logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procki (S5 S7) i środowisko Renesas, jakie macie doświadczenia?

figa_miga 17 Gru 2017 22:10 900 8
REKLAMA
  • #1 16897941
    figa_miga
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Ta rodzina chyba w kraju nie jest zbyt popularna. W zasadzie interesuje mnie coś co umożliwi sensowną grafikę ma TFT. Ich S5 lub S7 z firmowym GUIXem jest jakaś alternatywą. Cenowo (ponoć) wychodzi to podobnie do ST F7 (których też nie znam). Szukam praktycznych opinii, gdzieś wyczytałem że aktualizacja środowiska potrafi zrobić niezłą jesień w kodzie.
  • REKLAMA
  • #2 16898072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16898131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16910134
    figa_miga
    Poziom 19  
    S7G2 mam, fabryczne GUI jest znośne choć bardzo się w to jeszcze nie wgłebiałem, bo jest to dla mnie całkowita nowość i abstrakcja (RTOS) . Trochę czasu zejdzie zanim ogarnę i coś spróbuje zrobić.
    Zamknięte liby w sumie nie są problemem, jeśli nie ma potrzeby w nie wnikać. Marek, czy jednak taka potrzeba wg Ciebie jest czy nie?. Z tego co mnie zapewniano, to podczas debugowania widać asembler i C.
    Podstawa dla mnie to jednak cena, bo jeśli faktycznie procek ma kosztować blisko stówki to jednak nie ma sensu wchodzić, bardzo szybko okaże się że lepiej będzie popatrzyć np na STMa i ichniejsze płatne narzędzie które ułatwią prace. Okolice, czy nawet poniżej tysiaka/rok to żaden szał jeśli chodzi o ilość.
    W sumie ST ma u nas największe wsparcie w postaci tekstów czy ludzi. Jako ciekawostka, w suporcie on-line Renesasa pracuje Polak- Karol :)

Ostatnie kilka lat to w zasadzie tylko Microchip. W tej chwili próbuje ich procki MZ DA które też mają sprzętowe wsparcie dla TFT. Wyboru nie ma wielkiego i pozostaje ich Harmony, za które ktoś powinien iść do pudła. Nie wiem czy to dobry kierunek. W sumie prócz szybkości odświeżania, alfa-blendingu i kilku niuansów, funkcjonalność taka jak w poprzednich libach (MLA)- czyli mało cukierkowe, jeśli za wyznacznik cukierka uznał by np TouchGfx. Tutaj na dzień dobry wypadało by wybulić tysiaka na nowy programator bo 2 megowa kostka programuje się o wiele za długo. Samo środowisko jak nie dostanie 6GB RAMu i lekko kilku rdzeni to zamuli i cześć. E2 Renesasa i programatorek on-board idzie przy nim jak burza.
    Co gorsza, microchipy twierdzą że kolejne wersja mają być nie tyle lepsze co przynajmniej nie gorsze. Jeszcze będą to sklejać ze środowiskami ATMELa... ;/
  • REKLAMA
  • #5 16910165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16910363
    figa_miga
    Poziom 19  
    Trudno rozmyślać nad sprzętem którego się nie zna. Nie mam dobrej wiedzy na temat ST i nie wiem czy mam czas aby się z wszystkim zapoznawać.
    ST zostało kiedyś tam wykluczone ze względu na brak konkretnego środowiska. Mówisz że jest fajnie i warto kupić jakąś książke?
  • REKLAMA
  • #7 16910410
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16910623
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 400
    Renesas jest stosunkowo mało znany w Europie i głownie promuje się w USA.
    Mam zaprenumerowanego ich newslettera i większość promocji (np. darmowe zestawy startowe do Synergy) są ograniczone terytorialnie do Ameryki.

Zamknięte biblioteki to wg. mnie spory problem, w momencie gdy w bibliotece jest bug to trudno będzie go zdiagnozować i ewentualne oczekiwanie na poprawkę też będzie kłopotliwe.

Niestety biblioteki często maja bugi, przekonałem się o tym w przypadku Microchipa PIC32MX, Harmony i biblioteki obsługującej USB (wg Microchipa wersja produkcyjna) która wykładała się w momencie zadeklarowania jednego z endpointów jako pracującego w trybie feedback.

Ceny samych układów wydaja się być dość wysokie, możliwe że są ich warte bo mają bardzo rozbudowane peryferia ale akurat dla tak rozbudowanych układów na razie nie znalazłem zastosowania w swoich projektach.

Wracając do Renesasa i ich Synergy, to kilkukrotnie przymierzałem się to ich spróbowania ale nie zdecydowałem się ze względu na:
    - cenę
    - konieczność poświęcenia sporej ilości czasu na zapoznanie się z nowym środowiskiem
    - problemem zamkniętych bibliotek
    - mała popularność w środowisku hobbystycznym

Pozdrawiam
    JarekC
  • #9 16910650
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Piotrus_999 napisał:
    Znam wiele firm, które wydały majątek na narzędzia ale zapomnieli o tych, którzy maje je używać.

Mam wrażenie, że tak jest wszędzie. Spójrz chociażby na jakość biblioteki HAL od STMa :) Swoją drogą zrobili sobie niezły PR wydając potem "highly optimized libraries" :D

Piotrus_999 napisał:
    Ni ma chyba ksiązek o STM-ach.

Są, ale nic godnego polecenia, chociażby z tego względu, że są oparte na HAL. Do samego C polecam K&R jako elementarz + google w razie pytań :) Co do mikrokontrolerów - wszystko masz w datasheecie, przecież to tylko "kupa" rejestrów do poustawiania i tyle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doświadczeń użytkowników z rodziną mikrokontrolerów Renesas S5 i S7, szczególnie w kontekście grafiki TFT oraz środowiska GUIX. Użytkownicy zwracają uwagę na złożoność licencji i ograniczenia związane z dostępem do kodu źródłowego w środowisku E2 opartym na Eclipse. Wspomniano o problemach z kompilacją kodu przy użyciu różnych toolchainów oraz o wysokich kosztach układów. Użytkownicy sugerują rozważenie alternatyw, takich jak mikrokontrolery ST F7 i H7, które oferują lepsze wsparcie i dokumentację. Wskazano również na problemy z zamkniętymi bibliotekami, które mogą utrudniać diagnozowanie błędów. Wspomniano o doświadczeniach z Microchip i ich produktami, a także o ogólnych problemach z jakością bibliotek w branży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA