logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus MK2 2.0 Durtec - Nie gaśnie podświetlenie komputera

r_afaello 15 Gru 2017 18:41 56577 11
REKLAMA
  • #1 16892516
    r_afaello
    Poziom 14  
    Ocena: 54
    Witam.
    Auto kupione tydzień temu. Focus w kombi z XII.2006, BP + LPG.
    Po kolei zmagam się z wadami jakie autko ma (z którymi liczyłem się przy zakupie i niestety te co ujawniły się zaraz po).
    Dzień po zakupie pojawiła się nowość.
    Wyświetlacz komputera pokładowego (taki malutki prostokąt pokazujący też przebieg i tmp.) nie zgasł.
    Odczekałem kilka godzin i dalej się palił.
    Lektura forum forda mówi że ten tym tak ma , że gasnie po 10 lub 15 a nawet po 40 minutach - nikt nie wie dla czego.
    Ale u mnie nie zgasł wcale :-(
    Podobno coś (jakiś moduł)nie daje przejść auto w tryb czuwania. czy jakoś tak. I może być to np. radio,

Z uwagi, że jednym z punktów na liście usterek jest przywrócenie nagłośnienia do życia (gra tylko prawy przedni głośnik, bez względu na ustawienia balans/fade) to uznałem że to od niego zacząc.
    Wyjąłem bezpiecznik na półgodziny, potem wklepałam kod do radia i zamknąłem auto. Zagasło po kilkunastu minutach (nie mierzyłem).
    Niestety dziś znowu nie gaśnie. Nie uśmiecha mi się co kilka dni biegać do auta i resetować radia. A ja k wybędę na kilka dni to żona może zostać uziemiona z rozładowanym aku.
    Skoro raz reset nie pomógł to wiadome, że usterka jest i trzeba ją usunąć a zabawa z bezpiecznikiem to nie lekarstwo.

Stąd ukłon do Was o pomoc. Zaznaczam, że żaden ze mnie elektronik.
    Tak wygląda radio - puki nie ma innych pomysłów to je obwiniam,
    Ford Focus MK2 2.0 Durtec - Nie gaśnie podświetlenie komputera

Ps. Interfejs ELM kurier przyniósł wiec już jakieś narzędzie jest.
    Podłączyłem ale błędów brak.
  • REKLAMA
  • #2 16892550
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3914
    Witam. Naciskałeś ta gałkę od VOL? To naciśnij powinno radio zgasnąć?
  • #3 16892557
    r_afaello
    Poziom 14  
    Ale to nie radio się pali tylko nie gaśnie mi wyswielacz komputera. Ten w liczniku. Radio jest ciemne.
  • REKLAMA
  • #4 16892565
    Pedros050
    Poziom 43  
    A to czemu wystawiłeś radio? To masz na pewno coś z licznikiem nie był rozbierany przez poprzedniego właściciela może licznik jak cofał to coś popsuł?
  • #5 16892645
    r_afaello
    Poziom 14  
    Napisałem ze po resecie radia wyswietlacz na liczniku zgasl wiec to radio uznaje jako najbardziej prawdopodobną przyczynę. I fotke wkleilem zeby pokazać jakie radio tam siedzi.

Nie mam pewności co do tego czy nie było grzebane w liczniku czy gdziekolwiek indziej. Kupilem je w niedziele i niestety nie z salonu 😯
  • REKLAMA
  • #6 16892653
    Pedros050
    Poziom 43  
    Że Kolega nie sprawdził od razu wszystkiego przed zakupem? Teraz to proponuje do dobrego elektryka i niech sprawdzi ten zegar i podłączenie radia.
  • #7 16892703
    r_afaello
    Poziom 14  
    Oddanie komuś to jest wyjscie. Z uwagi na koszt i trudność ze znalezieniem fachowca w okolicy traktuje jako ostateczności- stąd prośba o pomoc.

Odnośnie tego czy sprawdziłem przed zakupem to chyba żartujesz trochę ze mnie.
    Nie wierze by ktos przy oględzinach auta skupiał sie na tym aby zamknac samochód i czekac kilkanaście minut (podobno bywa nawet 40 minut -na forum forda czytalem) i obserwował licznik.
    Jest wiele innych zeczy do sprawdzenia i przy zdecydowanej większości z nich niezbedne jest otwarte auto i często włączony silnik.
    Nie widze niedopatrzenia / zaniedbania z mojej strony przy oględzinach (akurat w tym przypadku , bo inne usterki niestety przegapilem mimo ułożonej w glowie "listy kontrolnej ")
  • REKLAMA
  • #8 16892730
    Pedros050
    Poziom 43  
    Spróbuj zrobić reset zegarów ( odłącz kostkę od nich ) czasami lubią się zawieszać .Fabrycznie powinno gasnąć podświetlanie po 10 min.
  • #9 16892758
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Panowie już kilka razy spotkałem się z tym w Foce II -kostka stacyjki.
  • #10 16892777
    marcin_70
    Poziom 21  
    Ocena: 269
    Hej
    Miałem kilka fordów z tą przypadłością i zawsze winne było radio, koleś który mi te radia naprawia mówi, że przyczyną jest procesor.. przez to też naprawa nie jest tania...
  • #11 16939734
    migrom
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    marcin_70 napisał:
    Hej
    Miałem kilka fordów z tą przypadłością i zawsze winne było radio, koleś który mi te radia naprawia mówi, że przyczyną jest procesor.. przez to też naprawa nie jest tania...

Witam.
    Kiedyś spotkałem się z opinią ,że ten wyświetlacz działa tak długo żeby informować ewentualnego złodzieja o przebiegu samochodu. Warto ukraść czy nie? Atak w ogóle to u mnie świeci 10 min i gaśnie.
  • #12 17232118
    r_afaello
    Poziom 14  
    Odłączenie klem rozwiązało problem.
    Na jak długo nie wiadomo ale przestałem sprawdzać. Teraz tylko rano idąc do auta najpierw zerkam przez szybę i ciemno więc usypia sie długo ale usypia więc na razie nie ma co drążyć dalej.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił Forda Focusa MK2 z 2006 roku, który ma problem z wyświetlaczem komputera pokładowego, który nie gaśnie po wyłączeniu silnika. Po próbie resetu radia, wyświetlacz zgasł, co sugeruje, że radio może być przyczyną problemu. Inni użytkownicy forum wskazują na możliwe usterki związane z kostką stacyjki oraz procesorem radia. Użytkownik rozważa oddanie samochodu do elektryka, ale na razie odłączenie klem rozwiązało problem, chociaż nie wiadomo na jak długo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA