logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć stary komputer z Windowsem 7 64 bit?

Grzegorz31082000 31 Gru 2017 22:51 681 6
REKLAMA
  • #1 16927714
    Grzegorz31082000
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Posiadam komputer stacjonarny z systemem operacyjnym Windows 7 64 bit. Komputer nie jest nowy i trochę wolno działa. Wyłączyłem zbędne programy w autostarcie. Co jeszcze mogę zrobić aby komputer pracował lepiej?
  • REKLAMA
  • #2 16927718
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przede wszystkim: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tutejsze wróżki i jasnowidze bawią się na Sylwestra.
  • REKLAMA
  • #3 16927870
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Jak już Kolega opisze, jakie części w tym komputerze się znajdują, to jeszcze warto napisać, w jakich zastosowaniach jest za wolny. Czy do ogólnego użytkowania, montażu filmów, czy na przykład do gier ten komputer służy? Każda z tych trzech rzeczy będzie wymagała innych czynności lub innego sprzętu do dołożenia. Również warto napisać, ile masz do wydania na ten cel.
  • REKLAMA
  • #4 16928069
    Grzegorz31082000
    Poziom 5  
    Komputer ma 10 lat więc dokładnych modeli nie jestem w stanie podać. Procesor dwu rdzeniowy 2gb ramu płyta główna ma uszkodzone wejście na kartę graficzną. Przyspieszyłem komputer na starcie przy uruchomieniu systemu. Później działa wolno.
  • REKLAMA
  • #5 16928082
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Co z tego, ze ma 10lat? Wiek komputera nie ma wplywu na podanie jego konfiguracji...

Albo podasz konfiguracje albo wymien caly komputer na nowy i bedziesz mial problem z glowy.
  • #6 16928203
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Grzegorz31082000 napisał:
    dokładnych modeli nie jestem w stanie podać

Z przeczytaniem oznaczeń i nalepek masz problemy czy z użyciem chociażby programu Aida64? Nie raczyłeś nawet przeczytać linku, który dałem.
    Cytat:
    Dokładnie wiemy, że nie każdy ma dostęp i umiejętności w posługiwaniu się miernikami dlatego też, mniej zaawansowanym, polecam zainstalować program Everest lub Aida64, w którym można odczytać orientacyjne dane z pomiarów. -Znajdują się one w zakładce programu Komputer/czujnik. W tym samym programie, w innych jego zakładkach, można uzyskać też dane na temat pozostałych elementów komputera.
    Program do pobrania tutaj:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Oraz to: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 20025912
    Grzegorz31082000
    Poziom 5  
    Rozwiązano.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny z systemem Windows 7 64-bit, który działa wolno. Po wyłączeniu zbędnych programów w autostarcie, poszukuje dodatkowych sposobów na przyspieszenie działania komputera. W dyskusji podkreślono znaczenie znajomości specyfikacji sprzętowej, w tym procesora i pamięci RAM, oraz wskazano na konieczność określenia zastosowań komputera (np. ogólne użytkowanie, montaż filmów, gry). Sugerowano również użycie programów diagnostycznych, takich jak Aida64, do uzyskania informacji o konfiguracji sprzętowej. W przypadku starszego sprzętu, rozważano również opcję wymiany na nowy komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA