logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór agregatu prądotwórczego do awaryjnego zasilania domku na wsi

ksobczak1 29 Gru 2017 13:05 1899 4
REKLAMA
  • #1 16921348
    ksobczak1
    Poziom 2  
    Dzień dobry

Od rana siedze na forum i czytam, czytam i zamiast wiedzieć więcej, mam więcej pytań niż odpowiedzi.
    Z góry proszę o wyrozumiałość, nie jestem elektrykiem, proszę o pomoc.

Chce kupić agregat do awaryjnego zasilania domku na wsi.
    Potrzebuje zasilić:
    -termę 1,6 kW
    -pompę – 1 kW (ale moc rozruchowa pewnie jest większa)
    - lodówkę – 400 W
    -automatykę – 500W
    -inne (laptop, oświetlenie, itp)– 1 kW

Wszystkie urządzenia w domu są jednofazowe. Agregatu będę używał 3-4 razy w roku przez kilka dni, ciągłej pracy.

Wyczytałem, w różnych wątkach, że lepszy będzie agregat jednofazowy, gdyż w 3fazowym bym musiał dodatkowo zadbać o równomierne obciążenie faz, w innym przypadku agregat jest narażony na szybsze zużycie. Ponadto jeżeli 3fazowy ma moc 6 kW, to znaczy że ma "tylko" 2 kW na każdej z faz.

Elektryk jakiś czas temu przygotował mi instalację na podłączenie agregatu, z ręcznym przełączeniem (miasto // agregat // zero) ze specjalnym gniazdem do wpięcia agregatu na zewnątrz budynku, gniazdo jest "siłowe". W domu to połączenie rozszyte jest na fazy.

Proszę o potwierdzenie sprostowanie.
    1. Jeżeli kupię agregat 1fazowy, abstrahując od konieczności przerobienia gniazda, zasili mi on wszystkie urządzenia zgodnie z ich mocą.
    2. Jeżeli kupię agregat 3fazowy, korzystając z gniazda, które już mam, podam do domu zasilanie 3faz, ale "na raz" w przeciwieństwie do scenariusza, w którym podłączał bym fazę po fazie gnizdami z agregatu (faza A z domu -> gniazdo 1; faza B -> gniazdo 2; etc) ??
    3. Moc agregatu, mając na względzie powyższe zapotrzebowanie, oraz fakt, iż urządzenia nie pracują razem około 6kW będzie z dużym zapasem ?
    4. Model ? i tu zaczynają sie schody ? coś sprawdzonego ??

Z góry dziękuje za odpowiedź
    K
  • REKLAMA
  • #2 16922296
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Witam.
    Pytanie dodatkowe przyłącze energetyczne do domu jest trój czy jednofazowe i jaka jest moc przyłącza ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16922315
    ksobczak1
    Poziom 2  
    Andychab napisał:
    Witam.
    Pytanie dodatkowe przyłącze energetyczne do domu jest trój czy jednofazowe i jaka jest moc przyłącza ?
    Pozdrawiam

Moc przyłącza jest duża pewnie ze 20 kW bo poprzedni właściciel miał jakieś duże urządzenia w garażu (warsztacie)
    Instalacja w domu jest 3 fazowa, ale nie mam żadnych urządzeń wymagających 3 faz

Elektryk, co mi robił wyjście na zasilanie pod agregat, wyciągnął kable na zewnątrz, w skrzynce via przełącznik i bezpiecznik, zasilanie podłączone jest do trzech faz.

Najbardziej boje sie sytuacji, że terma do podgrzania ciepłej wody będzie sie włączała obciążając tylko jedna z faz. Dużo jest wątków na forum że to jest szkodliwe, wręcz niebezpieczne dla agregatu.

Stąd pomysł na coś takiego
    ..................................................
    i znów jedni piszą że jest ok na potrzeby jak wyżej wystarczy inni że to chińczyk no name

jednofazowe, na kółkach, z AVR, i nawet gniazda nie będę musiał przerabiać "chyba" ?

nie chce wydać więcej niż 4 k, a chciałbym kupić coś dobrego (kosztem mocy) co posłuży lata

Pozdr
    K
    3.1.18. Publikowania informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Moderator Krzysztof Reszka
  • REKLAMA
  • #4 16924468
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Witam ponownie.
    Osobiście wybrałbym model trójfazowy , podczas sierpniowych anomalii pogodowych u mnie sprawdził się w stu procentach / dwutygodniowa praca agregatu/.
    O marce podanej przez Ciebie możesz poczytać tu ; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2930907.html
    Z Twojego odnośnika Allegro , na zdjęciach są dwie różne marki TH 6500 , TH 8000 , więc sprawdź ,o którego chodzi / dwie różne moce nominalne 5KW i 6KW /
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 16934448
    tadgra
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    A wystarczyło w wyszukiwarkę wpisać "jaki kupić agregat do domu". Temat wałkowany wielokrotnie. Kolego @Andychab polecasz do domu gdzie nie ma odbiorników trójfazowych agregat trójfazowy? Czy Ty masz pojęcie jakiej rady udzieliłeś? A o konieczności równomiernego obciążenia faz agregatu słyszałeś? Wiesz co się dzieje z napięciem na nie obciążonej fazie takiego agregatu? Porada jest szkodliwa! Max moc obciążenia 1 fazy takiego agregatu to do 40%. A kto i w jaki sposób będzie pilnował równomierności obciążenia odbiornikami domowymi? Kolego @ksobcza1 nie idź tą drogą. Kup agregat jednofazowy. A który? Poczytaj na elektrodzie to może coś Ci się rozjaśni. Jedna rada. Przeanalizuj moc odbiorników oraz czy wszystkie je musisz uruchamiać na zasilaniu awaryjnym, nie kupuj niemiecko brzmiącego chińczyka bo wypisują na nich co tylko chcą oraz uważaj na Allegro na podróby Hondy, bo to ten sam shit.
REKLAMA