logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung TV z zasilaczem BN44-00192A - włącza się i wyłącza, wymiana kondensatorów nie pomogła

Dams 11 Gru 2017 17:05 2058 6
REKLAMA
  • #1 16883893
    Dams
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam leciwy już TV firmy Samsung (nie pamiętam modelu) który włącza sie i wyłącza w kółko bez reakcji na pilota.
    Usterka ta pojawiła się drugi raz odkad mam ten Tv. W środku jest zasilacz BN44-00192A
    Za pierwszym razem problemem były spuchnięte kondensatory które wymieniłem na nowe i telewizor pracował kilka lat. (wymieniłem je właściwie w ciemno, pousuwałem stare kleje, poprawiłem luty które wyglądały słabo i telewizor ruszył).

Teraz problem się powtórzył, a że objawy są te same co wtedy to ponownie wymieniłem kondensatory, jednak tym razem już to nie pomogło, Telewizor nadal zachowuje się tak samo, tzn włącza się i wyłącza i tak w kółko.
    Wymieniłem następujące elementy:
    CM851
    CM852
    CM858
    CM856
    CM861
    CB852
    CM860
    CM810 (oryginalne był niebieski B 222K 1KV a w sklepie dali mi brązowy 222 1KV- o ile ma to ogóle znaczenie)
    CP803.

Już 3 dzień siedzę nad tym i czytam inne tematy o typowych usterkach ale że nie jestem elektronikiem a bardziej podmieniaczem części/ złota rączką to nie bardzo rozumiem żargon wypowiedzi. Nie ukrywam, że tu już bardziej chodzi o moją chorą ambicje i chęć nauczenia się czegoś ale z drugiej strony nie mam aż tyle czasu na to by oddawać się zachciankom majsterkowania bo już mnie w domu klną :lol:

Czy mógłby mi ktoś prostszym językiem wytłumaczyć co mógłbym jeszcze sprawdzić/wymienić (mam tylko miernik do dyspozycji).
    Może ewentualnie coś pomierzyć na odkręconej od telewizora płytce ale z podłączonym zasilaniem tylko? Nic nie pogorsze w ten sposób?

Jeśli ktoś ma cierpliwość do laika to bede wdzięczny.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 16883909
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Dams napisał:
    CM810 (oryginalne był niebieski B 222K 1KV a w sklepie dali mi brązowy 222 1KV- o ile ma to ogóle znaczenie)

Ma znaczenie. Powróć do oryginalnego.
    Dams napisał:
    Już 3 dzień siedzę nad tym i czytam inne tematy o typowych usterkach ale że nie jestem elektronikiem a bardziej podmieniaczem części

A dlaczego uważasz, że wina leży po stronie zasilacza? Bo kiedyś tak miałeś?
    Bo inni tak mieli?
    Wykonałeś chociaż JEDEN pomiar, który uprawdopodobniłby wadę zasilacza?? Nie!
    A dlaczego? Bo nawet nie potrafisz posługiwać się miernikiem i jest prawdopodobne, że albo miernikowi, albo sobie zrobisz krzywdę. ;)
  • REKLAMA
  • #3 16884011
    Dams
    Poziom 10  
    mirex napisał:
    Ma znaczenie. Powróć do oryginalnego

Ok zatem zamienię ne ten co był.
    mirex napisał:
    A dlaczego uważasz, że wina leży po stronie zasilacza? Bo kiedyś tak miałeś?

No dokładnie to napisałem w pierwszym poście, objawy się powtórzyły więc wyszedłem z takiego założenia.

mirex napisał:
    Wykonałeś chociaż JEDEN pomiar, który uprawdopodobnił by wadę zasilacza?? Nie!
    A dlaczego? Bo nawet nie potrafisz posługiwać się miernikiem i jest prawdopodobne, że albo miernikowi, albo sobie zrobisz krzywdę. ;)

Po co te złośliwości mirexie?

Żeby dokonać pomiarów musiałbym znać nominalne wartości na danym elemencie a takich nie znam.
    Jedyne co zmierzyłem to napięcia w złączu od matrycy bo na płytce jest napisane że powinno być wszędzie 24V i tak też jest.
    No i na kondensatorze CP803 na płytce jest napisane 385V a miernik pokazuje bodajże 306V gdy sama płytka jest podłączona do zasilania, a reszta wtyczek odpięta.
    W innych tematach jak dobrze pamiętam pisano że to prawidłowe napięcie.

Zatem co radzisz zmierzyć byś miał jakiś lepszy obraz i mógł mi doradzić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16884083
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Dams napisał:

Żeby dokonać pomiarów musiałbym znać nominalne wartości na danym elemencie a takich nie znam.

Bo w zupełności wystarczą opisane na płycie i w schemacie. ;)
    Dams napisał:
    Jedyne co zmierzyłem to napięcia w złączu od matrycy bo na płytce jest napisane że powinno być wszędzie 24V i tak też jest.
    Dams napisał:
    No i na kondensatorze CP803 na płytce jest napisane 385V a miernik pokazuje bodajże 306V gdy sama płytka jest podłączona do zasilania, a reszta wtyczek odpięta.
    W innych tematach jak dobrze pamiętam pisano że to prawidłowe napięcie.

I prawidłowe, i nieprawidłowe. ;) Zależy kiedy.
    Doczytaj "w innych tematach", kiedy ten zasilacz jest włączony do pracy.
    Wszystkie istotne napięcia są na tej płycie opisane!
  • #6 16884156
    Dams
    Poziom 10  
    mirex napisał:
    I prawidłowe, i nieprawidłowe. ;) Zależy kiedy.

To prawidłowe czy nieprawidłowe? W moim przypadku
  • #7 16886769
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    W trybie Stby prawidłowe po włączeniu powinno być ok. 390V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung, który włącza się i wyłącza cyklicznie, mimo wymiany kondensatorów w zasilaczu BN44-00192A. Po pierwszej wymianie kondensatorów telewizor działał przez kilka lat, jednak obecnie problem powrócił. Użytkownik wymienił kilka elementów, ale telewizor nadal nie działa prawidłowo. W dyskusji poruszane są kwestie pomiarów napięć na zasilaczu oraz znaczenie oryginalnych komponentów. Użytkownik nie ma doświadczenia w elektronice, co utrudnia diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA