logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji z radiem VW Beta 5 po podłączeniu interfejsu Motorola

ostry4444 11 Sie 2005 07:56 5382 16
  • #1 1724533
    ostry4444
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Mam radio VW Beta 5 VWZ2Z2X..... wiem tyle:
    procesor ..HC11KA2, podłączyłem interfejs motoroli na MAX 232
    -62 noga proc - TXD (rezystor 683 wylutowany),
    -61 noga proc - RXD (rezystor 223 wylutowany),
    -58 noga proc - RESET,
    -59 i 60 noga proc - do masy,
    -kwarc 8,66 wymieniłem na 8
    działałem programem motorola pod win oraz w dosie
    nadal brak komunikacji, radio sprawne bo przed podłączeniem wywołuję 1000, w trakcie podłączenia dioda miga.
    Kompa mam PIII 800,
    Pomóżcie i napiśzcie co robię źle :cry:.
    (Interfejsem już robiłem np: Audi Gamma CC i bez problemu)
    temat
    kosmita
  • #2 1724938
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam.A jak kolega zidentyfikowal proca??Podaj nr maski procesora.Jak zasilasz maxa i jakie napiecia masz na liniach??Jakich programow uzywasz??
  • #3 1725019
    ostry4444
    Poziom 15  
    Procka zidentyfikowałem zgodnie z tabelą exela z ciągniętą z ruskiej strony podanej na forum z wykazem wszyskich radi oraz procesorów i pamięci, procek jest VW Beta 5 (DOT) Grunding OE 57S QQPY9852,
    radio VWZ2Z...., 1J0035152E, max zasilany jest z zasilacza który podłączony jest do radia przez stabilizator filtrowany. Napięć nie mieżyłem, programy to MOTOROLA CRACKER 7 oraz dos motor11 i motor11s.
  • #4 1725028
    lech-tech
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kolego ostry4444 wszystkie wyprowadzenia podałes prawidłowo tylko ze to nie jest KA2 tylko KA4 i tyle co ci moge jescze podpowiedziec to w tym modelu nie podlaczamy resetu podczas komunikacji z prockiem.
    Powodzenia w dalszych próbach
  • #5 1725041
    ostry4444
    Poziom 15  
    Nie próbowałem bez resetu gdyż korzystałem z podpowiedzi wcześniejszych podobnych tematów i niespotakłem się z tym lecz popołudniu spróbuję gdyż teraz jestem w pracy
  • #6 1725047
    klarus
    Poziom 19  
    Kolega Leszek ma racje.A ja Ci podpowiem ze tymi programami to nic nie zrobisz.A po drugie wazna sprawa jest mierzyc napiecia na liniach.I jeszcze zostaje sprawa reset w max......Nie odrobiles lekcji przed przystapieniem do pracy
  • #7 1725160
    kazek123
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Ściągnij Motorola Cracer tym programem na pewno zrobisz .Przesyłam motorolla interface
    Sprawdzony którego używam .
    Załączniki:
    • motorolla interface.pdf (42.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1725267
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    jest narzedzie o nazwie pcbug...to moja podpowiedz...a z komputerami z prockami wiekszymi niz 400Mhz zycze powodzenia w pracach z radiami samochodowymi (dodam ze owe narzedzie jest w wersji na nowsze PC...lecz wiekszosc programow niezabardzo)
  • #9 1725334
    ostry4444
    Poziom 15  
    Dziękuję za schemat lecz muszę stwierdzić, że mój interfejs jest identyczny. Czy mogę kogoś poprosić o ten program pcbug... Z góry dzięki. Popołudniu odtworze jakiegoś 133MHz i wtedy zobaczę, chyba że ktoś może podać mi jakie napięcia mają być na wyjściu RXD, TXD, RESET
  • #10 1725521
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Maske miałem H95B i robiłem jako KA2. Wymiana oscyl. na 8 Mhz. Robiłem Mot. craker. Mod. A nie łączyć. Nic nie trzeba wylutowywać. Komp. to dziadek 486 jeszcze spowolniony. Dziwią mnie te Wasze napięcia. Jeżeli zasilanie 5v to wiadomo że ciut poniżej i tu pytanie o podstawy. Co to jest stan H i stan L.
  • #11 1725555
    klarus
    Poziom 19  
    Ostry.Przeciez lech-tech napisal ze reset nie laczysz a na txd i rxd przynajmniej po 4.8v.Daj sobie spokoj z Pc bugiem.Moto cracker zalatwi temat.A interfejs trzeba i tak przerobic do Ka4.A mod Ai B oba do masy.

Binis a czemu Cie dziwia napiecia??Normalne chyba ze jak jest 1V to nie polaczysz sie.A on nie mierzyl wcale.Wiec nie pisz tu o podstawach.Bo tu wogole ich brak i kumaci w temacie sie tu zemna zgodza:D .Napewno Sławek ma tu cos to powiedzenia ale jak czyta takie posty to mu rece opadaja i klawiatura przestaje chodzic:D
  • #12 1725624
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Śmieszy mnie ta nazwa "nielegalny dodatek" ale niech tak będzie. Jeżli tym to będziesz robił to powtarzam. Reset łączysz , Mod.A nie łączysz z glebą. Co do pdstaw: rzeżnicy się biorą stąd że ich nie znają.
  • #13 1725637
    klarus
    Poziom 19  
    Nie legalny dodatek to juz sparawa Elektrody.Ja wpisalem co innego.Z rzeznikami masz racje a smieszne jest to jak ktos robi Ka4 motor 11 i 11s.Wtedy faktycznie moze byc kaszanka.Pozdrawiam
  • #14 1725649
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    dziwne tylko to ze pcbug lapie komunikacje od razu a crakery nie za bardzo....a jak zlapią to nastepne jaja są...
  • #15 1725663
    klarus
    Poziom 19  
    olecki napisał:
    dziwne tylko to ze pcbug lapie komunikacje od razu a crakery nie za bardzo....a jak zlapią to nastepne jaja są...

Tu kolega ma racje ale ktos na tym etapie moze sobie nie poradzic z Pc bugiem.A napewno wiesz co mam na mysli mowiac o zmianie reset w max....
  • #16 1725665
    bc108
    Poziom 17  
    masz racje...........sa duze roznice miedzy odczytem a zapisem : )
  • #17 1725802
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Nie rozumię co tu są za dziwadła wypisywane dlaczego KA4 łączyć bez resetu i po kiego grzyba cofać się i utrudniać sobie robotę PCbugiem trochę głową ruszyć poczytać posty, które już są na forum i po kłopocie .
    A tak na marginesie to najistotniejszym narzędziem do procków motoroli jest : 1. Interfejs z dobrym scalakiem najlepiej firmy MAXIM do nabycia w ELFA 2. Soft i tu może być motorola craker 6.0 .
    Sam zrobiłem takich radi sporą ilość i jeszcze nigdy nie miałem problemu z komunikacją no i dodam że zawsze łączę reset kiedyś korzystałem z PCbuga , a od kidy pojawił się motocraker to z niego korzystam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji z radiem VW Beta 5 (procesor HC11KA4, maska VW Beta 5 DOT Grundig OE 57S QQPY9852, radio VWZ2Z2X, nr 1J0035152E) po podłączeniu interfejsu Motorola opartego na układzie MAX232. Autor podłączył linie TXD (pin 62 procesora) i RXD (pin 61 procesora) z wylutowanymi rezystorami 683 i 223, odpowiednio, oraz RESET (pin 58) i masę (piny 59 i 60). Wymienił kwarc z 8,66 MHz na 8 MHz. Radio działa poprawnie samodzielnie (wywołanie 1000), a podczas podłączenia interfejsu dioda miga, jednak komunikacja nie następuje. Komputer to Pentium III 800 MHz, używane programy to Motorola Cracker 7, motor11, motor11s pod DOS oraz programy pod Windows.

W dyskusji zwrócono uwagę, że procesor to HC11KA4, a nie KA2, i w tym modelu nie należy podłączać linii RESET podczas komunikacji. Zalecane jest pomiar napięć na liniach TXD i RXD, które powinny wynosić około 4,8 V (stan wysoki). Wskazano, że interfejs wymaga modyfikacji do KA4, a linia Mod.A nie powinna być połączona z masą. Użytkownicy polecają program Motorola Cracker (wersja 6.0 lub 7) jako skuteczny do komunikacji z tym typem procesora, choć pojawiły się opinie, że narzędzie PCbug lepiej łapie komunikację, ale jest trudniejsze w obsłudze i wymaga nowszych komputerów. Dyskusja podkreśla konieczność znajomości podstaw elektroniki, prawidłowego zasilania interfejsu oraz poprawnego podłączenia linii sygnałowych.

Podsumowując, brak komunikacji wynika prawdopodobnie z błędnego podłączenia linii RESET, braku pomiaru i kontroli napięć na liniach TXD i RXD oraz konieczności dostosowania interfejsu do procesora HC11KA4. Zaleca się testowanie bez podłączonego RESET, stosowanie sprawdzonego oprogramowania Motorola Cracker oraz dokładne pomiary napięć i poprawne zasilanie interfejsu MAX232.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA