logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPS5462/06 - za wysoki poziom wody, problem z zaworem napełniającym

Goldenar 17 Gru 2017 13:04 1779 2
REKLAMA
  • #1 16896412
    Goldenar
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam,
    Znalazłem już post na ten temat, niestety został on zamknięty bez wyjaśnienia do końca przyczyny problemu, dlatego wznawiam temat.
    Wypaliły się styki sterujące zaworem napełniającym w zewnętrznym przełączniku hydrostatu. Zastosowałem inny rodzaj czujnika (monolit) z innej zmywarki. Regulacja pozwala na ustawieniu poziomu wody przełączenia w komorze hydrostatu u góry w płaszczu wodnym. Ta akurat nic nie zmienia.
    Aby nie przedłużać. Płaszcz wodny dokładnie wyczyszczony. Elektrozawory na dole płaszcza również. Dziwna rzecz, że w tym który wpuszcza wodę do wnętrza zmywarki nie miał sprężynki i grzybek był cały czas otwarty i przelewało się litrami na podłogę. Teraz po włożeniu sprężynki zamyka przepływ, gdy nie ma napięcia na cewce zaworu. Przejrzany dokładnie programator - nie ma wypaleń na stykach, nie jest starta powierzchnia ślizgowa, silniczek pracuje.
    Po analizie wszystkich cykli woda po włączeniu programu przez chwilę najpierw wypompowywana jest i jednocześnie otwiera się zawór na wężu oraz zwór na dole płaszcza. Napełnia się jednocześnie zmywarka, jak i ukryty w tylnej ścianie obudowy zasobnik wody. Po osiągnięciu odpowiedniej wysokości woda przelewa się do komory hydrostatu i zamyka dopływ wody z zewnątrz. W tym czasie spływa woda z zasobnika, podciśnienie wysysa wodę z komory hydrostatu i znowu otwiera się dopływ wody z zewnątrz. To powtarza się trzy razy. W tym samym czasie poziom wody w zmywarce jest już bardzo wysoki. Zamyka się dopływ wody z zewnątrz i ponownie woda z zasobnika spływa do środka. Zaczyna się przelewać wężykiem do słoika (w czasie testu nie do komory pływaka aqua stop). Około pół litra zdąży się przelać i dopiero zamyka się zawór na spodzie płaszcza. Wygląda to tak, że poziom wody ustalany jest przez czas otwarcia tego właśnie zaworu. Tym steruje programator i kółko się zamyka ... Mam wrażenie, że programator obraca się za wolno. Tylko jakim cudem ?
    Zmywarka jest świetna i zależy mi, żeby ją jeszcze dalej używać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16897293
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Goldenar napisał:
    Napełnia się jednocześnie zmywarka, jak i ukryty w tylnej ścianie obudowy zasobnik wody.

Nie może tak być. Woda musi być pobierana tylko do zasobnika na tylnej ścianie.
    Goldenar napisał:
    jednocześnie otwiera się zawór na wężu oraz zwór na dole płaszcza.
  • #3 16897704
    Goldenar
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Wielkie dzięki za podpowiedź. Naprowadziła mnie ona na to, że być może zamieniłem przewody na nóżkach presostatu. Błędnie założyłem, że na białym przewodzie jest cały czas napięcie i gdy komora presostatu jest pusta, ma podawać napięcie na zwór napełniający, a po jej napełnieniu napięcie miało być podawane na przewód niebiesko - biały. W rzeczywistości na przewodach białym, jak i biało-niebieskim pojawiają się w różnych momentach i rożnych długościach napięcia z programatora. Po poprawnym podłączeniu zmywarka działa jak nowa.
    Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź. Temat postu krótki, ale treściwy ;-)
REKLAMA