Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] plazma Panasonic TX-P42S10E - Całkowity brak zasilania

janomo 25 Jan 2018 17:00 3150 7
phoenixcontact
    janomo
    Level 24  
    zasilacz: NPX747MF
    main: TNPH0784
    TV podobno po przepięciu - z rozmowy z klientem wynika że mogło dostać się 380V. Przetwornica czuwania jednak pracuje, ale z zasilacza wychodzą napięcia tylko na 2 kablach: pin 5 P7 i pin 9 P25. Zastanawiam się nad IC701 w zasilaczu - ( Power Micom ), co powinno być na pinach 8 i 9 P7? Jest całkowicie 0V. Na płycie głównej napięcie 5V dochodzi do IC5480 - 3,3V nie wychodzi.
    Dioda w TV nawet nie mrugnie.
    TV będzie naprawiany na ubezpieczenie więc spokojnie mogę wymienić cały moduł, tylko czy zasilacz czy main. Ten drugi pewnie będzie ciężko dostać. Czy zasilacz blokuje pracę płyty głównej, czy jednak płyta główna nie rusza.
    Pomoże ktoś?
  • phoenixcontact
    antek124
    Level 32  
    No to chłopie załamałeś mnie. Zajmując się naprawianiem plazm itp., itd. jak masz wypisane. Stać cię tylko na tyle informacji? Oszczędż tego klienta i ubezpieczyciela, daj to komuś co tym naprawdę się zajmują. Rozumiem że klientowi za darmo nie robisz, więc i czerpiesz korzyść materialną, czyli będziesz żądać zapłaty za usługę, którą tak naprawdę wykonujesz wiedzą i doświadczeniem forumowiczów. Bez urazy ale dużo takich jest osób.
  • phoenixcontact
    janomo
    Level 24  
    No cóż, mogłem zrobić więcej pomiarów - co właśnie teraz czynię, ale chciałem temat opisać przed skończeniem pracy wczoraj, może ktoś rozgryzał już taką przetwornicę ( mam na myśli układ IC701 w zasilaczu ) bo ja jeszcze okazji nie miałem. I tak jakoś nie widzę w Twojej poradzie merytorycznych informacji! Oczywiście Ty mam rozumieć masz takie zasilacze i w ogóle plazmy Panasonica na stole po 5 sztuk dziennie - więc masz je w "małym palcu"? Żałosny komentarz!
    Dodam jeszcze tyle z informacji klienta, że ma uszkodzony głośnik aktywny, router i podobno miał w naprawie zmywarkę, więc problem na pewno po sieci.
    Dziwne że w przetwornicy po tronie pierwotnej nie widać żadnych uszkodzeń.
    I proszę powstrzymać się na przyszłość z "takimi" komentarzami. Jeśli uważasz że temat jest niezgodny z zasadami forum - to należy to zgłosić moderatorowi. Na razie to Twój post nadaje się do tego.
    Pozdrawiam.
    janomo
    Level 24  
    Wszystko wskazuje na to, że klient próbuje wykorzystać ubezpieczenie. Według niego doszło do przepięcia - z jego opisu - dość zresztą pokrętnego - wywnioskowałem że na sprzęty poszło międzyfazowe. Po sprawdzeniu głośnika aktywnego - basowego, okazało się że miał zablokowany przekaźnik na głośnik, a końcówka mocy dawała pełne dodatnie napięcie na głośnik. Przekaźnik został zablokowany przez kogoś - zwarty zworą tranzystor sterujący. W końcówce mocy był uszkodzony jeden z tranzystorów sterujących główne tranzystory, niestety teraz głośnik pokazuje już 0,2Ω. Zatem sprzęt NA PEWNO nie jest uszkodzony napięciem 380V. Podejrzewam że plazma Panasonic również nie jest uszkodzona przez napięcie 380V, tylko klient perfidnie próbuje wykorzystać ubezpieczenie, przy okazji wprowadzając mnie w błąd. Muszę to jeszcze ustalić. W plazmie nie wyło widać śladów "grzebania" jak w głośniku aktywnym. Nie wierzę jednak, że jeśli to plazmy dostało się 380V, to nie uszkodził się ani żaden bezpiecznik, ani elko, a przetwornica czuwania daje prawidłowe napięcia. Podejrzewam że był jakiś "pik" związany z burzą, a klient po czasie wykupił ubezpieczenie i próbuje je wykorzystać.
    lisek
    Service technician RTV
    plazma Panasonic TX-P42S10E - Całkowity brak zasilania

To struktura
    Reszta np. strony 45... chassis GPU13DU (TC-P50VT20) Link_ SM TC-P50VT20

Wygląda na to ,że"dostał" Ic701 LC87F2G0xx
    -bo te dwa napięcia to przychodzą z Main
    plazma Panasonic TX-P42S10E - Całkowity brak zasilania

Patrz w SM tx-p42g15b_tx-p42g15e/ chassis_gpf12de Link
    AC DET 12 pin?
    pin. 15 / 16 IC 701 POWER MICOM ?

p.s
    PSU PSU - ETX2MM747MF G - NPX747MF-1A - 747MFG jak z Link
    :idea: Do poczytania zał.
    janomo
    Level 24  
    Oczywiście serwisówkę mam - zapomniałem wspomnieć - przepraszam.
    Niestety teraz na razie plazma będzie czekać aż ustalę wszystko dokładnie z klientem - bo strasznie nie lubię jak klient próbuje mi "wcisnąć kit".
    janomo
    Level 24  
    Sprawa skończyła się tak.
    Przepięcie ( ale nie piorun ) spowodowało uszkodzenie jeszcze takich sprzętów: drukarki, routera i urządzenia na androidzie które było podłączone do TV. Klient korzystał po prostu z Internetu na TV za jego pośrednictwem. Router był "wypalony" - ewidentne ślady popalonych elementów, urządzenie na androidzie też. Zatem TV został uszkodzony przez złącze HDMI. Wyjąłem IC od HDMI - kilka plazm Panasonic po burzy miałem już z tym IC - ale nic to nie zmieniło. Płyty głównej niestety nie znalazłem, więc wypisałem jednak klientowi ekspertyzę. Z resztą miał już ekspertyzy wypisane przez serwisy AGD ( zmywarka i jeszcze jakiś drugi sprzęt ) oraz z serwisu komputerowego.
    Wydaje mi się że do uszkodzenia musiało dojść na skutek przedostania się w jakiś sposób napięcia sieci na kabel z Internetu.