logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka transformatorowa - zamiana starego gniazda na nowego typu

kubuswujo 17 Gru 2017 23:44 1272 4
REKLAMA
  • #1 16898181
    kubuswujo
    Poziom 12  
    Ocena: 70
    Cześć!

Mam starą spawarkę po teściu, problem w tym, że u mnie są nowe gniazda 3 fazowe, a on miał jakieś starego typu.
    Chciałbym zamienić stary wtyk do gniazda na ten nowego typu by móc używać u siebie.
    Stary typ jest dziwny, bo ma dwa bolce wystające i miejsca na dwa bolce, które się wkłada (nigdy wcześniej nie widziałem takiego typu).

I teraz, żeby przerobić stare gniazdo na nowe muszę wiedzieć, na których 3 przewodach jest faza a który to neutralny. Niestety nie mam dostępu do gniazda teścia, żeby to zmierzyć multimetrem.
    Jak to zrobić mając multimetr i samą spawarkę?
    Czy kolejność faz ma znaczenie?
    Moje gniazda są typu 5P (pięcio bolcowe) a stare ma 4P bolce, rozumiem że wtedy jeden bolec zostawiam pusty i jest to "N"?

Czekam na odpowiedź
    Kuba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16898227
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Rozbierz wtyczkę, może w środku są oznaczenia. Spawarka ma jakiś włącznik? Zobacz w środku gdzie podłączone są przewody. Kolejność faz nie ma znaczenia. Jeśli gniazdo jest na wyłączniku róźnicowo-prądowym to może być problem z uruchomieniem spawarki. To tak na szybko, wszystko zależy od tego co to za model urządzenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16898698
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Kwestia które 2 bolce w starej wtyce wykorzystane bo mogą być podpięte 2 fazy (panie na co mi 3 przewód jak "zero" niepotrzebne :D) lub na 230 i ciągnięte z gniazda siłowego - przydało by się zdjęcie.
REKLAMA