logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Warunki wyjazdów służbowych i stawki w umowie B2B dla automatyka/programisty

lukalski 01 Lut 2018 09:11 3039 1
REKLAMA
  • #1 17004502
    lukalski
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie do automatyków pracujących na kontrakcie. Jak ustaliście w umowie wyjazdy służbowe (w tym zagraniczne), czy pracodawca pokrywa całość kosztów (dieta+zakwaterowanie+transport), część, czy może wszystko zrzucacie na siebie? Czy lepiej podpisać kontrakt na stawkę godzinową czy miesięczną?
    Dostałem propozycje pracy, firma jest elastyczna jeśli chodzi o rodzaj umowy. Tylko właśnie nigdy jeszcze nie byłem na B2B (a chciałbym spróbować przejść na taki rodzaj umowy) i dlatego proszę was o pomoc.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17008115
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Jeśli chcesz być na etacie ale działalności to miesięczna stawka, czy się stoi czy się leży to pensja na fakturę się należy. Na godziny to bardzo elastyczne ale dla pracodawcy, będziesz miał po 4h dziennie i zarobisz połowę stawki. To rolą pracodawcy jest znalezienie dla ciebie pracy. Co innego jeśli będziesz podwykonawcą i będziesz miał faktycznie także innych klientów i wtedy rozliczasz się od projektu do projektu. Zawsze koszty nie związane z twoim zawodem są kosztem dodatkowym. To nie ty masz wpływ czy budowa jest w Pekinie, czy Rio. Tak samo jak w 99% to nie twoje działania przeciągają czas rozuruchu, pobytu na budowie. I są nie do oszacowania. Co przy tak małym trybiku jakim jesteś w całej machinie branie na siebie tego typu kosztów jest delikatnie mówiąc strzałem w stopę. :)
    Ja mając jakąś tam kilkuosobową formę wyceniam koszt projektu, rozruchu i socjalu. A jak są konieczne kolejne wyjazdy (nie z mojej winy of course) to koszty zawsze ponosi klient.
REKLAMA