne były sterowniki od Intela. Zainstalowałem je raz ze strony ASUSa i od razu "padł" mi WU. Na nowo zainstalowałem Windowsa i teraz sterowniki Intela omijam z daleka. Mam grafikę, dźwięk, sterowanie jasnością ekranu, głośnością itp. I wszystkie podpisane sterowniki i działający WU.
✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu Windows 7 po zainstalowaniu sterowników do czytnika kart SD oraz aplikacji Ext2Fsd, które spowodowały, że system nie włączał się z powodu niepodpisanych cyfrowo sterowników. Po uruchomieniu w trybie awaryjnym i próbie odinstalowania sterowników, problem nadal występował. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym użycia narzędzi do naprawy systemu, jednak bezskutecznie. Ostatecznie, po reinstalacji systemu na nowym dysku SSD, problem z niepodpisanymi sterownikami został rozwiązany, a Windows Update zaczął działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że klonowanie dysku mogło być przyczyną problemów z podpisami sterowników. Wygenerowane przez model językowy.