logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mastercook PTE-1036 - pukanie bębna po 8 latach użytkowania, naprawa czy wymiana?

dawidedziu 30 Sty 2018 18:06 4899 9
REKLAMA
  • #1 17000325
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Witam. Dzisiaj w/w pralka zaczęła dziwnie pukać. Co może być tego przyczyną? Mamy ją około 8 lat. Naprawa opłacalna czy lepiej szukać czegoś nowego? Na filmie wszystko słychać.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 17000824
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3921
    Witam. Bęben o coś obciera? Nic nie wpadło do środka?
  • REKLAMA
  • #3 17000853
    dawidedziu
    W samej pralce niby wszystko bez zmian. Po odwróceniu pralki nic się nie poprawiło - sprawdziłem czy od spodu coś widać, ale wszystko zabudowane.

Ogólnie to jest jeszcze problem tego typu, że w przeciągu ostatnich kilku miesięcy, 5-10 szt prania(spodnie, bielizna, koszule, t-shirty) "zyskało" plamy - wygląda jakby to było wypalone wybielaczem(każda rzecz ma w sumie identyczne odbarwienie, takie brązowo-pomarańczowe. Np na cały wsad pralki tylko jedna rzecz została tak zaplamiona.

Miałoby to jakiś związek z tym pukaniem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 17000868
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3921
    A grzałkę wyjąć i świecić do środka coś tam musi być na spodzie?
  • REKLAMA
  • #5 17000942
    dawidedziu
    Ok sprawdzę.

A to co opisałem później to może być powodem "puszczania" smarów lub jakiejś innej substancji przez mechanizmy pralki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 17000952
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Zabierak bębna nie jest luźny? Zdejmij boczne ściany i sprawdź stan koła pasowego i ułożyskowań.
  • REKLAMA
  • #7 17001140
    dawidedziu
    A więc tak. Po zdemontowaniu bocznych osłon, charakterystyczny stukot był widoczny w momencie, gdy koło pasowe robiło obrót o 360° w tym prawym górnym otworze. Ściągnąłem pasek i po jego demontażu stukot ustał, ale gdy na niego, że tak powiem napierałem(na koło pasowe) to stukot był odczuwalby i słyszalny. Zdemontowałem też te koło pasowe i po jego ponownym zamontowaniu stukot ustał(?). Pralka teraz jest włączona i działa prawidłowo. Przed demontażem pralką rzucałem na boki i jak stukało tak stukało. Dopiero ściągnięcie koła powiedzmy, że rozwiązało problem - chociaż jest to dla mnie nie zrozumiałe.
    Mastercook PTE-1036 - pukanie bębna po 8 latach użytkowania, naprawa czy wymiana?Mastercook PTE-1036 - pukanie bębna po 8 latach użytkowania, naprawa czy wymiana?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 17001542
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Łożysko i simmering masz do wymiany, stukot wróci :)
  • Pomocny post
    #9 17001556
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    dawidedziu napisał:
    Dopiero ściągnięcie koła powiedzmy, że rozwiązało problem
    Mógł być luz na mocowaniu koła. Albo dogorywają wałki bębna; teraz koło jest w innej pozycji względem bębna i na razie jest cisza. Trzeba prać i zobaczyć co będzie. Możesz, jeżeli będziesz w stanie to uchwycić, włączyć wirowanie na niskie obroty i obserwować, czy nie ugina się zbiornik wokół osi bębna. Z łożyskami można na razie poczekać, bo, jeżeli się okaże, że wałki bębna do wymiany, to będzie poważniejsza sprawa.
  • #10 17001801
    dawidedziu
    Ok rozumiem. Dzięki. Wychodzi więc na to, że powoli czas na nową pralkę🤔
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Mastercook PTE-1036, która po 8 latach użytkowania zaczęła wydawać dziwne dźwięki. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu bębna i koła pasowego, stwierdzono, że stukot ustąpił po demontażu koła pasowego, jednak istnieje ryzyko, że problem powróci z powodu zużycia łożysk i simmeringu. Użytkownik zauważył również plamy na praniu, co może sugerować problemy z mechanizmami pralki. W końcu, po analizie sytuacji, użytkownik doszedł do wniosku, że może nadszedł czas na wymianę urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA