logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE40ES6900UXXU - dioda standby miga 5 razy, on/off i tak na okrąglo

stasimon1981 13 Gru 2017 16:12 7467 14
REKLAMA
  • #1 16887926
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Usterka jak tytule, TV po uruchomieniu miga dioda standby 5 razy, po czym słychać dwa jakby pstryknięcia i tv się wyłącza i załącza i znowu dioda miga i tak na okrągło.
    Tv rozkręciłem, kondensatory na płycie zasilania nie wyglądają na wylane lub spuchnięte. Po odłączeniu płyty głównej załącza się podświetlenie matrycy. Zmierzyłem napięcia na płycie zasilania (A5V, B5V, B13V i Vamp) i są takie jak w tabelce na płycie zasilania. Chyba płyta zasilania jest ok?
    Czyżby padła płyta główna?
    Moja płyta ma takie oznaczenia:
    Model: High_X10 Plus_LED
    Code: BN41-01807A
    Model: BN41-01807
    Dodatkowo na naklejce z kodem kreskowym oprócz modelu jest model: BN94-05857Z - chyba takiej płyty głównej powinienem szukać, tylko nigdzie jej nie ma. Czy można użyć jakiejś innej z tej samej serii tv lub od takiego samego modelu ale z ekranem np 32' lub 46'?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16888362
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Odłącz od płyty main kabelek lvds idący do T-cona i włącz tv , czy też się tak zachowa. Jak tak to uszkodzona jest płyta main. Możesz włożyć od mniejszego lub większego ale w trybie serwisowym w opcji option musisz wybrać właściwy panel.
    W okolicach złącza kabla idącego do zasilacza (na płycie main) jest taki miniaturowy bezpiecznik może jest uszkodzony . Sprawdź to !! Też jest taki objaw . Po prostu pamięci nie są zasilane i system nie startuje.
    Pozdr.
  • #3 16893392
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Odłączyłem T-Cona i niestety nadal to samo. Sprawdziłem również ten bezpiecznik i wyglada na to, że jest ok. Jednym słowem padła płyta main. Czy jest sens oddawać ją do naprawy? Nigdzie nie moge wyszukać takiej samej płyty, nawet od większego rozmiaru.

Czy ktoś się orientuje, czy do mojego tv będzie pasowała płyta od jakiegoś innego modelu?

Pzd.
  • REKLAMA
  • #4 16893458
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    A po co zaraz wymieniać płytę, nie można naprawić? Chociaż jakies podstawowe pomiary wykonaj, jak znam zycie pewnie bedzie problem z NAND.
  • #5 16894207
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Gdzie można wyszukać jakie płyty główne będą pasowały do mojego tv? Z wyglądu to takie same są płyty od modeli UE40ES6560 jak i np UE40ES6800

Moja wiedza nie jest niestety wystarczająca żeby samemu naprawiać płyte główną :( Pomierzyłem napięcia na płycie zasilania ale płyta główna to dla mnie za dużo.

Pzd.

Moja płyta to BN94-05857Z z modelu UE40ES6900UXXU, znalazłem płytę main BN94-05857B z modelu UE40ES6540U, wygląda identycznie jak moja. Czy może ona być zamiennikiem mojej płyty? Nie mogę odszukać nigdzie informacji jakich płyt mogę użyć jeśli nie znajdę identycznej z moją.
  • #6 16896286
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 801
    Indyczes napisał:
    jak znam życie pewnie będzie problem z NAND.

Z tego co się orientuję, to nie ma na płycie pamięci NAND tylko EMMC

Płytą którą podajesz powinna pasować jak ma te same złącze do taśmy która łączy płytę główną z logiką. Z tego co widzę to masz metalowe gniazdo gdzie wsuwasz taśmę .
  • REKLAMA
  • #7 16896572
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Kolega Mailo z powodzeniem ogarnia pamięci EMMC do tej płyty, ostatnio podesłal mi zaprogramowana i po wlutowaniu tv ruszył bez problemów, zawsze to taniej niż zakup main i to nie wiadomego pochodzenia.
  • #8 16899045
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Czy jest gdzieś do znalezienia w sieci lista kompatybilnych które mógłbym użyć do mojego TV? Jest do kupienia kilka płyt które wyglądają identycznie jak moja a są z różnych TV.
  • Pomocny post
    #9 16899876
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Twoja płyta nie ma zamiennika bo w Twoim tv były stosowane tylko dwa panele
    LTJ400HV09-V i LTJ400HV09-N . Możesz włożyć każdą płytę z przedziału 6500-6900.
    Model panela na pewno trzeba będzie zmienić . Sprawdź czy ta opcja zmiany z normalnego pilota jest dostępna. Telewizor na czuwaniu i szybko po kolei naciskasz:
    Info - menu - mute - power ON Tv powinien się włączyć w trybie serwisowym.Na samej górze w Opion jest typ panela , jak ta opcja jest podświetlona to możesz swoim pilotem sam coś zmienić jak nie to tylko opcja z pilotem serwisowym ( w serwisie).
    Może być też tak ,że trafisz na płytę takim samym panelem lub podobnym i obraz będzie ok ale może być problem z 3D.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #11 16900177
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Akurat na 3D w tym TV mi nie zależy, uruchomiłem może raz czy dwa z ciekawości (samo 3D nie jest złe ale nie na tak małym ekranie) Zakupię jakąś płytę z modeli o których wspomniał kolega @baki i zobaczę co będzie dalej po jej zamontowaniu.
  • #12 16935457
    stasimon1981
    Poziom 10  
    baki napisał:
    Witam.
    Twoja płyta nie ma zamiennika bo w Twoim tv były stosowane tylko dwa panele
    LTJ400HV09-V i LTJ400HV09-N . Możesz włożyć każdą płytę z przedziału 6500-6900.
    Model panela na pewno trzeba będzie zmienić . Sprawdź czy ta opcja zmiany z normalnego pilota jest dostępna. Telewizor na czuwaniu i szybko po kolei naciskasz:
    Info - menu - mute - power ON Tv powinien się włączyć w trybie serwisowym.Na samej górze w Opion jest typ panela , jak ta opcja jest podświetlona to możesz swoim pilotem sam coś zmienić jak nie to tylko opcja z pilotem serwisowym ( w serwisie).
    Może być też tak ,że trafisz na płytę takim samym panelem lub podobnym i obraz będzie ok ale może być problem z 3D.

Pozdr.

Wreszcie zakupiłem płytę główną do tego TV, jako że nie dostałem idealnej do mojego modelu, wybór padł na model UE55ES6800UXXU. Płyta zamontowana, TV się uruchamia (kabli HDMI/anteny jeszcze nie podpinałem) mogę wejść do menu serwisowego i zmieniać typ matrycy. Problem z tym, że nie wiem jaki typ matrycy powinienem tam ustawić. Moja matryca ma oznaczenie LTJ400HV09-B a w menu serwisowym widzę coś jak np. 55A1AF6E czy 40R1AF6E, itp.

Pzd.
  • #13 16935584
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 801
    Ustaw 40R1AF6E
  • #14 16935838
    stasimon1981
    Poziom 10  
    Tych matryc do wyboru jest bardzo dużo, ja tylko wypisałem 2 przykładowe (obok 40R1AF6E do wyboru jest też np. 40A1AF6E) Czy jest gdzieś lista matryc przyporządkowana do danego modelu TV? Nie wiem jakie znaczenie ma wybór matrycy i jak dostosować wybór w menu serwisowym do informacji z naklejki na matrycy.

Pzd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE40ES6900UXXU, który po uruchomieniu miga diodą standby pięć razy, a następnie wyłącza się i włącza w nieskończoność. Po sprawdzeniu kondensatorów na płycie zasilania oraz napięć, użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej (model BN94-05857Z). W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym odłączenie T-Con oraz sprawdzenie bezpiecznika. Użytkownik rozważa zakup płyty głównej z innego modelu, a także pyta o kompatybilność płyt z serii UE40ES6560 i UE40ES6800. Ostatecznie decyduje się na płytę z modelu UE55ES6800UXXU, jednak ma problem z ustawieniem odpowiedniego typu matrycy w menu serwisowym. Użytkownicy podają, że do tego modelu pasują tylko dwie matryce: LTJ400HV09-V i LTJ400HV09-N, a właściwe ustawienie to 40A1AF6E.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA