logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARISTO 8800 - Matryca wyświetla obraz z minimalną jasnością, co robić?

psychoarti 03 Paź 2006 19:43 1502 4
REKLAMA
  • #1 3082031
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mojej znajomej zepsuł się laptop. Wziąłem go od niej bo myslałem że może coś poradzę, ale widzę, że jednak nie i że będę musiał podeprzeć się wiedzą ekspertów.

Otóż chodzi o to, iż jest jakis problem z matrycą. Laptop niby normalnie startuje, ale na matrycy prawie nic nie widać. Tzn jak dokładnie pod światło przyjrzeć się matrycy to widac że wyświetla ona to co powinna wyświetlac, tylko że jest to ledwo widoczne, tak jakby jasność wyswietlania była ustawiona na minimum.

Z relacji znajomej wynika, że ponoć na początku obraz w laptopie gasł tylko okazjonalnie przy poruszaniu matrycą, a dopiero póxniej zgasł permanentnie, wnioskuję więc że byc może chodzi o coś na styku matryca - karta graficzna (może jakiś kabelek się oderwał?). No ale wolę jeszcze spytać ekspertów jako że na naprawie laptopów raczej średnio się znam.

Dodam, że sprzęt to niejaki: ARISTO 8800 (jeśli komuś coś to mówi) i ma w sobie procek Celeron 1,2GHz.
  • REKLAMA
  • #2 3082044
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Podświetlenie matrycy ?
  • REKLAMA
  • #3 3082079
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A da się to jakos tanim kosztem i domowym sposobem naprawić ? Orientujesz się może?
  • REKLAMA
  • #5 3082436
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    u mnie byly podobne objawy jak poszła taśma doprowadzająca zasilanie do matrycy (4cieniutkie druciki, po ich wymianie wszystko działa, i to już jakieś 2 lata ;-) )... i obyło się bez wymiany inwertera... ;-)
    aczkolwiek bez rozkręcenia notebooka niewiele da się stwierdzić...
REKLAMA