logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Movoo XW532 - jedno skrzydło bramy otwiera się wolno, centrala MC1

orlowskimateusz21 14 Wrz 2024 13:47 444 2
REKLAMA
  • #1 21226094
    orlowskimateusz21
    Poziom 1  
    Nice movoo xw532
    Witam, problem z tym napędem bramy jest taki że jedno skrzydło otwiera się bardzo powoli a drugie „normalnie”.
    Początkowo myślałem że centrala jest uszkodzona więc zawiozłem do serwisu Nice w Pruszkowie w celu diagnostyki. Serwis odpowiedział że wszystko okej i centrala działa poprawnie. No to analogicznie zakupiłem nowy silnik i myślałem że to rozwiąże temat. Zamontowałem i dalej to samo… na obu silnikach mam napięcie 5-6V a w serwisie powiedzieli mi że powinno być 17.5V ale dlaczego u nich niby wszystko było okej to nie wiem. Sprawdzałem kable są okej. Silniki są okej. Śruby nie mają luzów itd lub oporów. Mi się wydaje że to wina centrali ale już sam nie wiem… centrala to MC|1. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 21226450
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Zamień kable od siłowników i zobacz co będzie.
  • #3 21487105
    e-arkom_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>21226450
    Cześć. Mam podobny problem z napędem XW432E i centralką MCI1. Przegrzebałem parę tematów na forum i nie znalazłem odpowiedzi.
    Pierwsze skrzydło otwiera się normalnie, a drugie bardzo wolno. Przy zamykaniu to samo, do tego wystarczy bardzo niewielka siła (nawet wiatr), żeby drugie skrzydło się zatrzymało. Rozebrałem oba mechanizmy, wyczyściłem i przesmarowałem, żeby wyeliminować opory, bez efektu.
    Zmieniałem poziomy prędkości ruchu skrzydeł i czułość skrzydeł na wykrycie przeszkód, również bez efektu. Niestety nie znalazłem możliwości oddzielnych ustawień dla każdego ze skrzydeł, może to częściowo rozwiązałoby problem.
    Zamieniłem kable od siłowników i okazało się, że po tym zabiegu jest odwrotna sytuacja - pierwsze skrzydło otwiera się bardzo wolno, a drugie normalnie. Gdy przełożyłem zworkę zmieniającą kolejność skrzydeł, problem wrócił do tego skrzydła, co na początku.
    Wygląda na to, że problem dotyczy zawsze skrzydła, które jest ustawione jako drugie za pomocą zworki, bez względu na to, pod które wyjście jest podłączone.
    Niestety nie zmierzyłem napięć na wyjściach, bo nie miałem przy sobie miernika.
    Po wyjęciu płytek z centralki okazało się, że w zasilaczu MCi1A dwa rezystory Z73 są lekko przyczerniałe, więc profilaktycznie planuję ich wymianę, jeśli uda mi się uporać z centralką, ale myślę, że to nie ma raczej związku z powyższym problemem, ponieważ on zasila całą płytkę centralki, a nie poszczególne wyjścia na siłowniki. Na płytce MCI1L nie znalazłem żadnych widocznych uszkodzeń.
    Czy ktoś podpowie mi, które elementy mogą być odpowiedzialne za powstanie w.w. usterki, ewentualnie czy gdzieś można dokupić samą płytkę centralki w rozsądnej cenie?
REKLAMA