logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu

mxtestview 02 Sty 2018 14:11 1419 6
REKLAMA
  • #1 16930351
    mxtestview
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Szukam zamiennika do ukladu SMD o symbolu 72d8m SOT-25. Jest uzyty w zasilaczu impulsowym z Biedronki Mptech RU-02, 6x USB ,do sterowania tranzystorem MOSFET U4N60 w czesci pierwotnej.
  • REKLAMA
  • #2 16930404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16930433
    mxtestview
    Poziom 12  
    Tak , 72d8m.
    Dodam jeszcze ze na innym egzemplarzu oznaczony jest jako 72dEc.
  • REKLAMA
  • #4 16943616
    badzioch13
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Też poszukuję,. A nie będzie to regulator napięcia ? bądź stabilizator?
  • REKLAMA
  • #5 16944870
    mxtestview
    Poziom 12  
    Nie jestem pewien. Postaram sie zrobic schemat i zalaczyc do postu.
  • #6 17718020
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Witam. Dołączam moje zmagania hobystyczne z tą ładowarką, moja ma 4 porty i kupiona również w biedronce za około 20zł. Miała wylądować na stercie elektrośmieci jednak coś mnie ruszyło i postanowiłem się nad nią chwilę pochylić. Wiernie służyła dwa lata jako ładowarka w sypialni cały czas podłączona do sieci. Pierwsze co sie rzuca w oczy to kompletny brak filtrów wejściowych przeciwzakłóceniowych. Nawet brak podstawowego bezpiecznika czy chociaż termistora NTC. Uzupełniłem ją chociaż o bezpiecznik wejściowy. Myślałem nad wmontowaniem filtra sieciowego jednak szkoda mi już było czasu, miejsca w obudowie też za wiele nie jest. Chwila diagnostyki i okazuje się, że napięcie zasilania sterownika PWM jest tranzystor też okej jednak brak napięcia na wyjściu. Zacząłem przeglądać rezystory i okazało się, że rezystor R6 36 KΩ został uszkodzony brak przejścia. Niestety w zasobach nie posiadałem takiej wartości w SMD. Wstawiony 33 KΩ i napięcie na wyjściu się pojawiło jednak za małe 4,5V. Kolejnym w typoszeregu miałem 39 KΩ po jego wlutowaniu napięcie wyjściowe około 5,5V także znośne. Pierwsze testy obciążenia ponad 3A dało się pobrać. Więc od razu z obawy o wybuch tranzystora, zmodyfikowałem jego chłodzenie. Przykleiłem go do PCB a z drugiej strony dodałem kawałek radiatora z zestawu do chłodzenia pamięci kart graficznych. Maksymalny prąd 3,4A jednak przy takiej wartości pobieranego prądu z ładowarki się robi mały grzejnik. Są 4 wyjścia usb z różnymi kombinacjami połączenia rezystorów sygnałowych przewodów. Na jednej stronie maksymalny prąd około 300 mA, z przeciwnej jeden telefon ładuje się 1,5A drugi pobiera 1,8A. Wszystko w miarę starałem się ująć na zdjęciach. Polecam sprawdzić te rezystory o ile nie działa a nic nie wybuchło. Pozdrawiam Kajetan.

Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu Uklad SMD 5 pin 72d8m - prosba o identyfikacje ukladu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika dla układu SMD 72d8m (SOT-25), który jest używany w zasilaczu impulsowym Mptech RU-02 z Biedronki, do sterowania tranzystorem MOSFET U4N60 w części pierwotnej. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do pisowni symbolu układu oraz sugestie, że może to być regulator napięcia lub stabilizator. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi urządzeniami, wskazując na braki w filtrach przeciwzakłóceniowych oraz problemy z uszkodzonymi komponentami, takimi jak rezystor R6.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA