logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie radiolinii (napęd Wajmaks, radiolinia 2-kanały 24v)

minipudzianek 03 Sty 2018 09:36 2079 4
  • #1 16932303
    minipudzianek
    Poziom 10  
    Witajcie!

Jestem szczęśliwym posiadaczem najwyższej jakości automatu Wajmaks wyprodukowanego w Chińskiej Republice Ludowej.
    Tyle chwalenia się, teraz problem :-)
    Stary automat podłączony jest tak: Podłączenie radiolinii (napęd Wajmaks, radiolinia 2-kanały 24v)Wajmaks_c..ść.jpg (622.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.. Tu zdjęcia z oznaczeniami Podłączenie radiolinii (napęd Wajmaks, radiolinia 2-kanały 24v)Wajmaks_z_...pisami.jpg (2.11 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Podłączenie radiolinii (napęd Wajmaks, radiolinia 2-kanały 24v)Wajmaks_..ł.jpg (2.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik..
    Nową radiolinię (http://allegro.pl/radiolinia-zdalne-sterowanie-buzer-gratis-12v-24v-i5126605690.html) podłączyłem w sposób następujący - w tym miejscu jeszcze podziękowania dla szmekota, dzięki któremu w ogóle coś podłączyłem :) plus pod 24VDC, masa pod GND, porty COM i NO odpowiednio pod CLS i COM. Pozwolę sobie załączyć zdjęcie od kolegi, ja podłączyłem dokładnie tak samo: Podłączenie radiolinii (napęd Wajmaks, radiolinia 2-kanały 24v)szmeko..jpg (984.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.. U Niego działa, u mnie nie. Fakt, mamy z kolegą trochę inaczej podłączoną starą radiolinię, nie wiem, czy ma to znaczenie.
    Problemem jest to, że nowy pilot, działający tylko na kanale A, potrafi jedynie zamknąć bramę, bez możliwości jej otwarcia. Przy próbie otwarcia automat "cyka" i otwiera bramę po kilka milimetrów - wystarczy kliknąć raz i otwieranie po kawałeczku działa samoczynnie, wystarczy poczekać pół godziny żeby brama rozsunęła się o metr ;) Można przerwać proces otwierania ponownym naciśnięciem klawisza kanału A. Zauważyłem też, że przy zamykaniu bramy, nie ma możliwości jej zatrzymania, pomimo, że ustawiłem zworkę na "włącz/wyłącz". Trzeba zaczekać aż brama zasunie się do końca.

Dodam jeszcze, że stare piloty działają w trybie "włącz/wyłącz", więc pojedynczym guzikiem obsługujemy zamknij-stop-otwórz-stop-zamknij-stop-otwórz-stop itd. Chciałbym żeby nowe piloty działały tak samo.

Ma ktoś jakiś pomysł? :-) Wielkie dzięki z góry!
  • #3 16932347
    minipudzianek
    Poziom 10  
    suworow napisał:
    Jest kolega pewien tego NC?

Dzięki za czujność, oczywiście port NO - już wyedytowałem :)
  • #4 17014086
    minipudzianek
    Poziom 10  
    No cóż - mam już dość tego Wajmaksa, brak mi pomysłu, jak podłączyć tą nową radiolinię. Podjąłem zatem męską decyzję - Wajmaks idzie do kosza, zakładam zupełnie nowy napęd, dość tej nierównej walki :-)
  • #5 17014091
    minipudzianek
    Poziom 10  
    Napęd do kosza, z braku pomysłów :-)
REKLAMA