logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika krokowego - 4 obroty po zasileniu, utrzymanie pozycji

12pieter 24 Sty 2018 21:29 924 6
  • #1 16986349
    12pieter
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Poszukuje rozwiązania co do sterownika dla silnika krokowego.
    Większość opisanych prostych sterowników zawiaduje silnikiem prawo, lewo, szybciej, wolniej, a mi trzeba coś takiego by silnik wykonał:
    przy pojawieniu się zasilania silnik zrobił cztery obroty i stanął w miejscu przy czym ciągle utrzymywał te pozycje po zatrzymaniu, a gdy zasilanie zniknie pozwolił na dowolny obrót mechanizmu do którego jest podłączony i gdy znów pojawi się zasilanie wykonał tą samą czynność co przedtem.
    Czy jest to w ogóle możliwe do zrobienia?
    Jestem z tego zielony, a potrzeba mi coś takiego stworzyć więc prosił bym o jakieś propozycje/wyjaśnienia jak chłop krowie na miedzy.

Pozdrawiam.
  • #3 16987050
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Wszystko zależy do czego to będzie wykorzystane. Jeśli w przemyśle proponuję prosty sterownik PLC np. dvp12sa211t od delty i sterownik silnika krokowego plus zasilacz. Sterujesz tym w układzie krok/kierunek. Jeśli ma to być hobbystycznie to jak kolega powyżej napisał.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #4 16988333
    12pieter
    Poziom 2  
    bardziej hobbistycznie mi to potrzebne do podnoszenia klapki wentylacji . A mogł by mi kolega kamil12239 podesłać jakiś link do przykładowego mikrokontrolera o który można się na allegro czy gdzieś wspomóc?
    troche w c++ umiem programować ciekawe jak mi pójdzie z zaprogramowaniem takiego czegoś.
    A jeszcze jedno pytanie zadam, czy silnikowi krokowemu nic się nie stanie jak będzie utrzymywany w zadanej pozycji nieruchomo przez dłuższy czas?
  • Pomocny post
    #5 16988479
    kamil12239
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    12pieter napisał:
    A jeszcze jedno pytanie zadam, czy silnikowi krokowemu nic się nie stanie jak będzie utrzymywany w zadanej pozycji nieruchomo przez dłuższy czas?

Prąd będzie wtedy płynął przez cewki, będzie na pewno się grzał ale powinien wytrzymać.

Tutaj masz link gdzie kupić przykładowy mikrokontroler. Ten który podałem jest to ATMEGA8 na nim się uczyłem programować. Wszystko masz w nim do wysterowania takiego silnika. Programować można w C. W necie znajdziesz dużo gotowych przykładów jak skonfigurować PWM czasami wystarczy przepisać kody i wrzucić do procka i śmiga.
    ATMEGA8
  • #6 16988605
    12pieter
    Poziom 2  
    No dobrze to ten mikrokontroler, ale co do tego mi objaśnij bo to goły procek, a całe jego oprzyżądowanie?
    będzie to ciężki temat do wykonania dla mnie;/
    nie ma jakiegoś gotowego układu do zaprogramowania tylko?
    a nie przegrzeje cewek ? bo to będzie codzienna praca nawet po pare godzin w pozycji wyznaczonej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania dla sterownika silnika krokowego, który po zasileniu wykona cztery obroty i zatrzyma się w określonej pozycji, utrzymując ją do momentu ponownego zasilenia. Odpowiedzi sugerują użycie programowalnego mikrokontrolera, takiego jak ATMEGA8, oraz prostego sterownika PLC, np. DVP12SA211T od Delty. Użytkownik jest zainteresowany hobbystycznym zastosowaniem do podnoszenia klapki wentylacji i pyta o możliwość długotrwałego utrzymywania silnika w jednej pozycji oraz o dostępność gotowych układów do programowania. Wskazano również na ryzyko przegrzewania cewek silnika przy długotrwałym utrzymywaniu pozycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA