logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] evga nforce 790i ultra SLI - BIOS się nie uruchamia

m4ciekk369 20 Sty 2018 20:25 669 6
REKLAMA
  • #1 16975904
    m4ciekk369
    Poziom 7  
    Witam, jestem nowy na forum, przepraszam jeśli nie ten dział, jeśli tak jest proszę o przeniesienie go lub przeprowadzenie mnie na odpowiedni dział. :) A więc przechodząc do problemu.
    Kupiłem ostatnio podzespoły do komputera a dokładniej:
    prcesor: intel core2duo e7300
    RAM: good ram 2x4gb 1600mhz
    karta graficzna: HIS radeon hd 6670 (mam zastępczą nvidia gt 210)
    dysk: sasmung 500gb 7200rpm
    płyta głowna: evga nforce 790i Ultra SLI
    zasilacz: corsair cx500m
    Plan na ten komputer jest taki aby włożyć 2x gtx 690 oraz procesor intel core2quad q6600 aczkolwiek narazie potrzebuje jeszcze troszke dozbierać.
    Problem jaki u mnie wystąpił polega na tym: Po połączeniu wszystkich części ze sobą komputer normalnie się uruchomił i działał, testowałem około 2-3 minut. Po przełożeniu części do docelowej obudowy zaczął występować problem, podczas próby uruchomienia komputera pojawia się:
    "Award BootBlock BIOS v1.0
    Copyight (c) 2000, Award Software, Inc.

BIOS ROM cheksum error
    Keyboard error or no keyboard present

Detecting floppy drive A media...
    Drive A error. System halt"
    Podczas tego komputer wydaje krótkie piknięcia cały czas oraz na płycie zawiesza się na postcode 41. Dodam iż próbowałem wyjmować baterie na całą noc i nic to niestety nie dało. Jeszcze jedna sprawa jest taka że na płycie nie ma napisu evga lecz DELL.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)
  • REKLAMA
  • #2 16976002
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Wygląda na płytę z DELL XPS 730
    Spróbuj po jednym module RAM, jak jest to inny DDR3 i jak to samo to podać BIOS P10 na FDD a jak nie wyjdzie to programatorem.
  • REKLAMA
  • #3 16976028
    m4ciekk369
    Poziom 7  
    Próba z jednym modułem RAM niestety nie przyniosła żadnych rezultatów. Bios mam pobrany ale niestety, nie mam sprzętu do którego mógłbym podłączyć czytnik dyskietek i nagrać bios na dyskietke ponieważ sam używam laptopa :/
  • #4 16976329
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Nie jest to taki antyk - podstaw ten BIOS na jakiś mały pendrive maks 2GB. Przy odrobinie szczęścia poszuka go i tam.
    BIOS raczej sam z siebie się nie uszkodził. Klawiaturę PS/2 masz podpiętą? Nie wiem czy bootblock "zobaczy" klawiaturę USB. Jak wyjmiesz płytę to jej rozumiem nie przejdzie?

Co to za maszyna ma wyjść? Co te dwa GTX690 mają robić z tym nędznym Q6600? Jeden GTX660 jest w sam raz albo i trochę za dobry na Xeona E5470 kręconego do 4GHz a ty chcesz dać dwa GTX690 na antycznego Q6600? Te grafiki będą się nudzić w tym zestawie a CPU się załamie jak to zobaczy :P No i jak te karty mają pobór mocy 300W to powstanie wspaniały kaloryfer tak na oko nawet 750W ciepła odda jak się uda go zagonić do obliczeń ;)
  • REKLAMA
  • #5 16980918
    m4ciekk369
    Poziom 7  
    Próba nagrania dyskietek skonczyla sie klapą, dyskietki nie chciały się sformatowac, a na te ktore juz daly sie sformatowac pliki nie chcialy sie wgrac :/ udalo mi sie rowniez pozyczyc od znajomego klawiature na ps/2, niestety komputer od ostatniej proby uruchomienia kiedy to pojawial sie komunikat ktory opisalem w pierwszym poście stal na biurku i czekal na nagranie dyskietki, dzisiaj sprobowalem go uruchomic z podłączona klawiatura, niestety, nie dzieje sie nic, komputer nie przesyla obrazu a na plycie widnieje post code FF. :/
  • REKLAMA
  • #7 17325307
    m4ciekk369
    Poziom 7  
    Rezultat okazał się taki iż trzeba było poruszać kośćmi wbudowanymi w płytę, podotykać ją całą i zadziałało, raz na jakiś czas ciągle jest problem, wystarczy płytę "podotykać", uruchomić ponownie i działa. Dziękuję za wszelką pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną EVGA nForce 790i Ultra SLI, która nie uruchamia BIOS-u, wyświetlając komunikat o błędzie checksum BIOS ROM. Po podłączeniu wszystkich komponentów komputer działał przez krótki czas, ale po przeniesieniu do obudowy wystąpiły problemy. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym testowania pamięci RAM oraz podłączenia klawiatury PS/2, jednak nie przyniosły one rezultatów. Ostatecznie, po manipulacji z komponentami płyty, komputer zaczął działać, ale problem z uruchomieniem nadal występuje sporadycznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA