Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips MCM720 - miniwieża nie włącza się, skacze magnetofon

14 Gru 2017 15:10 510 9
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam problem z naprawą miniwieży Philipsa MCM-720.
    Po podłączeniu przewodu zasilającego sprzęt nie chce się włączyć.
    Podświetla gniazdo USB na niebiesko i magnetofon chodzi cały czas góra-dół i tak w kółko.
    Jakbym naciskał play i stop.
    Wyświetlacz martwy, na przycisk Standby brak reakcji.
    Przyciski wszystkie są sprawne.
    Zwarcia posprawdzałem- brak.
    Zasilanie na płytkę z przyciskami wchodzi.
    Przekaźnik cyka i wentylator chodzi.
    Może ktoś spotkał się z czymś takim?
  • Poziom 35  
    kamil244 napisał:
    Zasilanie na płytkę z przyciskami wchodzi.

    Jakie, zmierzyłeś?
    Zmierz na CON 702.
  • Poziom 12  
    CON702 nie znalazłem.
    Na CON 701 (taśma wchodząca na płytkę z przyciskami) jest:
    (względem masy wieży)
    2,8V, 3V, 3V, 5V, 0V, 2V, 2V, 4V, 4V, 0V, 0V, 3V
  • Poziom 12  
    0V
    1,1V
    0.5V
    0.5V
    Tasiemka nie była opisana.

    230V wchodzi na transformatorek standby a wychodzi 5-6v.
    Kondensatory sprawdziłem i pojemność jest dobra.
    Poprawiłem luty, posprawdzałem wszystko jeszcze raz.
    Teraz po złożeniu wieża nie reaguje na podłączony przewód zasilający.
    Jest totalnie martwa. Wiatrak nie chodzi, magnetofon nie skacze, USB nie świeci.
  • Poziom 35  
    kamil244 napisał:
    Teraz po złożeniu wieża nie reaguje na podłączony przewód zasilający.
    Jest totalnie martwa. Wiatrak nie chodzi, magnetofon nie skacze, USB nie świeci.

    Pewnie coś zwarłeś.
    Odłącz resztę elektroniki od zasilacza, od zaznaczonych gniazd.
    Sprawdź bezpieczniki i zmierz napięcia zasilające zasilacza, na zaznaczonych gniazdach.
  • Poziom 12  
    Con 101
    0v na każdym pinie ale przekaźnik nie załącza dużego transformatora wiec tam napięcia nie będzie.
    Con102
    0v
    0v
    -2v
    3.25v
    9v
    8.3v
    0v
    0v
  • Poziom 35  
    kamil244 napisał:
    Con102
    0v
    0v
    -2v
    3.25v
    9v
    8.3v
    0v
    0v

    Podaj numery pinów.
    Mierzyłeś na rozpiętym wtyku :?:
  • Poziom 12  
    Znalazłem pękniętą ścieżkę przy tranzystorze przy przekaźniku.
    Teraz napięcia wyglądają nastepujaco:
    Con102
    1. 0.4v
    2. 0v
    3. 6.8v
    4. 6.8v
    5. 10v
    6. 9.4v
    7. 0v
    8. 0v

    Con101:
    -18.6v
    -18.6v
    0v
    0v
    0.5v
    0.5v

    Mierzone na wpietych wtyczkach wszystkich.
  • Poziom 35  
    kamil244 napisał:
    Mierzone na wpietych wtyczkach wszystkich.

    Mierzyłeś to do masy na wtyczkach :?:
    Poskładaj i próbuj uruchomić.