logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Netis jako repeater dla Netiaspot z adresem 192.168.1.254?

Farbiatka 21 Gru 2017 20:55 3447 28
REKLAMA
  • #1 16904975
    Farbiatka
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    Problem mam, pytanie zapewne godne blondynki.

Posiadam Netia spot i netisa ktorego chce ustawic jako repeater. Nie potrafie sobie poradzic z ustawieniem IP zeby sie wszystko zgadzalo:( netia spot ma adres 192.168.1.254
    Czy moge kogos o pomoc prosic co podeslac ewentualnie?
  • REKLAMA
  • #2 16905873
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Witaj. Wydzieliłem Twój post do nowego wątku. W czyimś wątku rozwiązujemy czyjś problem, nie dokładamy własnego.

Jaki model Netisa posiadasz?
    Zdajesz sobie sprawę, że repeatery WiFi nie działają cudownie i dużo lepszym rozwiązaniem jest przeciągnięcie kabla między dwoma urządzeniami (i konfiguracja tego drugiego jako punkt dostępowy)?
  • #3 16905885
    Farbiatka
    Poziom 7  
    Netis wf2780
    Biore tez taka opcje pod uwagę, chodzi mi o to ze netiaspot ma kiepski zasieg bardzo potrzebuje go wzmocnic. Moge postawic jeden kolo drugiego i różnica jest ogromna. Ale teraz nie mam jak podłączyć juz tv konsoli i dekodera:(

Jesli po kablu bedzie lepiej to poprosze o pomoc w takiej konfiguracji. :)
  • #4 16905887
    zlotowinfo
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Repeater to jakby nowe urządzenie po stronie dostawcy i może być konflikt IP.
    W twoim przypadku najlepsza byłaby opcja WISP, czyli twój router
    dostaje IP po WIFI od dostawcy w automacie
    przesyła ten neta do ciebie tworząc własną podsieć.
  • REKLAMA
  • #5 16905897
    Farbiatka
    Poziom 7  
    A da rade tak zrobic?
  • #6 16905913
    zlotowinfo
    Poziom 16  
    to zależy od routera, biorąc pod uwagę model w którym uprzednio odpowiadałaś, powinno
  • #7 16905918
    dt1
    Admin grupy komputery
    zlotowinfo napisał:
    Repeater to jakby nowe urządzenie po stronie dostawcy i może być konflikt IP.

Jakiej stronie dostawcy, skoro jest to konfigurowane w sieci domowej klienta?

zlotowinfo napisał:
    W twoim przypadku najlepsza byłaby opcja WISP, czyli twój router
    dostaje IP po WIFI od dostawcy w automacie
    przesyła ten neta do ciebie tworząc własną podsieć.

Taka opcja nigdy nie jest najlepsza, szczególnie jeśli chodzi o wydajność...

Farbiatka napisał:
    Ale teraz nie mam jak podłączyć juz tv konsoli i dekodera:(

Dlaczego? Netiaspot też ma porty LAN, chyba że te urzadzenia stoją daleko od Netiaspot. W kwestii poprawienia zasięgu najlepszym rozwiązaniem byłoby przeciągnięcie kabla między netiaspotem a miejscem, w którym będzie stał Netis rozszerzając zasięg, po jego poprawnej konfiguracji powinno to działać bez problemów. Netis ma tryb AP i w przypadku połaczenia kablem ten tryb należy wykorzystać. Można mu nadać IP 192.168.1.253, żeby można nim było zarządzać.

Jeśli takiej możliwości nie ma, to pozostaje tryb repeatera.
  • #8 16905925
    zlotowinfo
    Poziom 16  
    Sądziłem że netiaspot to taki darmowy hotspot dla użytkownika sieci,
    który przebywa chwilowo w innej lokalizacji.
  • #9 16905942
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    Farbiatka napisał:
    Posiadam Netia spot

Sprzęt ów ma problem z prawidłową adresacją wszelkiego rodzaju wzmacniaczy.
    Farbiatka napisał:
    Moge postawic jeden kolo drugiego i różnica jest ogromna. Ale teraz nie mam jak podłączyć juz tv konsoli i dekodera:(

Chcesz wzmocnić siec wifi i kablowo się jeszcze podłączyć to Netisa dla pozostałych sprzętów?

Może to będzie pomocne:
    http://www.netis-systems.com/Suppory/faq_detail/id/17.html
  • #10 16905976
    Farbiatka
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:

Niestety przeraboałam to już dziś i nie działa.

dt1 napisał:
    Dlaczego? Netiaspot też ma porty LAN, chyba że te urzadzenia stoją daleko od Netiaspot. W kwestii poprawienia zasięgu najlepszym rozwiązaniem byłoby przeciągnięcie kabla między netiaspotem a miejscem, w którym będzie stał Netis rozszerzając zasięg, po jego poprawnej konfiguracji powinno to działać bez problemów. Netis ma tryb AP i w przypadku połaczenia kablem ten tryb należy wykorzystać. Można mu nadać IP 192.168.1.253, żeby można nim było zarządzać.

Urzadzenia sa za daleko aby pociągnąć to kablem, ale netis postawiony obok emituje wystarczajacy sygnał, aby połączyć to przez wi-fi.
    Netis ma tryb AP, jakies szersze instrukcje jak to skonfigurować? Bo po 6 godzinach walki sie poddałam.
  • #11 16905989
    KOCUREK1970
    Farbiatka napisał:
    Niestety przeraboałam to już dziś i nie działa.

W miejscu Netisa zrób skan sieci wifi.
    Zainstaluj InSSIDer v2/Home na komputerze i tu wstaw wynik pomiaru sieci.
  • #12 16906030
    Farbiatka
    Poziom 7  

o to chodzi?

moj netiaspot to c2f810
  • #13 16906046
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli routery mają stać obok siebie (a tak po wykresie można sądzić), to wypadałoby wyłączyć radio w Netiaspocie i pozostawić włączone tylko w Netisie po jego skonfigurowaniu (aby urządzenia te pracujące blisko siebie wzajemnie sobie nie przeszkadzały).
  • #14 16906050
    Farbiatka
    Poziom 7  
    Moge to zrobić. Czy zmiana kanalow nie wystarczy?
  • #15 16906066
    dt1
    Admin grupy komputery
    Odsunięcie od siebie kanałów obu urzadzeń coś tam da, ale skoro używany ma być Netis, a Netiaspot nie, to lepiej wyłączyć w nim WiFi - Netis będzie miał mniej zaśmiecony odbiór.
  • REKLAMA
  • #16 16906075
    Farbiatka
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Odsunięcie od siebie kanałów obu urzadzeń coś tam da, ale skoro używany ma być Netis, a Netiaspot nie, to lepiej wyłączyć w nim WiFi - Netis będzie miał mniej zaśmiecony odbiór.
    No dobra to juz wiem w takim razie, ale nadal nie mam pojecia jak to pokonfigurowac.
  • #17 16906158
    KOCUREK1970
    Farbiatka napisał:
    o to chodzi?

Tak o to - sygnał z NetiaSpota w tym miejscu jest tak nędzny, że żadnego linku na tym nie zestawisz.
    Farbiatka napisał:
    nadal nie mam pojecia jak to pokonfigurowac.

Łączysz obydwa sprzęty przewodem (z LAN NS do LAN! Netisa).
    I dalej w podobny sposób jak tu ukazano:
    http://netdiag.pl/artykuly/router/
  • #18 16906246
    Farbiatka
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    Łączysz obydwa sprzęty przewodem (z LAN NS do LAN! Netisa).
    I dalej w podobny sposób jak tu ukazano:
    http://netdiag.pl/artykuly/router/

Dobra, czy w takim razie skoro mam adres netiaspota 192.168.1.254 to co mam wpisać jako maskę i ta reszta przy tej konfiguracji bo z tym się gubię :(
  • REKLAMA
  • #19 16906252
    dt1
    Admin grupy komputery
    LAN Netisa możesz ustawić na: 192.168.1.253, maskę na 255.255.255.0
    Ustawienia WANu w przypadku konfiguracji na piechotę nie mają znaczenia.
    Serwer DHCP na netisie należy wyłączyć w ostatnim kroku i po jego wyłączeniu połączyć oba urządzenia ze sobą (pamiętając, że w przypadku konfiguracji w trybie router, czyli domyślnej, kabel z netiaspotu trafia do portu LAN Netisa, a nie portu WAN).

Po połączeniu obu urządzeń konfiguracja NETISa będzie możliwa pod nowym adresem - 192.168.1.253
  • #20 16906268
    KOCUREK1970
    Farbiatka napisał:
    w takim razie skoro mam adres netiaspota

A owego NS nie da się przypadkiem przełączyć w tryb bridga (mostu) - powinna być taka możliwość (była kiedyś dostępna, teraz mogli ją wyciąć z oprogramowania NS).
    Wtedy NS jest modemem tylko a Netis pełnoprawnym routerem.

Czy ktoś może z Kolegów posiadających NS to potwierdzić?
  • #21 16906279
    dt1
    Admin grupy komputery
    Podobno można - http://www.pomagam.net/netia-spot/bridge/
    Tyle że to dołoży konieczność dalszej konfiguracji, a w rezultacie efekt będzie ten sam (aktualnie NS byłby modemem i routerem, a NETIS tylko AP, po przestawieniu na bridge NETIS musiałby stać się routerem - co niewiele zmieni, bo oba urządzenia dadzą sobie radę w tej roli).

Proponuję przetestować najpierw pierwszy wariant, żeby już nie mieszać za bardzo :)
  • #22 16906311
    KOCUREK1970
    dt1 napisał:
    Podobno można

Też to właśnie kiedyś widziałem - tylko czy czasem nie wycięli takiej funkcjonalności (operator nie lubi, kiedy ogon zaczyna machać psem - rozumiesz przekaz :) ) .
    dt1 napisał:
    po przestawieniu na bridge NETIS musiałby stać się routerem - co niewiele zmieni, bo oba urządzenia dadzą sobie radę w tej roli

Ale też powinno sprawić, że nieszczęsny NS nie będzie już taki "upierdliwy" i zniknie nam z oczu jako potencjalny problem w łańcuchu sprzętowym.
    Zawsze lepiej mieć modem i router niż router i router.
    dt1 napisał:
    Proponuję przetestować najpierw pierwszy wariant, żeby już nie mieszać za bardzo

Jeśli by tego NS przełączyć w tryb mostu, wtedy Netis w Auto DHCP IP pobierze sam, sam praktycznie nawiążę połączenie z internetem. ustawić tylko hasło do wifi i praktycznie tyle.
    Taka moja ;) maleńka sugestia.
  • #23 16906407
    mazi292
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Da się włączyć tryb Bridge w Netia Spocie, trzeba wejść przez hasło administratora tj. login: admin a hasło: admin_netia
    Wchodzimy w połączenie z internetem -> ustawienia i tam pierwsze okienko przestawiamy z router na bridge i to wszystko tylko restart. Spot wtedy zapali się na kolor róźowy :)

Potem trzeba skonfigurować połączenie PPPoE na tym Netisie ale czy można tego już nie wiem niech inni się wypowiedzą
  • #24 16906756
    Farbiatka
    Poziom 7  
    Dobra Panowie jeszcze jedno gdzie ja mam ustawić to statyczne IP w Netiaspocie?

Bo jak zmieniam tu:WAN PTM over DSL (VDSL)
    to nie zapisuje mi zmian wogole po zastosowaniu i wraca do domysnych i czy pisac takie same dane jak tutaj? http://netdiag.pl/artykuly/router/
  • #25 16907359
    KOCUREK1970
    Farbiatka napisał:
    statyczne IP w Netiaspocie?

Chyba w Netisie
    dt1 napisał:
    Netis ma tryb AP i w przypadku połaczenia kablem ten tryb należy wykorzystać. Można mu nadać IP 192.168.1.253, żeby można nim było zarządzać.
  • #26 16907384
    Farbiatka
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    Chyba w Netisie

w tej instrukcji Jak ustawić Netis jako repeater dla Netiaspot z adresem 192.168.1.254?
    jest napisane ze w link sys ktory jest nadrzenym nalezy to zrobic, u mnie nadrzedny bedzie Netia spot wiec juz nie wiem co mam w koncu zrobic;/
  • #27 16907479
    KOCUREK1970
    Farbiatka napisał:
    jest napisane ze w link sys ktory jest nadrzenym nalezy to zrobic

Ale jaką w końcu opcję podłączenia Netisa wybrałaś - wifi, przewód, Netis ma być tylko lokalnym AP czy ma też pełnić jakąś inną rolę, chcesz jedną siec czy dwie różne sieci wifi?

Proszę się określić - bo temat wielowątkowy się zrobił i trudno wywnioskować, jaką w sumie drogę Koleżanka wybrała (a to ma znaczenie przy konfiguracji).
  • #28 16907487
    Farbiatka
    Poziom 7  
    Chce podłaczyć dwa routery po kablu do siebie zeby miec sygnal wifi z obu na chwile obecna i sprawdzic jak to bedzie dzialało, czyli wg tej instrukcji. http://netdiag.pl/artykuly/router/
  • #29 16907731
    dt1
    Admin grupy komputery
    W takim przypadku na NetiaSpot nic nie zmieniasz (przynajmniej chwilowo)
    Konfigurujesz jedynie Netisa i masz dwie możliwości do wyboru:
    - albo konfigurujesz go jako AP (Access Point, punkt dostępowy), zajrzyj do instrukcji swojego sprzętu, będzie tam zapewne opisana konfiguracja (głównie ustawisz adres ip - może to być 192.168.1.253 z maską 255.255.255.0, jeśli będzie chciał bramę domyślną to 192.168.1.254, DNS1: 8.8.8.8, DNS2: 8.8.4.4, oprócz tego powinno się ustawić nazwę sieci bezprzewodowej oraz wybrać zabezpieczenia WPA2, AES i zabezpieczyć sieć hasłem - minimum 8 znaków, najlepiej gdyby to nie był pojedynczy wyraz słownikowy).

- albo zostawiasz go domyślnie w trybie routera, tylko konfigurujesz go odpowiednio (jak zostało napisane), czyli:
    -> ustawieniami WAN (połączenia internetowego) się nie przejmujesz, w tym trybie nie mają znaczenia (możesz zostawić DHCP, czyli dynamiczny adres IP).
    -> zmieniasz IP LAN na 192.168.1.253, maska 255.255.255.0
    -> ustawiasz nazwę sieci, zabezpieczenia WPA2-AES, ustawiasz hasło
    -> jako ostatni etap wyłączasz serwer DHCP.

W przypadku konfiguracji jako AP podłączasz kabel od Netiaspot do portu Netisa, zgodnie z instrukcją. W przypadku pozostawienia go jako router podłączasz kabel z NetiaSpot do dowolnego portu LAN Netisa (uwaga: nie do WAN/Internet, jakby to sugerowała instrukcja i/lub logika).

Łączysz się z siecią utworzoną na Netisie (nadajesz jej wcześniej nazwę i hasło, więc z tą siecią się łączysz). Jeśli wszystko działa (i tylko i wyłącznie dopiero wtedy) - możesz wyłączyć sieć WiFi na NetiaSpot, nie jest potrzebna i koliduje jedynie z siecią Netisa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera Netis WF2780 jako repeatera dla Netia Spot z adresem 192.168.1.254. W dyskusji poruszono różne metody poprawy zasięgu, w tym możliwość podłączenia urządzeń kablem oraz ustawienia Netisa w trybie Access Point (AP). Ustalono, że Netis powinien mieć adres IP 192.168.1.253 oraz maskę 255.255.255.0, a serwer DHCP powinien być wyłączony. Wskazano również na możliwość przełączenia Netia Spota w tryb mostu (bridge), co uprościłoby konfigurację. Użytkownik poszukiwał dalszych instrukcji dotyczących ustawień i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA