logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Westa 201 - zasilacz pali bezpiecznik 2.5A, gdzie szukać usterki?

ar2rek 14 Sie 2005 04:04 1601 6
REKLAMA
  • #1 1732453
    ar2rek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam . Mam taki telewizorek westa 201 i problem z zasilaczem- pali bezpiecznik główny 2.5 A.Mam bardzo mało czasu na szukanie usterki (maluch w domu i praca do póżna) , moze ktoś naświetliłby w czym tkwi problem lub gdzie od razu szukać usteki -telewizorek mocno zakurzony :D.wole nie czyscic przy małym :D. Bardzo dziekuje za pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 1732487
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6516
    Przyczyn może być kilka:
    1.Zwarty konednsator przeciwzakłóceniowy(duży, czerwony z 3 nogami)
    2.Zwarty pozystor
    3.Zwaty mostek prostowniczy
    4.Zwarty kondensator filtrujący 300V (po mostku)
  • REKLAMA
  • #3 1734735
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , no i chyba jeszcze tranzystor , pozdrawiam
  • #4 1734891
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6516
    twimpex napisał:

Raczej nie. Przeciez tranzystor jest zabezpieczony dodatkowym bezpiecznikiem 0,5A i to on by padał pierwszy w przypadku zwarcia tranzystora kluczujacego przetwornicy. No chyba, że wstawiony zamiast nieo drut.
  • REKLAMA
  • #5 1735026
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    twimpex napisał:

Kolega opowiada głupoty,jesteś pewny swojej porady?
  • REKLAMA
  • #6 1735092
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , przyznaję się bez bicia że się pomyliłem , w tym tv tranzystor jest zabezpieczony innym bezpiecznikiem 0.8A a nie 0.5 A - schemat mam przed sobą , jak widać każdy może sie pomylić , to co napisał kolega DIZMar to chyba wyczerpująca odpowiedż , czasem się za szybko pomyśli i tak to potem wyglada ale to nie powód zeby zaraz kogoś powiesić , bez urazy , pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1737209
    gruby68
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Stawiam na tranzystor mimo wszystko
    Nie jestem pewien na jakim układzie postawiono przetwornicę i jaki tam stoi tranzystor? Mam przed sobą schemat BIAZET TC201 na płycie WESTA i nie wiem czy to jest to samo. Jeżeli TDA4600 lub TDA4605 to przed wymianą tranzystora wymień scalak - nie będziesz go ciągle wymieniał. I obowiązkowo elektrolity 1uF i 100uF stojące przy nim. Warto sprawdzić też rezystory 1-2W - lubią padać wraz z tranzystorem.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Westa 201 problem zasilacza objawia się przepalaniem głównego bezpiecznika 2,5 A. Możliwe przyczyny to zwarcie kondensatora przeciwzakłóceniowego (duży, czerwony, trójnożny), pozystora, mostka prostowniczego lub kondensatora filtrującego 300 V po mostku. Dyskusja wskazuje również na potencjalne uszkodzenie tranzystora kluczującego przetwornicę, choć jest on zabezpieczony osobnym bezpiecznikiem (0,8 A). Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę tranzystora oraz scalaka sterującego (np. TDA4600 lub TDA4605), a także elektrolitów 1 µF i 100 µF oraz rezystorów 1-2 W, które często ulegają uszkodzeniu wraz z tranzystorem. Schematy i zabezpieczenia różnią się w zależności od wersji, dlatego warto mieć je pod ręką podczas diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA