logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion g6 - Brak możliwości przywrócenia systemu Windows 8/8.1

kolmatej 31 Sty 2018 18:49 1368 17
REKLAMA
  • #1 17003184
    kolmatej
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam uprzejmie

W laptopie HP Pavilion g6 chciałbym zrobić przywrócenie systemu do stanu fabrycznego. Program HP Recovery Manager podaje jednak, że partycja do odzyskiwania danych została usunięta i nie jest również możliwa opcja utworzenia nośnika do odzyskiwania danych. Nie przypominam jednak sobie, żebym usuwał partycję recovery. Program zarządzania dyskami podaje ponadto następujące informacje:

Czy to, że partycja D jest wykazywana podwójnie może być jakąś wskazówką? Na laptopie fabrycznie zainstalowany był Windows 8 wersja 64-bitowa, zaktualizowany jakiś czas później na 8.1.

Pozdrawiam

Maciej
  • REKLAMA
  • #2 17003369
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    kolmatej napisał:
    Czy to, że partycja D jest wykazywana podwójnie może być jakąś wskazówką?

Jest to wyraźny błąd odczytu systemowej konsoli zarządzania dyskami :cry:
    Nie może być dwóch dysków oznaczonych tą samą literą i na dodatek jeden bez systemu plików :?:
    Proponuję ściągnąć odpowiednią wersję (64-bitową) demo programu DMDE, zainstalować, uruchomić panel układu partycji Twojego dysku i zrzut tego okna proszę zamieścić na forum.
  • #4 17004043
    kolmatej
    Poziom 10  
    Zrzut wyniku skanowania partycji w DMDE:

• REKLAMA
  • #5 17004625
    Prot
    Poziom 38  
    Na podstawie tego zrzutu widać, że nie prawidłowo przebiegła kiedyś ta aktualizacja z Windows 8 do 8.1 - utworzono aktywną partycje D: nazwaną niefortunnie Recovery, a która faktycznie miała służyć do ewentualnego odzysku systemu Windows 8 w przypadku dezaprobaty dla nowej wersji 8.1. :cry:

Widać w tabeli partycji ukrytą partycję WINRE, która moim zdaniem może być tą fabryczną partycją Recovery HP.

Zanim jednak podejmiesz się jakichkolwiek zmian systemowych - winieneś zabezpieczyć się przed realną możliwością utraty wszystkich Twoich plików tj zrobienie kopii bezpieczeństwa na zewnętrznych nośnikach :!:

Proszę o potwierdzenie czy masz zabezpieczone wszystkie pliki (zdjęcia, filmy, arkusze, dokumenty itp.) i czy nadal jesteś zdecydowany na przywracanie systemu fabrycznego - Windows 8 ?
  • REKLAMA
  • #6 17004665
    kolmatej
    Poziom 10  
    Na laptopie nie ma żadnych ważnych danych już. Jestem zdecydowany przywrócić na nim system fabryczny.
  • #8 17004788
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Nie wierzę, że w 417MB mieści się instalacja starej 8ki.

Wg. mnie sensowniej będzie nagrać na pen/DVD ISO z 8ką i pozbyć się tego całego (za przeproszeniem) śmietniska.
    W myśl zasady - instalacja nakładkowa to większe zło niż każda inna instalacja.
  • #9 17004910
    Prot
    Poziom 38  
    safbot1st napisał:
    Wg. mnie sensowniej będzie nagrać na pen/DVD ISO z 8ką i pozbyć się tego całego (za przeproszeniem) śmietniska

Podzielam ten pogląd :D , lecz oczekiwania autora są inne :cry:

Wg mojej wiedzy w laptopach HP stosowany był pokrętny system przywracania do ustawień fabrycznych: najpierw uruchamia się F11 Recovery Manager i za pomocą tej aplikacji przeprowadza się m.innymi przywracanie ustawień fabrycznych z partycji recovery. Każda aktualizacja systemu (tu z z Win8 do 8.1) zrywa połączenie Managera z partycją Recovery :cry: Dlatego chyba HP zalecał po pierwszym uruchomieniu Managera robienie płyty odzyskiwania systemu z wszystkimi firmowymi sterownikami i aplikacjami (śmietnisko :D) :?:
  • REKLAMA
  • #10 17007972
    kolmatej
    Poziom 10  
    Prot napisał:
    safbot1st napisał:
    Wg. mnie sensowniej będzie nagrać na pen/DVD ISO z 8ką i pozbyć się tego całego (za przeproszeniem) śmietniska

Podzielam ten pogląd :D , lecz oczekiwania autora są inne :cry:

Wg mojej wiedzy w laptopach HP stosowany był pokrętny system przywracania do ustawień fabrycznych: najpierw uruchamia się F11 Recovery Manager i za pomocą tej aplikacji przeprowadza się m.innymi przywracanie ustawień fabrycznych z partycji recovery. Każda aktualizacja systemu (tu z z Win8 do 8.1) zrywa połączenie Managera z partycją Recovery :cry: Dlatego chyba HP zalecał po pierwszym uruchomieniu Managera robienie płyty odzyskiwania systemu z wszystkimi firmowymi sterownikami i aplikacjami (śmietnisko :D) :?:

Dziękuję za ożywioną dyskusję. HP zaleca wykonanie nośnika z systemem fabrycznym, ale nie tylko ta firma.
    Jeżeli zaś chodzi o moje oczekiwania - niekoniecznie muszę mieć system fabryczny, więc łatwizna też może być :). Ale może mając takiego "zawodnika" jak ten mój HP można z nim trochę potrenować :)
    A przy okazji nasunęło mi się pytanie - czy gdybym do tego laptopa założył inny czysty dysk i próbował zainstalować ósemkę "na łatwiznę", to nie będzie potem problemu z aktywacją?

Pozdrawiam

Maciej
  • #11 17008446
    386dx
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Klucz jest zapisywany w UEFI, więc podmiana dysku nie powinna być problemem. Gorzej podobno jest jakbyś chciał wgrać jakiegoś BOX-a, bo wtedy kończy się to kontaktem telefonicznym z automatem Microsoftu przy aktywacji, ale też przechodzi tylko musisz zmarnować 5-6 minut na połączenie.
  • #13 17008785
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    @kolmatej - jak nie boisz się wiersza polecenia to tu masz sposób na przywrócenie O/S i <F11>:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776974.html

BTW: W działach serwisowych wypadałoby wiedzieć więcej od zakładającego temat - piję zwłaszcza do głupot+lania wody w postach #2, #5
  • #14 17009587
    386dx
    Poziom 15  
    @WojtasJD
    Ja Ciebie rozumiem, ale nie odkrywa się wszystkich kart od razu, tak samo jak nie wyważa się otwartych drzwi.
    Mój post to szybkie rozwiązanie dla każdego nawet prawie laika informatycznego i na żadnym egzaminie bym nie zdał to wiem. Ale za to Twój link do rozwiązania problemu to już głęboka ingerencja w system może i skuteczna, ale zwykły użytkownik tego forum za taką radę dostałby ostrzeżenie. Nie raz mnie się taka sytuacja zdarzyła, dlatego takie informacje zostawiam dla siebie.
    Pozdrawiam
  • #15 17009611
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    @386dx Pomyliłeś posty ;D
    Koledze @WojtasJD chodziło o post nad Tobą #2. Masz post #3. ;)
    386dx napisał:
    Ale za to Twój link do rozwiązania problemu to już głęboka ingerencja w system może i skuteczna, ale zwykły użytkownik tego forum za taką radę dostałby ostrzeżenie.

Bynajmniej. Może i odrobinę skomplikowane się wydaje, ale ja się pytam jak inaczej / prościej w tych nowych systemach, poblokowanych nieudolnie przez "Microszift" na dziesiątki sposobów, przywrócić Recovery?
    Drugie primo: "zwykły użytkownik" ma teraz partycje ESP, Rozruchową, Recovery, jakąś buforową 100MB dla CSM i w większości nie ma pojęcia, co to za partycje.
    Skoro "zwykły user" zakłada temat "jak przywrócić recovery", to musi się liczyć z dłubaniem w "bebechach" takiego OS i obejścia na to nie ma...
  • #16 17010924
    386dx
    Poziom 15  
    @safbot1st
    Wiem, że nie o te posty chodzi.
    Twój post też jest ok, ale nie rozumiem dlaczego na forum są równi i równiejsi :)
    Chociaż na razie bana nie mam :) czyżby jakaś zmiana na plus w administracji ?
  • #17 17012450
    kolmatej
    Poziom 10  
    WojtasJD napisał:
    @kolmatej - jak nie boisz się wiersza polecenia to tu masz sposób na przywrócenie O/S i <F11>:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776974.html

Nie boję się wiersza poleceń, tylko zastanawiam się, do zawartości którego posta w tamtym wątku się zastosować.
  • #18 17015092
    386dx
    Poziom 15  
    Musisz całą ścieżkę przelecieć wszystkie posty i autora tematu i użytkownika WojtasJD
    Możliwe, że będziesz musiał zmodyfikować ten fragment
    posty #5 i#6 z tamtego tematu zależy na którym masz indeksie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP Pavilion g6 napotkał problem z przywróceniem systemu Windows 8/8.1, ponieważ partycja odzyskiwania została usunięta. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu DMDE do analizy partycji oraz pobranie obrazu systemu Windows 8 z oficjalnej strony Microsoftu jako alternatywne rozwiązanie. Wskazano również na możliwe błędy w aktualizacji systemu, które mogły spowodować problemy z partycją Recovery. Użytkownik potwierdził brak ważnych danych na laptopie i wyraził chęć przywrócenia systemu fabrycznego. Dyskutowano również o aktywacji systemu po wymianie dysku oraz o metodach przywracania systemu za pomocą wiersza poleceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA