logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telmor DIGITmax HD - Problem z odbiorem muxu1, muxu 4

SentinelNoob 18 Gru 2017 09:40 2481 19
  • #1 16898479
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    Witam wszystkich,

Mam problem z odbiorem muxu 1, a dokładniej rzecz ujmując przestałem go w pewnym momencie odbierać (na docelowym kanale wyświetla się magiczna fraza brak sygnału).

Antena wraz z przewodem antenowym zostały założone w II połowie 2013 roku.
    Odległość między anteną a telewizorem to jakieś 8-9 metrów.
    Przewód antenowy schowany (nie jest wyeksponowany na działanie słońca).
    Antena szerokopasmowa Telmor DIGITmax HD + zasilacz przy wejściu wtyku antenowego do TV (wymieniany już 2-3 razy).
    Antena była od samego początku wycelowana na Raszyn, od miesiąca wycelowana jest między Raszyn a PKiN (nic to nie dało).

Na samym początku odbierałem wszystkie muxy i nie było żadnych problemów z jakością, w miarę upływu czasu pojawiły się problemy z muxem 1, który stopniowo zaczął mieć co raz gorszą siłę i jakość sygnału, czasem wystarczyło poruszyć za telewizorem przewodem na odcinku gniazdo antenowe - TV. Od roku jednak nie mam muxu 1 na dobre...

Odległość od nadajników w mojej lokalizacji:

Bebechy anteny:

Specyfikacja anteny:

Drodzy forumowicze serdecznie proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
    - co i jak zrobić, żeby antena zaczęła ponownie odbierać mux 1.

Przy okazji jakie kroki musiałbym podjąć aby odbierać przy tej antenie [Telmor DIGITmax HD] mux8?

Zastanawiałem się nad zmianą anteny na tak zwane combo, ale uznałem, że może lepiej wcześniej podpytać.
  • #2 16898546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16898591
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    mihal2002 napisał:
    Kupiłeś armatę A było kupić proce.
    Inaczej potrzebna antena pasywna.

Dzięki za odpowiedź.
    Biorąc pod uwagę fakt, że mam co zrobić z obecną anteną, to docelowo zmiana na nową nie jest wykluczona.
    mihal2002 a jaką antenę konkretnie polecasz? [jakiś link]

Niemniej nie uważam jeszcze tematu za wyczerpany - w 2013 antena odbierała mux1.
  • Pomocny post
    #4 16898641
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Skieruj na Raszyn. Wymień zasilacz. Sprawdź, czy zasilanie dochodzi do anteny.
  • #5 16898653
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    SentinelNoob napisał:
    Zastanawiałem się nad zmianą anteny
    mihal2002 napisał:
    potrzebna antena pasywna

Zanim zmienisz antenę, spróbuj kupić do niej symetryzator. Jest problem z jego dostępnością, ale zapytaj w sklepie firmowym Telmor-a.
  • #6 16898656
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    andpol 33 napisał:
    Skieruj na Raszyn. Wymień zasilacz. Sprawdź, czy zasilanie dochodzi do anteny.

Dzięki za odpowiedź.
    Antena była skierowana na Raszyn, w tym czasie zasilacz był wymieniany już 2-3 krotnie.
    Jak zasilacz był kaput to były problemy z odbiorem wszystkich muxów.
    Niemniej jutro będę miał nowe zasilacze, to z ciekawości sprawdzę czy to coś pomoże.

Dodano po 3 [minuty]:

_kli_ napisał:
    SentinelNoob napisał:
    Zastanawiałem się nad zmianą anteny
    mihal2002 napisał:
    potrzebna antena pasywna

Zanim zmienisz antenę, spróbuj kupić do niej symetryzator. Jest problem z jego dostępnością, ale zapytaj w sklepie firmowym Telmor-a.

Dzięki za odpowiedź.
    Symetryzator o ile dobrze rozumuje montuje w puszcze antenowej.
    Następnie z przewodu antenowego usuwam zasilacz i wymieniam końcówkę.
  • #7 16898666
    andpol 33
    Poziom 39  
    Sam piszesz, że poruszanie kablem poprawiało odbiór. Proponuję kupić zasilacz Telmora.
  • #8 16898713
    _kli_
    Poziom 41  
    SentinelNoob napisał:
    Konstancin-Jeziorna

W tej lokalizacji powinieneś bezproblemowo odbierać na antenie pasywnej.
    SentinelNoob napisał:
    Symetryzator o ile dobrze rozumuje montuje w puszcze antenowej

Symetryzatorem zastępujesz płytkę wzmacniacza ze zdjęcia poniżej
    SentinelNoob napisał:

Bebechy anteny:

SentinelNoob napisał:
    czasem wystarczyło poruszyć za telewizorem przewodem na odcinku gniazdo antenowe - TV

Co to za gniazdo? W którym miejscu instalacji masz zamontowany zasilacz?
  • #9 16898737
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:
    SentinelNoob napisał:
    Konstancin-Jeziorna

W tej lokalizacji powinieneś bezproblemowo odbierać na antenie pasywnej.
    SentinelNoob napisał:
    Symetryzator o ile dobrze rozumuje montuje w puszcze antenowej

Symetryzatorem zastępujesz płytkę wzmacniacza ze zdjęcia poniżej
    SentinelNoob napisał:

Bebechy anteny:

SentinelNoob napisał:
    czasem wystarczyło poruszyć za telewizorem przewodem na odcinku gniazdo antenowe - TV

Co to za gniazdo? W którym miejscu instalacji masz zamontowany zasilacz?

Najśmieszniejsze jest to, że na tym samym budynku na drugim maszcie antenowym jest druga antena - zwykła antena siatkowa.
    Odbiornik TV, która obsługuje owa antena nie ma problemu z odbiorem muxów - 1,2,3.
    Tak wiem - rozgałęziacz i nie byłoby w tej chwili tematu.

Gniazdo podtynkowe R-TV/SAT przelotowe (1 gniazdo idąc od strony anteny, pozostałe gniazda nie są użytkowane), połączenia w gnieździe są zrobione ok.
    Od gniazda idzie przewód (zrobiony z przewodu antenowego) do odbiornika wraz z zasilaczem (typowy zasilacz marketowy za 10zł) - reasumując zasilacz jest na wejściu do odbiornika.
    Grafika z ivel.pl
  • Pomocny post
    #10 16898792
    _kli_
    Poziom 41  
    SentinelNoob napisał:
    Gniazdo podtynkowe R-TV/SAT
    SentinelNoob napisał:
    zasilacz jest na wejściu do odbiornika

Podejrzewam że gniazdo TV może nie mieć przejścia napięcia. Możesz to sprawdzić:
    - zdemontuj gniazdo RTV/SAT i "beczką" połącz kabel od anteny z kablem podłączonym do tv (ten z zasilaczem),
    lub
    - jeżeli nie używasz gniazda SAT, podłącz do niego kabel z zasilaczem, a gniazdo TV połącz dodatkowym kablem z odbiornikiem.
    SentinelNoob napisał:
    na drugim maszcie antenowym jest druga antena - zwykła antena siatkowa

Pasywna, czy ze wzmacniaczem?
  • #11 16898864
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    SentinelNoob napisał:
    na drugim maszcie antenowym jest druga antena - zwykła antena siatkowa

_kli_ napisał:
    Pasywna, czy ze wzmacniaczem?

Ze wzmacniaczem.

_kli_ napisał:
    - jeżeli nie używasz gniazda SAT, podłącz do niego kabel z zasilaczem, a gniazdo TV połącz dodatkowym kablem z odbiornikiem

Jutro to sprawdzę i dam znać jakie są efekty.
  • #12 16901733
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    Okey, pora na garść informacji z frontu:

Do tej pory antena była podłączona tak do odbiornika.

Przewód koncentryczny zakończy końcówką z gwintem podpięty do slotu 1 gniazda, drugi koniec przewodu wraz z zasilaczem podpięty do odbiornika. W taki sposób telewizor + antena funkcjonowały w ostatnich latach.

Na zdjęciu gniazdowym widać w tej chwili podpięty kabel antenowy, bez zasilacza.
    Kabel TV
    W tym wariancie (bez zasilacza) odbieram aktualnie mux 2 i mux 3, muxu 1 nie ma dalej.
    Jakość sygnału dla muxów 2 i 3 jest na poziomie 100%
    Siła sygnału dla muxów 2 i 3 jest na poziomie 67% [TVN] i 75% [TVP1]

W przypadku muxu 1
    siła sygnału - 0%
    jakość sygnału - 0%

Nowy zasilacz będę miał dopiero jutro.
  • Pomocny post
    #13 16901908
    _kli_
    Poziom 41  
    SentinelNoob napisał:
    Przewód koncentryczny zakończy końcówką z gwintem podpięty do slotu 1 gniazda, drugi koniec przewodu wraz z zasilaczem podpięty do odbiornika. W taki sposób telewizor + antena funkcjonowały w ostatnich latach

Mam rozumieć że miałeś odbiornik podłączony tylko tym jednym kablem z zasilaczem do gniazda nr 1? Przecież to gniazdo SAT! I mimo to odbierałeś?
    SentinelNoob napisał:
    Na zdjęciu gniazdowym widać w tej chwili podpięty kabel antenowy, bez zasilacza.

W antenie masz wzmacniacz PAD-820, który wymaga zasilania, bo inaczej zamienia się w mocny tłumik. Przy takim podłączeniu brak jest zasilania, a mimo to masz odbiór. To świadczy jak mocny jest sygnał. Widać jak wzrasta tłumienie wraz ze wzrostem częstotliwości
    mux-3 / k.27
    SentinelNoob napisał:
    75% [TVP1]

mux-2 / k.48
    SentinelNoob napisał:
    67% [TVN]

mux-1 / k.58
    SentinelNoob napisał:
    siła sygnału - 0%

Ponowne podłączenie dodatkowego kabla z zasilaczem do gniazda nr 1 spowoduje "odblokowanie" wzmacniacza, ale wówczas sygnał może być zbyt mocny.
    Zasilacz wcale nie musi być uszkodzony Podłącz ponownie ten odłączony kabel z zasilaczem do gniazda SAT, pozostawiając kabel w gnieździe nr 2 podłączony do tv.
    Daj znać jakie są efekty.
  • #14 16901992
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:

Mam rozumieć że miałeś odbiornik podłączony tylko tym jednym kablem z zasilaczem do gniazda nr 1? Przecież to gniazdo SAT! I mimo to odbierałeś?

Dokładnie tak.
    Wspominałem o drugim odbiorniku, który jest obsługiwany przez antenę siatkową podłączoną w dokładnie taki sposób o jakim piszesz. Na nim ostatnio pogorszyła się jakość obrazu - przycinanie, piksele, itd. Dziś wymieniłem zasilacz, przy okazji drugiego chińczyka uszkodziłem... - wiem, zdolny jestem.
    Efekty, na mux 1,2,3 jakość sygnału wynosi 100%.
    Siła sygnału na mux1 wynosi 78/80%, na pozostałych 90%.

_kli_ napisał:

Ponowne podłączenie dodatkowego kabla z zasilaczem do gniazda nr 1 spowoduje "odblokowanie" wzmacniacza, ale wówczas sygnał może być zbyt mocny.
    Zasilacz wcale nie musi być uszkodzony Podłącz ponownie ten odłączony kabel z zasilaczem do gniazda SAT, pozostawiając kabel w gnieździe nr 2 podłączony do tv.
    Daj znać jakie są efekty.

Mówisz i masz.

MUX 2 - TVN
    Siła sygnału 100%
    Jakość sygnału 100%

MUX 3 - TVP1
    Siła sygnału 100%
    Jakość sygnału 100%

MUX 1
    Siła sygnału - skacze od 0 do 17/22/25%
    Jakość sygnału - skacze od 0 do 10%
  • Pomocny post
    #15 16902096
    _kli_
    Poziom 41  
    Skoro druga instalacja działa poprawnie, to w Twojej jest jakiś problem. Co masz podłączone do tego gniazda obok? Spróbuj odłączyć te kable. Czy w okolicy nie ma jakiegoś BTS-a LTE?
    Tak czy siak, uważam że stosowanie wzmacniacza 17 km od tak mocnego nadajnika jakim jest Raszyn, to proszenie się o kłopoty.
  • #16 16902120
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    Odłączenie kabli nic nie zmieniło.

A kable są od routera wifi orange.

Reasumując:
    1) jutro z ciekawości wymienię zasilacz i zobaczę jakie będą tego efekty.
    2) jeśli wymiana zasilacza nie pomoże to zakupię symetryzator dedykowany do tej anteny, jutro wykonam telefon do Telmora.
    3) jeśli wszystkie powyższe sposoby zawiodą to wyrzucę telewizor przez okno.
  • #17 16902147
    _kli_
    Poziom 41  
    SentinelNoob napisał:
    jeśli wszystkie powyższe sposoby zawiodą to wyrzucę telewizor przez okno

Zanim go wyrzucisz masz jeszcze wariant 4 - zastosowanie rozgałęźnika 1/2 i podłączenie do do tej drugiej, sprawnej instalacji.
  • #18 16903459
    SentinelNoob
    Poziom 7  
    Najnowsze wieści z frontu.

W pracy wykonałem telefon do Telmora, trafiłem na bardzo przyjemnego i konkretnego Pana po drugiej stronie linii.
    Co ustaliliśmy jako opcje rozwiązania problemu:

1) Demontaż wzmacniacza i zamontowanie dedykowanego symetryzatora Telmor.
    2) Zasilacz z regulacją napięcia i próba tłumienia siły wzmacniacza niskim napięciem.
    3) "Zepsucie anteny" ustawienie anteny pod kątem 90 stopni do docelowego odbiornika (po chłopsku - bokiem do Raszyna)
    4) Ustawienie anteny w kierunku odleglejszych odbiorników - Siedlce i 'Wacyn' Radom.

Dodatkowo przedyskutowaliśmy temat muxu 8 (vhf) - antena i akcesoria z oferty Telmora.

Po rozmowie przygotowałem sobie koszyk docelowego zamówienia w jednym ze sklepów z akcesoriami rtv/sat.
    Docelowy zakup miał obejmować kupno dedykowanego symetryzatora, dedykowanego zasilacza, anteny vhf, zwrotnicy, końcówek i kilku innych pierdół. Z góry chciałem być przygotowany na zweryfikowanie kilku przytaczanych powyżej hipotez i rozbudowę instalacji o vhf.

Po powrocie do domu stwierdziłem, że postawie na nogi zasilacz, który wczoraj uszkodziłem. Lutownica plus separator z poprzedniego zasilacza zdziałały cuda. Z ciekawości podłączyłem tego chińczyka do instalacji i co?
    Ogromne zaskoczenie, bardzo ogromne zaskoczenie...
    Odbieram mux 1,2,3 i mux 8

mux 1
    100% jakość sygnału
    100% siła sygnału

mux 2
    100% jakość sygnału
    100% siła sygnału

mux 3
    100% jakość sygnału
    100% siła sygnału

mux 8
    100% jakość sygnału
    100% siła sygnału

Odbieram również TVN HD, TVN7 HD i TTV HD
    100% jakoś sygnału
    75% siła sygnału

Trochę szok, wcześniejsze wymiany zasilacza nie dawały takich efektów, z tymże teraz antena jest wycelowana między Raszyn a PKiN.

Niemniej nie jestem przekonany do jakości i trwałości tej instalacji, stąd będę chciał jeszcze w tym wątku przedyskutować:
    - jak przy tej antenie, warunkach lokalizacyjnych i nadajnikach ustawić tę instalację najoptymalniej - w sensie bezproblemowo i na lata.

Problemem przy tej instalacji są zawsze zasilacze, najłatwiej dostać te opatrzone nazwą ELECTRONICS, w mojej hurtowni branżowej mieli jedynie takie i w odróżnieniu od marketów sprzedawali je po 7,50zł. Dziś sprawdziłem identyczny zasilacz zdemontowany wczoraj z drugiego odbiornika, zamiast 12V pokazywał 8/9 V... chińskie badziewie.

Przy okazji dziękuję wszystkim zabierającym głos w tym wątku, szczególne podziękowania za rady i poświęcony czas dla użytkownika _kli_
  • #19 16903471
    andpol 33
    Poziom 39  
    Dlatego od jakiegoś czasu zakładam tylko takie Link i mam spokój. Te chińskie cudeńka już po wyjęciu z folii bywały uszkodzone.
  • #20 16904309
    _kli_
    Poziom 41  
    SentinelNoob napisał:
    100% jakość sygnału
    100% siła sygnału

Bez pomiarów trudno określić jak te procenty przekładają się na rzeczywiste parametry sygnału. Zwłaszcza że niedaleko od anteny ze wzmacniaczem, mamy mocny nadajnik. Mimo to, wygląda że odbiornik radzi sobie z mocnym sygnałem.
    SentinelNoob napisał:
    jak przy tej antenie, warunkach lokalizacyjnych i nadajnikach ustawić tę instalację najoptymalniej - w sensie bezproblemowo i na lata

Najmniej problemów będziesz miał z instalacją pasywną, bazującą na odpowiednio dobranej antenie, dobrej jakości kablu i pewnych złączach. Zakładając że antenę już masz, pozostaje weryfikacja i ewentualna modernizacja pozostałej części instalacji.
    Za kilka lat w eterze nastąpią zmiany. W związku z przejęciem pasma 700 MHz przez internet mobilny, konieczna będzie reorganizacja kanałów tv. Polska rozpoczęła już koordynacje międzynarodowe dla dvb-t2. Wg planów Raszyn i PKiN będą nadawać
    mux-1 k.29 (obecnie k.58)
    mux-2 k.48 (bez zmian)
    mux-3 k.27 (bez zmian)
    mux-4 k.34 (obecnie k.37)
    mux-5 (w planach) - k.43
    mux-6 (w planach) - k.41
    mux-8 k.7 (bez zmian)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem muxu 1 na antenie Telmor DIGITmax HD, która została zainstalowana w 2013 roku. Początkowo odbierał wszystkie muxy, jednak z czasem jakość sygnału muxu 1 zaczęła się pogarszać, a obecnie nie jest odbierany wcale. Użytkownik wymienił zasilacz kilka razy, a antena była skierowana na Raszyn. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak wymiana zasilacza, zastosowanie symetryzatora, sprawdzenie gniazda RTV/SAT oraz zmiana ustawienia anteny. Po wymianie zasilacza na nowy, sygnał muxu 1 poprawił się, a jakość sygnału dla muxów 2 i 3 wynosi 100%. Użytkownik planuje dalsze kroki, w tym zakup symetryzatora i dedykowanego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA