logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAG 796PF2 Znikający obraz, problemy z geometrią na 800x600+

ghambit 12 Sie 2005 23:21 1350 6
  • #1 1729792
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Witam, mam problem z mojim MAG'em. Był już raz w naprawie, po czym dwa tygodnie później problemy sie ponowiły, a ja nie moge oddać monitora gdyż zaś zostane miesiąc bez niego (tak jak poprzednim razem), więc wole korzystać i zmagać się z jego bulami niż nie mieć go wogóle.
    Więc problem polega na tym, iż bardzo często obraz kurczy się na jego szerokości, i albo po chwili monitor po chwili ponownie wyświetli obraz na pełnej jego szerokości albo się wyłączy na dobre i trzeba go "puknąć" pare razy co pobudza go do działania. Następnym problemem jest rozdzielczość większa niż 800x600 kiedy to nie jestem w stanie ustawić poprawnie geometri obrazu (nie pomaga nawet opcja przywrócenia ustawień fabrycznych), a obraz jest na tyle zniekształcony że nie da sie na nim pracować.
    A niedawno zauważyłem że ekren zaczoł migotać, są to bardzo krótkie migotania, które czasami mają miejsce.
    Rozkręcałem monitor w celu wstępnych oględzin, i jedynie co zauważyłem chyba nowo wlutowany potencjometr montażowy, który zapewne został dostrojony i zaklejony aby się nie rozstrajał.
    W kilku miejsach zauważyłem "suche luty" więc podlutowałem te miejsca na nowo, niestety nic to nie zmieniło. Monitor jak wariował tak i dalej wariuje.
    Następną rzeczą jaką zauważyłem to fakt iż monitor częściej się psuje jak mam go w akademiku, (średnio co godzine wariuje tak że nie da się nic na nim zrobić) a w domu jest różnie, czasem sie kurczy raz na tydzień czasem rzadzej. To pozwala mi zauważyć że monitor może mieć jakieś bule w układzie zasilania, gdy to w domu dostaje "lepsze" napięcie, mniej zakłucone lub o kilka volt większe. Albo to jakieś urządzenia zakłucają jego prace, lecz nie mam w akademiku nic takiego w pobliżu co mogło by mieć wpływ na jego prace.
    Byłbym wdzięczny za pomoc w lokalizacji miejsca usterki, tak abym mógł sam ją usunąć.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 1730346
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Z tego co napisałeś wynika że w okolicach trafopowielacza i korekcji EW jeszcze jakieś zimne luty zosły.
    Trzeba je usunąć bo potem koszt naprawy może się bardzo zwiększyć.
  • #3 1730437
    ghambit
    Poziom 24  
    Witaj, dzięki za pomoc. Co do trafopowielacza to nie ma problemu, wiem gdzie sie znajduje, lecz powiedz mi prosze z jakich elementów składa się ten korektor EW, abym mógł go poprawnie zlokalizować.

A może ktoś ma schemat tego Mag'a?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1730467
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Sprawdź wszystkie elementy na radiatorach. Układ EW najczęściej znajduje się blisko trafopowielacza.
    Przy okazji warto sprawdzić całą płytę główną i płytkę kineskopu.
    Nie zajmie to zbyt wiele czasu a moze uchronic przed awariami w przyszłości.
  • #5 1730758
    ghambit
    Poziom 24  
    Witam ponownie, podlutowałem większość elementów wokół trafopowielacza łącznie z elementami na radiatorach. Zauważyłem brak przebłysków jakie miały miejsce przed tym lutowaniem. Lecz ekran nadal się zwęża aż do zniknięcia, lub zwęża się do pewnej granicy po czym wraca do normalnego położenia lub słychać stukot przekaźnika i monitor się wyłancza. Gdy monitor "klepne" podczas gdy się zwęża to albo wróci do normalnej pracy albo się wyłączy.
    Wygląda to na zimne luty, lecz tak jak pisałem podlutowałem niemalże połowe elementów które są na płycie głównej monitora. Nie zauważyłem żadnych przebarwień wokół tranzystorów.
    Tak jak pisałem wcześniej monitor był już raz w naprawie, Po czym znalazłem 2 nowe elementy które zostały dodane. Są oznaczone jako R124 i R145 obydwa są położone obok siebie i mają tą samąwartość 2.9 Kohms, +/-5%
    Chicałem dodać również iż jak przełącze monitor na wyszą roździelczość, powiedzmy 1024x768 to geometria monitora jest strasznie okaleczona, i nie da sie tego nastawić korzystając z ustawień w osd. Nie zmienia nic również "pukanie" po monitorze tak jak ma to miejsce w przypadku jego zwężania gdzie pukanie pomaga wrócić ekranowi do normalnego stanu (lub niekiedy wyłączyć monitor).
    Więc wygląda na uszkodzenie jakiegoś elementu.
    Jakie elementy odpowiadają za tą korekcje EW? Tylko tranzystory, czy jest to również jakiś scalak?

Zauważyłem że przy roździelczości 1600x1200 geometria obrazu jest dobra, lecz obraz cały czas sie kórczy (lecz minimalnie, o około 2 cm maksymalnie) i rozkórcza. I klapniecie monitora w obudowe nie pomaga już.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1730816
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    "Doklejony potencjometr montażowy"- nie wygląda to na "normalną" naprawę tylko na rzeźbienie. Trudno jednak ocenić gdy się tego nie widzi.

Istotne jest w jaki sposób geometria jest "okaleczona".
    Mogę się domyślać że chodzi o szerokość lub liniowość H.
    Należy sprawdzić tranzystory i kondensatory od rozdzielczości.
    Nie mam schematu i nie mogę wskazać konkretnie które to elementy.
    Bardzo często są to trzy tranzystory (np. IRF630) ustawione obok siebie. Tuż przy nich są sporych rozmiarów kondensatory (najczęściej koloru brązowego).

Dodano po 9 [minuty]:

Koniecznie jeszcze trzeba sprawdzić napięcie B+. B+ to napięcie podawane pośrednio na kolektor tranzystora kulczującego linię (HOT). Nalezy wymienić kondensatory w tym zasilaniu i sprawdzić regulator B+( tranzystor np IRF630, J449, MTP5P25, IRF9620 lub podobny).
  • #7 1731436
    ghambit
    Poziom 24  
    Witaj ponownie, chciał bym Ci bardzo podziękować za pomoc jaką od Ciebie otrzymałem.
    Udało mi się zlokalizować korekcje EW, wszystko było dokładnie tak jak opisałeś.
    Dwa tranzystory to WEX 249 IRF 630MF, a treci się troche różnił IRFS 640A
    Usunołem starą cyne i naniosłem nową na te tranzystory oraz kondenatory znajdujące sie blisako nich (te duże brązowe). Odpaliłem monitor i działa, nie zwęża się ekran, moge ustawić poprawną geometrie przy wysżych roźdielczościach.
    Geometria nie jest jeszcze rewelacyjna, ale zapewne to już problem samego modelu, gdyż z tego co wiem, więcej ludzi narzekało na geometrie tego modelu. Ale jest bardzo duża poprawa w stosunku do tego co było.

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora MAG 796PF2, który wykazywał znikający obraz oraz problemy z geometrią przy rozdzielczościach powyżej 800x600. Obraz często się zwężał, a monitor wyłączał się lub wymagał fizycznego pobudzenia ("puknięcia") do ponownego działania. Przy wyższych rozdzielczościach geometria była silnie zniekształcona, a ekran zaczął migotać. Po wstępnej inspekcji zauważono nowo wlutowany potencjometr montażowy, co sugerowało nieprofesjonalną naprawę. Diagnostyka wskazała na obecność zimnych lutów w okolicach trafopowielacza i układu korekcji EW, które należało poprawić. Zalecano sprawdzenie elementów na radiatorach, całej płyty głównej oraz płytki kineskopu. Szczególną uwagę zwrócono na trzy tranzystory (m.in. IRF630) i duże kondensatory brązowego koloru w obwodzie korekcji oraz na napięcie B+ i jego stabilizację. Po przelutowaniu tranzystorów WEX 249 IRF 630MF i IRFS 640A oraz kondensatorów blisko nich, monitor zaczął działać poprawnie – obraz przestał się zwężać, a geometria przy wyższych rozdzielczościach uległa znaczącej poprawie, choć nie była idealna, co mogło wynikać z cech samego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA