logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama dwuskrzydłowa Moovo XW5 - niekompletne zamykanie, mruganie lampki

Janekjulek 02 Sty 2021 10:11 1875 7
REKLAMA
  • #1 19152928
    Janekjulek
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Mam problem z bramą dwuskrzydłową Moovo XW5.Dzialala przez rok bez problemu.Teraz nie chce się zamknąć (brakuje 30-40cm) i mruga przez kilkadziesiąt sekund.Po ponownym uruchomieniu ,zamyka się.Teraz to nie pomaga . Próba zamknięcia czy otwarcia kończy się niepowodzeniem i tylko mruga lampka. Proszę o pomoc.pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19153661
    Janekjulek
    Poziom 5  
    Fotokomórki działają , brama jak się zamyka to staje zawsze w tym samym miejscu.Aktualnie odczepiłem ramiona od bramy,bo nie działa odsprzęglenie .Moze to tu jest problem.?
  • #4 19153931
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3628
    A uszkodziły się dwa na raz? Jakoś spory zbieg okoliczności.
    Sprawdź silniki bezpośrednio pod zasilaniem 12V (akumulator lub zasilacz 12VDC), jesli problemy znikną tzn siłowniki ożyją i bedą zamykać się do końca - szwankuje centralka; i o ile pamiętam - najczęściej w tych zestawach pada zasilacz impulsowy zintegrowany z centralką, ludzie radzą sobie bez elektronika wstawiając zasilacz przemysłowy zamiast oryginalnego.

Odsprzęglenie także padło w dwóch na raz? Tutaj pomoże tylko rozbiórka i manualne sprawdzenie problemu.
  • #5 19155237
    Janekjulek
    Poziom 5  
    Dzięki za podpowiedź.Brama blokowała się zawsze w tym samym miejscu.Teraz nie mogę ją odblokować właśnie w tym miejscu.Co prawda,jedno skrzydło się ruszyło,ale tylko w jedną stronę. Próbuje się tam dostać ale tam są dziwne śrubki,potrzebny chyba specjajny klucz.

Dodano po 6 [godziny] 57 [minuty]:

Nie mogę wysprzeglic bramy,ale to inny problem.Doczytalem się w instrukcji, że mam problem z elektroniką.Lampki migają mi 8 impulsów 8 ponownie.
  • REKLAMA
  • #6 19158274
    Janekjulek
    Poziom 5  
    Dzień dobry,czy ktoś mi podpowie czy brama moovo XW5 moze działać bez fotokomórek(czujek) ? pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19158629
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3628
    Może. Wystarczy obie odłączyć i przeprowadzić ponownie krok 9
  • #8 19158718
    Janekjulek
    Poziom 5  
    Dzięki za info. Napęd pojechał do Nice (problem z wysprzegleniem). Martwiłem się o koszty naprawy a tu miła niespodzianka,bo te napędy kupuone w Castorama można samodzielnie montować i nie tracisz gwarancji. Na stronie Nice Polska jest info, że montaż przez nieuprawnionego przez Nice montera, powoduje utratę gwarancji!!! Nie dotyczy to tych kupionych w Castoramie.!!! To chyba mój ostatni post.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramą dwuskrzydłową Moovo XW5, która nie zamyka się całkowicie (brakuje 30-40 cm) i mruga lampka przez kilkadziesiąt sekund. Po ponownym uruchomieniu brama czasami się zamyka, ale obecnie to nie pomaga. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie fotokomórek, problemy z siłownikami lub centralą. Użytkownik odczepił ramiona bramy, co może być przyczyną problemu z odsprzęgleniem. Wskazano również na możliwość działania bramy bez fotokomórek, pod warunkiem ich odłączenia. Użytkownik planuje wysłać napęd do serwisu Nice z powodu problemu z odsprzęgleniem, a także zauważa, że montaż napędów zakupionych w Castoramie nie wpływa na gwarancję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA