logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić działanie przedwzmacniacza z TL072 i napięciami +-10V?

Sylosis 02 Sty 2018 23:22 1368 5
REKLAMA
  • #1 16931913
    Sylosis
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam!

Wykonałem zasilacz wg tego schematu:

Na wyjściu układu mam napięcia +11,6 i -11,6V, co daje razem 23,2V między nimi. Zasilam tym napięciem przedwzmacniacz(4 scalaki TL072):

Pytanie nr 1: Co może powodować że napięcia na scalakach wynoszą +-10V a nie +-11,6V?
    nr 2: Jak mogę sprawdzić czy przedwzmacniacz w ogole działa? Chciałbym sprawdzić napięcie wyjściowe dlatego puściłem z telefonu sinus 1kHz i podpiąłem do wejscia, ale napięcie na wyjściu nie występuje..

Bardzo liczę na jakiekolwiek sugestie, ps wszystko styka na 200prc dobrze ;)
  • REKLAMA
  • #2 16931926
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 141
    Sylosis napisał:
    podpiąłem do wejscia, ale napięcie na wyjściu nie występuje..

Co dokładnie mierzyłeś i w jaki sposób? AC DC?
    Poprawne zmierzenie napięcia zmiennego o częstotliwości 1 kHz zwykłym multimetrem jest raczej mało prawdopodobne. Aby sprawdzić czy działa trzeba by zobaczyć przy użyciu oscyloskopu co występuje na wyjściu. Domowym sposobem to jedynie podłączyć wyjście przedwzmacniacza do wzmacniacza, może jakiejś wieży i posłuchać czy coś słychać.
  • REKLAMA
  • #3 16931935
    Sylosis
    Poziom 3  
    japycz321 napisał:
    Co dokładnie mierzyłeś i w jaki sposób? AC DC?
    Poprawne zmierzenie napięcia zmiennego o częstotliwości 1 kHz zwykłym multimetrem jest raczej mało prawdopodobne.

Probowałem róznych częstotliwości, 50hz chyba nie przenosi ten przedwzmacniacz ale probowalem np 100hz i dalej nic, mierzyłem AC na wyjsciu.

Proszę poprawić post - regulamin pkt.3.1.13 [dzimi]
  • REKLAMA
  • #4 16932007
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Ja uważam, że połączenie bezpośrednie wyjść TL072 z ich wejściem w filtrze Bessela jest błędem powodującym co najmniej duże zniekształcenia.
    Uruchomienie wielostopniowego wzmacniacza w całości bardzo rzadko się udaje. Zrób sondę z kondensatorem około 0,1µF/250V, dołącz do wejścia dowolnego sprawnego wzmacniacza, masy tego przedwzmacniacza i próbnego wzmacniacza połącz razem i po podaniu sygnału na wejście sprawdzaj działanie kolejnych stopni.
  • REKLAMA
  • #5 16932041
    Sylosis
    Poziom 3  
    diantus napisał:

Zrób sondę z kondensatorem około 0,1µF/250V, dołącz do wejścia dowolnego sprawnego wzmacniacza, masy tego przedwzmacniacza i próbnego wzmacniacza połącz razem i po podaniu sygnału na wejście sprawdzaj działanie kolejnych stopni.

Jestem dosyć początkujący więc przerażają mnie trochę te porady :p A jak zrobić taką sondę?
    Ps. Na razie najbardziej mnie interesuje czemu mi przysiadło to napięcie do 10V, chociaz nie obciążam niczym układu ;)

Edit: zauważyłem ze jak rozdziele masy zasilacza i przedwzmacniacza, to różnica napięć między masami wynosi 8V ;0, skąd się może brać taka różnica?
  • #6 16933032
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Sylosis napisał:
    jak zrobić taką sondę?

Do jednego z wyprowadzeń kondensatora dołącz przewód ekranowany (środkową żyłę), włóż ten kondensator z przewodem do obudowy plastykowej długopisu lub flamastra, drugi koniec tego kondensatora wyprowadź jako grot pomiarowy. Drugi koniec przewodu ekranowanego dołącz wtykiem na wejście wzmacniacza - oplot ekranujący na masę, środkową żyłę na wejście sygnałowe wzmacniacza.

Przy rozdzieleniu mas w układach zasilanych w większości przypadków napięcie między masami występuje - przepływ napięcia zasilającego przez elementy wzmacniacza na drugą masę.
REKLAMA