logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywą

gimak 02 Sty 2018 10:27 1278 10
REKLAMA
  • #1 16929878
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Witam.
    Pacjent jak w temacie. Wcześniej od czasu do czasu ekran gasł, ale jak się patrzyło z boku to było widać kontury - tak jakby ekran nie był podświetlony. Po ruszeniu (przymknięciu/otwarciu) pokrywy komputera ekran wracał do normy. Myślałem, że jest gdzieś jest przerwa we wiązce w zawiasie, ale jak udało mi się tam dostać, to nic tam nie znalazłem. A że usterka nie była zanadto upierdliwa, więc tak to trwało.
    Ale pojawił się nowy problem polegający na mocno (mniej niż poprzednio) przyciemnionym i przez to mało czytelnym ekranie. Ruszanie pokrywą nie pomaga.
    Przedstawione to jest na załączonych zdjęciach.Aristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywąAristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywąAristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywąAristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywąAristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywą
    Na zdjęciach ekran jest dużo jaśniejszy, niż jest w rzeczywistości.
    Pytanie sprowadza się do tego, jaka może być przyczyna i czy sensowne będą próby naprawy. Czy problem tkwi w podświetleniu matrycy, czy to coś poważniejszego.
  • REKLAMA
  • #2 16930044
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Ostatnio spotkałem taki problem na forum ze stacjonarnym PC.
    Winne było "pieczone" GPU.
    Na zewnętrznym monitorze jak?
  • REKLAMA
  • #3 16930754
    gimak
    Poziom 41  
    Nie wiem jak rozumieć - "pieczone" GPU.
    Do zewnętrznego monitora nie mam w tej chwili dostępu, nie mam też kabelka, żeby lapka podpiąć pod telewizor, ale wpadłem na pomysł, aby zrobić zrzuty ekranu, zapisać je na dysk i wyświetlić na innym lapku. Wynik jest taki.
    Aristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywąAristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywą
    Wydaje mi się, że tu jest wszystko w porządku.
    Jutro pójdę za kabelkiem i wdepnę z lapkiem do serwisu - jaka będzie ich diagnoza.
  • #4 16950664
    gimak
    Poziom 41  
    W serwisie komputerowym orzekli, że padła matryca i że będę miał kłopot ze znalezieniem takiej. Ale udało się. Matryca podmieniona i lapek działa.
    Przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu, chciałbym zapytać, czy jest możliwość w tym lapku powiększenia pamięci RAM, obecnie jest 120 MB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16951813
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie znalazłem pewnego źródła, ale z niepewnego wiem, że 512MB powinno dać się włożyć.
    Na płycie widzę 2 sloty więc 2x256MB jak najbardziej powinno zadziałać. Może i z 1GB.
  • Pomocny post
    #6 16951912
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Można zamontować 2x256MB SDRAM.

Do czego służy Ci ten laptop przy tak słabym CPU i takiej ilości pamięci?
  • #7 16952318
    gimak
    Poziom 41  
    Kasek21 napisał:
    Do czego służy Ci ten laptop przy tak słabym CPU i takiej ilości pamięci?

16 lat temu nie był taki słaby. Dawniej służył mi można powiedzieć do wszystkiego, a głównie to wykonywania rysunków w AutoCAD LT. Obecnie używam go do podglądania pracy silników i instalacji gazowych w moich samochodach. Do buszowania po internecie już się nie nadaje, bo się wiesza, prawdopodobnie z powodu tak szczupłego RAMu, bo na lapku dwa lata młodszym, ale z RAMem 500MB już lub jeszcze tych problemów nie ma.
    Chyba z tego też powodu, nie mogłem zainstalować na nim aktualnych antywirusów Avasta czy AVG.
    Gdyby poszerzenie RAMu załatwiłoby w/w problemy i mieściłoby się w rozsądnej kwocie, to spróbuję uderzyć do serwisu, żeby dać drugą młodość temu lapkowi, bo muszę przyznać, że jakoś bardzo mi pasuje.
    Dam znać co z tego wyszło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16952410
    safbot1st
    Poziom 43  
    Masz tam Celeron 1GHz, prawda? HDD o prędkości maksymalnej 30? - 60MB/s?
    Nie chcę podcinać Ci skrzydeł, ale nawet z 512MB RAM praca na XP z dowolną przeglądarką w 2018 roku, to będzie droga przez mękę. Będziesz miał ciągłe nawet kilku-minutowe! przycinki przy byle otwarciu paru zakładek na krzyż, np. 1 PDF i "end-of-line". Zauważ, że współczesne OS+przeglądarka to zazwyczaj ~1GB+~1,5GB i powyżej pisałem o absolutnie okrojonym XP. Obecnie byle link w sieci może prowadzić na "minę" od kilkadziesiąt do klikaset MB do przerobienia.
    Co innego lżejsze programy itp. Można z powodzeniem używać (w granicach rozsądku) ale już nie przeglądanie WWW.
    Z szybszym CPU i HDD(60+MB/s) + 512MB RAM może pod mikro-linuxem miałby ten PC sens, ale rozbudowa CPU jest, wiadomo, niemożliwa.
    Rozumiem sentyment, ale obecnie do tego, to już tylko tzw. "Sleeper PC" służą - komputery nowoczesne "schowane" w starych obudowach. Np.:
    Aristo FT-8800 - Ekran przyciemniony, brak reakcji na ruszanie pokrywą

ps. Użycie rezydentnego antywira w ww. specyfikacji uważam z wymienionych już powodów za nierealne.
  • Pomocny post
    #9 16952421
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    W granicach ~200-250zł. da się kupić laptopa z C2D i 1/2GB pamięci RAM więc nie wiem czy jest sens się "bawić".
  • #10 16955342
    gimak
    Poziom 41  
    Przekonaliście mnie. Lapka nie modernizuję, będzie obsługiwał, tak ja dotąd programy diagnostyczne do moich samochodów.
  • #11 17953926
    gimak
    Poziom 41  
    Udało się znaleźć taką matrycę i po jej wymianie obraz na ekranie jest normalny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Aristo FT-8800, gdzie ekran był przyciemniony i nie reagował na ruchy pokrywy. Początkowo ekran gasł, ale kontury były widoczne, co sugerowało problem z podświetleniem. Po próbie diagnozy, w tym zrzutów ekranu, użytkownik udał się do serwisu, który stwierdził uszkodzenie matrycy. Po wymianie matrycy laptop zaczął działać poprawnie. Użytkownik rozważał również zwiększenie pamięci RAM, jednak po dyskusji zdecydował się na pozostawienie laptopa w obecnym stanie, używając go do programów diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA