logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód

sebawaw98 04 Sty 2018 21:58 13035 14
REKLAMA
  • #1 16936485
    sebawaw98
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Mam nowy internet światłowodowy o przepustowości:
    Pobieranie: 500Mbps
    Wysyłanie: 50Mbps

Główny router to Huawei HG8245 (Na nim nie ma opcji kontroli przepustowości ale jest włączone QoS)

Co jest podłączone pod główny router?
    switch TP-LINK Gigabit a pod niego:
    2 komputery (Mama+Tata)
    Router TP-LINK Archer D2 a pod niego:
    1 switch Cisco do 100Mbps a pod niego:
    2 routery TP-LINK pracujące jako AP + 30 osób korzystające z WiFi

Ja jestem podpięty pod Archera D2 i mimo, ze mam włączone ograniczenie przepustowości to dalej internet się muli.

Powiedzcie mi co mam zmienić w ustawieniach.
    Załączniki:
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Sceen 5.jpg (111.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Sceen 3.jpg (109.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Sceen 4.jpg (94.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Sceen 2.jpg (92.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16936532
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Podłącz się do głównego routera.
    Wykonaj pomiar jakimś speedtestem.
    Wszystkie inne urządzenia, które mogą wpłynąć na wynik pomiaru odłącz.
  • REKLAMA
  • #4 16936646
    dedito
    Poziom 39  
    sebawaw98 napisał:
    Sprawdzałem i wychodzi na to, że jest wszystko wporządku (Prędkości się zgadzają).
    Proszę zaprezentować wyniki.
    Kolenym krokiem byłaby prezentacja wyników z kolejnego routera.
  • REKLAMA
  • #7 16936828
    dedito
    Poziom 39  
    Jak widać, przepustowość jest adekwatna do tego co oferuje dostawca, na obydwu routerach.
  • #9 16937060
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Znaczy, jesteś do Archera podpięty kablem i muli, mimo że Speedtest pokazuje pełne 500Mbps?
  • REKLAMA
  • #10 16937202
    dedito
    Poziom 39  
    sebawaw98 napisał:
    Tak, zgadza się wszystko, tylko nie podoba mi się jak wszyscy korzystają z tego internetu a mi się internet tnie.

Poprawnie skonfigurowany QOS, powinien zaradzić.
    Przeprowadź analizę, kto (adresy IP) i co obciąża (usługi).
    Wtedy będzie można dobrać rozwiązanie.
  • #11 16937255
    sebawaw98
    Poziom 7  
    Jak jestem sam podpięty do Archera to jest super, ale jak przyjdą lokatorzy nie da się korzystać normalnie z internetu. W routerze nie ma opcji QoS jest tylko kontrola przepustowości.
    Dodano po 1 [minuty]:
    dedito napisał:
    Przeprowadź analizę, kto (adresy IP) i co obciąża (usługi).
    Wtedy będzie można dobrać rozwiązanie.

W jaki sposób mogę to zrobić? Jak chcecie to mogę wam porobić screeny może wam to coś pomorze.
    Dodano po 10 [minuty]:
    Nagus napisał:
    Znaczy, jesteś do Archera podpięty kablem i muli, mimo że Speedtest pokazuje pełne 500Mbps?

Jestem podpięty kablem pod Archera. Nie jeśli, nie ma wcale lokatorów podpiętych to internet wcale nie muli, ale chodzi mi o to, że jak oni wejdą i połączą się i zaczną korzystać z WiFi to nie mogę streamów oglądać na YT w FullHD. Plus rodzice narzekają przez to,że im net źle chodzi. Mimo, że zrobiłem lokatorom ograniczenie prędkości i tak nic mi to nie daje.
  • #12 16937313
    dedito
    Poziom 39  
    sebawaw98 napisał:
    W routerze nie ma opcji QoS jest tylko kontrola przepustowości.

sebawaw98 napisał:
    (Na nim nie ma opcji kontroli przepustowości ale jest włączone QoS)

Zdecyduj się co tam jest.
    Inna sprawa, że QOS to właśnie kontrola przepustowości.

Kontrolę robić najlepiej na routerze głównym (brzegowym).
    Ten huawei hg8245 posiada spore możliwości kontroli i monitorowania pasma.
    Trzeba by się zagłębić w instrukcję obsługi. Być może da się to nawet wyklikać z poziomu interfejsu web. Jeśli nie, to z poziomu terminala.

sebawaw98 napisał:
    Router TP-LINK Archer D2 a pod niego:
    1 switch Cisco do 100Mbps a pod niego:
    2 routery TP-LINK pracujące jako AP + 30 osób korzystające z WiFi

Jeżeli te kolejne routery pracują jako AP to włączanie QOS na nich nie ma sensu bo kontrola pasma działa na linii WAN/LAN.
    Można je przestawić w tryb routera ale to wg mnie zbytnie komplikowanie układu sieci. Ewentualnie można się zastanowić czy dla tych 30 osób może jednak wydzielić osobną sieć i ją limitować.

A switch Cisco to jaki model?
  • #13 16941846
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    sebawaw98 napisał:
    30 osób korzystające z WiFi

To teraz mnożymy to tylko x 10 Mb i wychodzi nam, że w 30 osób zjedli 300 Mb przepustowości.
    A te 10 Mb to około 1,2 MB realnego transferu.
    Poza tym:
    sebawaw98 napisał:
    switch Cisco do 100Mbps

Switch 100 Mb przy necie 500 Mb?
  • #14 16942212
    sebawaw98
    Poziom 7  
    Ja jestem podpięty bezpośrednio pod Archera D2 a nie pod switch Cisco, zrobiłem to żeby im zrobić ograniczenie.
    Załączniki:
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Teraz.png (411.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet słabo chodzi mimo że jest to światłowód Moja mapa sieci.png (563.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16942356
    dedito
    Poziom 39  
    Uzupełnij ten rysunek o typy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością nowego internetu światłowodowego o prędkości 500Mbps/50Mbps, mimo że prędkości testowe są zgodne z ofertą dostawcy. Główny router to Huawei HG8245 z włączonym QoS, a podłączone są do niego różne urządzenia, w tym switch TP-LINK i router TP-LINK Archer D2. Po odłączeniu 35 użytkowników WiFi, prędkość internetu znacznie się poprawiła. Użytkownik zauważa, że mimo ograniczeń prędkości dla lokatorów, internet nadal działa wolno podczas ich korzystania. Sugerowane rozwiązania obejmują poprawną konfigurację QoS na głównym routerze oraz ewentualne wydzielenie osobnej sieci dla dużej liczby użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA