logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant ecoTEC PLUS Error F29 po awarii prądu

kasiaszm 25 Gru 2017 14:01 29379 2
REKLAMA
  • #1 16912601
    kasiaszm
    Poziom 6  
    Ocena: 96
    Mieliśmy dziś dość długa awarię prądu. Jak wrócił pojawił mi się na piecu kod error 29 + migająca ikonka kranu. Wydaje mi się, że już tak kiedyś miałam i, że to było spowodowane brakiem dopływu wody podczas awarii...

Próbowałam włączyć bez skutku. Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 16916065
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Błąd F.29 w kotłach Vaillant ecoTEC dotyczy niewykrywania płomienia podczas pracy. Tzn. podczas pracy palnika doszło do zaniku gazu i potem kocioł nie mógł się załączyć. Może to oznaczać też uszkodzony zawór gazowy lub elektronikę.

Wyłączenie i włączeni ponowne kotła nic nie daje. Trzeba kocioł zresetować "kasownikiem awarii" czyli szarym przyciskiem z symbolem przekreślonego płomienia. Potem kocioł przechodzi procedurę testową i jak wszystko jest ok to próbuje zapalić palnik. Dalsze nieudane próby znów powodują awarię i błąd F.28. A to może oznaczać wizytę serwisu bo samemu to nic się nie da zrobić.
  • #3 16922572
    kasiaszm
    Poziom 6  
    Ocena: 96
    Dziękuję za pomoc. Okazało się, że po awarii prądu była awaria gazu ;) Prawdopodobnie gaz został automatycznie odcięty na skutek awarii prądu.
REKLAMA