logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 1.5 16V 2001 - Brak iskry po montażu systemu audio

Invictus7 15 Sty 2018 19:35 933 5
REKLAMA
  • #1 16963645
    Invictus7
    Poziom 7  
    Witam.
    Na wstępnie pragnę zaznaczyć że nie mam zielonego pojęcia o samochodach, a to jest mój pierwszy - Daewoo Lanos 1.5 16V z 2001, w którym dzisiaj montowałem system audio i podczas wyciągania radia, jeden z jego wtyków zahaczył o części zabudowy i coś się zerwało. Na początku myślałem, że to tylko jakiś kabelek od wtyku radia, bo przestało działać, lecz potem przy próbie zapalenia samochodu okazało się, że brakuje mu iskry i nie odpali. Na zapłonie świecą się tylko kontrolki (nie tarcza), radio coś prądu dostaje, ale tylko wyświetlacz się podświetla. Nie mam pojęcia co mogłem zepsuć i stąd pytanie jakie mogą być przyczyny takiego zjawiska?
    Chciałbym jutro dojechać samochodem do pracy :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16963682
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1689
    Cytat:
    zahaczył o części zabudowy i coś się zerwało

Odłącz radio sprawdź wszystkie bezpieczniki, zrób fotkę co to jest to coś.
  • REKLAMA
  • #3 16963731
    Invictus7
    Poziom 7  
    coperfild napisał:
    Cytat:
    zahaczył o części zabudowy i coś się zerwało

Odłącz radio sprawdź wszystkie bezpieczniki, zrób fotkę co to jest to coś.

Odłączyłem radio, sprawdziłem bezpieczniki (wszystkie ok), ale dalej nic.
    Zahaczyło o ten metalowy koszyczek na zdjęciu:
    Daewoo Lanos 1.5 16V 2001 - Brak iskry po montażu systemu audio

A co się zerwało to nie wiem, wszystkie kabelki dociskałem i wydaje się być ok. Po prostu radio się wyłączyło, jakby ktoś np. wtyczkę wyciągnął.

EDIT:
    Pobawiłem się trochę przy nim i w końcu udało mi się zapalić, ale na gazie.
    Problem leży po stronie paliwa, bo gaśnie po przełączeniu, a o zapaleniu nie ma mowy, więc nie ma związku z radiem (ono dalej nie działa).
    Nie wiem, czy to pompa, czy coś w obwodzie zamarzło.

Temat chyba do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16964316
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    A ja twierdzę, że radio i rzucenie palenia są ściśle powiązane, a bezpieczniki źle sprawdzone. Ewidentnie brakuje zasilania. Zobacz w czarnej kostce, PO WŁĄCZENIU ZAPŁONU zasilanie ma być na żółtym i na czerwonym przewodzie. Sprawdzaj próbówką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16964391
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16966756
    Invictus7
    Poziom 7  
    Dzisiaj szwagier mi pomógł i rzeczywiście - sprawdziłem tylko bezpieczniki pod maską, a były jeszcze w środku obok pedałów... głupota nie boli :P
    Bezpiecznik od radia się spalił, pozostałe były mocno zaśniedziałe, w tym właśnie taki od wtrysku paliwa i po lekkim przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy :)
    Wymieniłem już wszystkie, żeby nie mieć więcej problemów.
    Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam!
REKLAMA