logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 - Dźwięk znika w grach

thegrafiti12341 25 Sty 2018 18:08 14346 7
REKLAMA
  • #1 16988180
    thegrafiti12341
    Poziom 2  
    Witam,

od bardzo, bardzo dawna mam problemy z dźwiękiem w grach. Mianowicie bardzo często podczas włączania gry dźwięk się w niej wyłącza i nie działa do momentu następnego odpalenia gry o ile wszystko zaskoczy. Wygląda to tak jakby słuchawki się cały czas resetowały, bo mam włączony program Team Speak3 i widzę, że ci chwilę wyłącza i włącza dźwięk, tak jakbym wyciągał je z gniazda i wkładał po chwili. Dodam, że na innych gniazdach jest tak samo, ale z innym sprzętem nie mam takich problemów (Mysz i kontrolery) Często dzieje się tak, że dopiero po chwili od włączenia gry dźwięk ucina (zazwyczaj podczas uruchamiania lub wczytywania np. obiektów). Najczęściej problem pojawia się gry mam podpiętą kierownicę (Logitech Driving Force GT) i uruchamiam grę Euro Truck Simulator 2.
    Wtedy słuchawki się parę razy resetują, ale gdy już załapią to w grze dźwięku nie ma. Na starym laptopie i z innymi słuchawkami też miałem podobny problem.

Mój obecny laptop Lenovo Ideapad 700-15ISK:
    Windows 10 64-bit
    Intel Core i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz
    8,0GB RAM
    NVIDIA GeForce GTX 950M
    Intel(R) HD Graphics 530

Słuchawki: Steelseries Siberia 150

(Dodatkowo dodam też stary sprzęt na którym też występował często taki problem:
    Laptop:HP Pavilion g6
    Słuchawki:Creative Inferno
    Zewnętrzna karta dźwiękowa: Sound Blaster Play 2

Wszystkie sterowniki są aktualne. Format nie pomaga. Laptop spełnia wymagania gry, bo poza tym znikającym dźwiękiem wszystko działa (dźwięk też, ale na głośnikach)
  • REKLAMA
  • #2 16988864
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    thegrafiti12341 napisał:
    Logitech Driving Force GT

thegrafiti12341 napisał:
    Steelseries Siberia 150

thegrafiti12341 napisał:
    Sound Blaster Play 2

Wszystko na USB. Być może problem z zasilaniem lub konflikt,
    Spróbuj użyć programu DeviceCleanup.
  • REKLAMA
  • #3 16988866
    RobertLipka
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Moim zdaniem to problem słuchawek. Sprzętowy problem. Poruszaj wtyczką lub kablem słuchawek. Sprawdź czy ruszając słuchawkami coś się zmienia.
  • REKLAMA
  • #4 16988868
    safbot1st
    Poziom 43  
    thegrafiti12341 napisał:
    poza tym znikającym dźwiękiem wszystko działa (dźwięk też, ale na głośnikach)

Czyli dźwięk znika tylko ze słuchawek, a w głośnikach jest?
    A na normalnych słuchawkach na mini-jack znika dźwięk?

Dodano po 3 [minuty]:

RobertLipka napisał:
    Moim zdaniem to problem słuchawek. Sprzętowy problem. Poruszaj wtyczką lub kablem słuchawek.

Jak ustaliłem, to słuchawki na USB. Czy ruszanie wtyczką USB jest sensowne - nie wiem. Poza tym pisał:
    thegrafiti12341 napisał:
    na innych gniazdach jest tak samo

Ja ma inne pytanie - czy te słuchawki Steelseries Siberia działają prawidłowo w innym PC?
  • REKLAMA
  • #5 16990111
    thegrafiti12341
    Poziom 2  
    safbot1st napisał:

Pobrałem ten program, ale nie rozumiem co mam w nim sprawdzić. Mogę prosić o sprecyzowanie?

Dodam screena, może się przyda.
    Windows 10 - Dźwięk znika w grach

RobertLipka napisał:
    Poruszaj wtyczką lub kablem słuchawek. Sprawdź czy ruszając słuchawkami coś się zmienia.

Zarówno słuchawki jak i kierownica są pod USB. Ruszanie czy to kablem czy wtyczką nic nie daje.

safbot1st napisał:
    Czyli dźwięk znika tylko ze słuchawek, a w głośnikach jest?
    A na normalnych słuchawkach na mini-jack znika dźwięk?

To znaczy wygląda to tak, że słuchawki się kilka razy resetują tak jakbym je wyciągał i wkładał z powrotem do gniazda we w miarę równym tempie (czasem to trwa parę minut), a gdy już przestaje tak robić to w samej grze dźwięku nie słyszę (Dzieje się tak samo w kilku grach), ale na Skypie, Teamspeaku wszystko słyszę. Jeśli mam w tle włączoną piosenkę z YouTube to też się jakby pauzuje.
    Jeżeli mam podłączone słuchawki mini-jack lub włączone głośniki to dosłownie nic się nie dzieje. Wszystko gra i śmiga jak należy.

safbot1st napisał:
    czy te słuchawki Steelseries Siberia działają prawidłowo w innym PC?

Trudno mi powiedzieć, bo nie sprawdzałem ich w grach na innych komputerach, bo po prostu nie mam jak ich na nich sprawdzić, jednak jeśli oglądam na nich film to jest wszystko w porządku.
  • #6 16990134
    safbot1st
    Poziom 43  
    thegrafiti12341 napisał:

safbot1st napisał:
    czy te słuchawki Steelseries Siberia działają prawidłowo w innym PC?

Trudno mi powiedzieć, bo nie sprawdzałem ich w grach na innych komputerach, bo po prostu nie mam jak ich na nich sprawdzić, jednak jeśli oglądam na nich film to jest wszystko w porządku.

Wskazuje na problem z zasilaniem, kiedy podłączonych jest za dużo prądożernych urządzeń USB.
    Rozwiązaniem będzie użycie aktywnego huba USB lub użycie słuchawek na mini-jack.
    thegrafiti12341 napisał:

safbot1st napisał:

Pobrałem ten program, ale nie rozumiem co mam w nim sprawdzić. Mogę prosić o sprecyzowanie?

Usuwasz zbędne urządzenia USB z rejestru (których nie użwasz).
    Usuń też słuchawki i pozwól im się od zera zainstalować.
  • #7 16990205
    thegrafiti12341
    Poziom 2  
    safbot1st napisał:
    Usuwasz zbędne urządzenia USB z rejestru (których nie użwasz).
    Usuń też słuchawki i pozwól im się od zera zainstalować.

Chwilowo nie będę tego robić, bo i jak na złość problem sam się naprawił, więc nie będę miał żadnego porównania, ale wiem, że za chwilę znowu będzie się tak robić.

Tym razem zrobiłem na odwrót. Najpierw podłączyłem kierownicę, a potem słuchawki i po włączeniu gry wszystko działa poprawnie.
  • #8 17009542
    thegrafiti12341
    Poziom 2  
    Zaopatrzyłem się w słuchawki z wejściem na minijack, bo tamte się połamały ;V

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dźwiękiem w grach na laptopie Lenovo Ideapad 700-15ISK z systemem Windows 10. Dźwięk w słuchawkach USB znika podczas uruchamiania gier, co objawia się resetowaniem dźwięku, podczas gdy inne urządzenia USB działają poprawnie. Problemy występują szczególnie przy podłączonej kierownicy Logitech Driving Force GT i w grze Euro Truck Simulator 2. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania USB, użycie aktywnego huba USB, a także testowanie słuchawek na innych komputerach. Po pewnych próbach, użytkownik zauważył, że problem czasami ustępuje po zmianie kolejności podłączenia urządzeń. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup słuchawek z wejściem mini-jack.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA