logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOOVO XW4 - XW5 - jedno skrzydło otwiera się tylko do połowy

alex2c 15 Gru 2017 10:56 5898 14
REKLAMA
  • #1 16891670
    alex2c
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witajcie
    Mój Kolega posiada bramę wjazdową dwuskrzydłową NICE MOOVO XW4 - XW5. Brama ma na pewno ponad rok i na pewno przeżyła jedną zimę.
    Problem polega na tym, że ostatnio skrzydło "podrzędne" podczas otwierania zatrzymuje się mniej-więcej w połowie (kąt ok 45st z możliwych 90st). Nadrzędne skrzydło otwiera się poprawnie na maksimum (90st). Gdy podrzędne skrzydło się zatrzyma w połowie to jeszcze przez około minutę sygnalizator optyczny informuje o pracy mimo, że skrzydła już się zatrzymały. Zamyka się z tej pozycji (z kąta 45st) poprawnie. Jeśli to podrzędne skrzydło ręcznie otworzymy maksymalnie do 90st to brama już się nie chce zamknąć - trzeba skrzydło podrzędne zamknąć do połowy aby automat chciał uruchomić funkcję zamykania.
    To chyba nie jest wina siłownika skrzydła podrzędnego gdyż centralka mu ściąga napięcie po osiągnięciu tych 45st. Oba skrzydła bez większych oporów się poruszają. Jeśli byłby zbyt duży opór to brama by się zatrzymała i zaczęła zamykać (przeszkoda na drodze). Sama zmiana czułości nic nie zmieniła. Zmieniałem również prędkość posuwu i nic. Kasowałem pamięć pozycji 0 i 1 i też nic. Kabel zasilający skrzydło podrzędne nie jest złamany. Wina nie jest również po stronie fotokomórek bo te nigdy nie były podpięte do systemu.
    Podczas bazowania bramy jest identyczny efekt - skrzydło podrzędne otwiera się jedynie do połowy a sygnalizator przez jeszcze jakiś czas pracuje.
    Czy jest szansa jeszcze coś samemu potestować/posprawdzać zanim się wezwie serwis? Może coś z zasilaniem na centralce (niedomaga)? Znam się na elektronice ale nie "pracuję z bramami" więc proszę Was o pomoc.
    Będę bardzo wdzięczny za poradę.

pozdrawiam Wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 16891704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16891722
    alex2c
    Poziom 13  
    Witaj
    Restart i próby rekonfiguracji były wielokrotne ;/
    Chyba że na centralce jest jeszcze inny magiczny przycisk niż P1 ;)

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 16891761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16891785
    alex2c
    Poziom 13  
    Zarówno podczas bazowania jak i podczas otwierania centralka nie sygnalizuje usterki. Szkoda bo byłby to jakiś punkt zaczepienia.
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 16891791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16891801
    alex2c
    Poziom 13  
    Tak, sytuacja jest na obu pilotach. Samo bazowanie bram daje identyczny efekt więc nie szukałbym problemu w pilotach.
    Dziwne że centralka ściąga napięcie z siłownika a sygnalizator nadal pokazuje ruch napędów.
  • REKLAMA
  • #8 16891812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16891840
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Czy siłownik podpięty na krótko do zasilania nie blokuje się gdzieś w połowie?
    Możesz zamienić siłowniki i sprawdzić czy usterka zostanie czy przejdzie na inne skrzydło.
  • #10 16891897
    alex2c
    Poziom 13  
    radek3p napisał:
    Sama procedura ustawienia automatyki nie jest trudna ale wymaga staranności.Trochę czasu posiedziałem zanim ustawiłem ją poprawnie.Ale jedno wiem że przy programowaniu ustawień krańcowych skrzydło oparło mi się na spawarce i brama zapamiętała tą pozycję jako krańcową. Dla mnie traktuje tą pozycję jako koncową. A lampa jeszcze kilka sekund pali nawet po zakończeniu otwierania i zamykania bramy.Sprawdziłem u siebie a może blokada mechaniczna się odkręciła się i blokuje siłownik.?

Objawy zaczęły się podczas normalnego korzystania z bramy. Na początku myślałem, że centralka "zgubiła" pozycję otwarcia jednego ze skrzydeł i wykonałem kilka razy bazowanie jednak za każdym razem skrzydło zatrzymuje się w tym samym miejscu. Blokada się nie odkręciła bo sprawdzałem namacalnie a poza tym ruszałem wysprzęglonym skrzydłem w zakresie 0-100% i nie czuję żadnych oporów. Gdyby były opory przy bazowaniu to układ by się zatrzymał i zakończył cykl a gdyby były opory przy normalnym otwieraniu to układ by się zatrzymał i zaczął zamykać (przeszkoda na drodze), nie ?
    Sytuacja niestety wygląda inaczej - centralka ściąga napięcie z siłownika a sygnalizator miga jeszcze przez dłuższy czas. Może centralka myśli że nadal wysterowuje skrzydło a z jakiejś przyczyny zasilanie zanika?
  • #11 16891909
    gkwiatkowski
    Gdzie mierzyłeś napięcie zasilania? Przy siłowniku czy w centralce?
    Czy przy zatrzymaniu skrzydła w połowie słychać klapnięcie przekaźnika?
  • #12 16891914
    alex2c
    Poziom 13  
    gkwiatkowski napisał:
    Czy siłownik podpięty na krótko do zasilania nie blokuje się gdzieś w połowie?
    Możesz zamienić siłowniki i sprawdzić czy usterka zostanie czy przejdzie na inne skrzydło.

Siłownik nie blokuje się w całym zakresie - nie wyczuwam oporów przy wysprzęgleniu.
    Jeśli chodzi o zamianę siłowników to póki co odpada taki test, ten test jedynie by wykazał ewentualne większe opory podczas otwierania bramy. Równie dobrze mogę siłownik odkręcić od skrzydła i puścić go. W wolnej chwili tak zrobimy. Kable są ok.

Dodano po 25 [minuty]:

gkwiatkowski napisał:
    Gdzie mierzyłeś napięcie zasilania? Przy siłowniku czy w centralce?
    Czy przy zatrzymaniu skrzydła w połowie słychać klapnięcie przekaźnika?

Napięcie mierzyłem na zaciskach siłownika. Niestety nie przyuważyłem czy przekaźnik odskoczył. Sprawdzę w weekend.
  • #13 16892097
    gkwiatkowski
    alex2c napisał:
    Napięcie mierzyłem na zaciskach siłownika. Niestety nie przyuważyłem czy przekaźnik odskoczył. Sprawdzę w weekend.

Zmierz też napięcie na wyjściu centrali.
    Z Twojego opisu wynika, że w zakresie 0-45° jest dobrze, a w 45-90° nie działa w żadną stronę. Dla mnie to albo jednak kabel, który tak się układa przy szerszym otwarciu, że ma przerwę. Albo siłownik od połowy się blokuje.
  • #14 16954312
    alex2c
    Poziom 13  
    @gkwiatkowski
    Kable były mierzone i sprawdzane już wcześniej - to nie tu tkwiła przyczyna.

W między czasie znajomy kupił drugi identyczny komplet MOOVO. Zdecydował, że w ten sposób będzie miał części zamienne - jego wybór.
    Jak będzie trochę wolnego czasu i trochę cieplej to dokona się transplantacji i zobaczymy ;)
    Pozdrawiam!
  • #15 20954721
    macjan2301
    Poziom 1  
    Mialem tak samo. Problemem byl uwalony kabel zasilajacy skrzydlo. Trzeba dac przewod z pleciona zyla bo inaczej przez ruch skrzydla taki z pojedyncza zyla nawet grubsza w koncu sie przelamie. Tak bylo u mnie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z bramą wjazdową dwuskrzydłową NICE MOOVO XW4 - XW5, gdzie jedno skrzydło zatrzymuje się w połowie otwarcia (około 45 stopni), podczas gdy drugie otwiera się poprawnie do 90 stopni. Pomimo wielokrotnych prób resetowania i rekonfiguracji, problem nie ustępuje. Użytkownik sprawdził, że siłownik nie blokuje się mechanicznie, a centralka nie sygnalizuje błędów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia zasilania oraz ewentualne problemy z kablami, które mogą się łamać przy ruchu skrzydła. Użytkownik planuje wymianę siłowników z drugiego zestawu MOOVO jako test rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA