logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy hub USB z 7 portami może bezpiecznie ładować urządzenia prądem 2A?

Kermuz 01 Lut 2018 18:37 2178 2
REKLAMA
  • #1 17005820
    Kermuz
    Poziom 8  
    Witam,
    ostatnio do głowy wpadł mi pewien pomysł, a mianowicie stworzenie huba USB do ładowania wielu urządzeń jednocześnie. Znalazłby zastosowanie zarówno w domu jak i podczas wyjść na jakieś spotkania ze znajomymi. Natomiast pierwsze problemy jakie napotkałem wyglądają następująco:
    1. Czy zwykłe złącze USB do druku (THT) jest w stanie wytrzymać prąd ładowania np. telefonu, tabletu do 2A?
    2. W jaki sposób musiałbym to zasilić? Nie chciałbym aby podczas podłączenia kilku urządzeń malał prąd ładowania poszczególnych urządzeń. Myślałem nad takim zasilaczem o napięciu wyjściowym 5V
    Czy hub USB z 7 portami może bezpiecznie ładować urządzenia prądem 2A?Screenshot...-21-26.jpg (95.45 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    ale nie do końca znam się na zasilaczach i nie wiem czy taki zdał by egzamin ponieważ jak by nie patrzeć nie jest on ładowarką do telefonu.
    3. I ostatnia kwestia dotycząca bezpieczeństwa ładowanych urządzeń. Czy taki sposób ładowania telefonów, tabletów byłby bezpieczną alternatywą dla ładowarki z zestawu?

Jak na razie myślałem żeby stworzyć hub z siedmioma portami USB, każdy o wydajności prądowej do 2A, czyli wychodzi 10W na kanał, a co za tym idzie 70W na wszystkie porty. Dodatkowo dla bezpieczeństwa planuję stworzyć zabezpieczenie prądowe przy każdym porcie.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 17006610
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2085
    Kermuz napisał:
    huba USB do ładowania wielu urządzeń jednocześnie

Kermuz napisał:
    stworzyć hub z siedmioma portami USB

Kup HUB USB na 7 portów
    Kermuz napisał:
    zastosowanie zarówno w domu jak i podczas wyjść na jakieś spotkania ze znajomymi

Kup POWERBANK na 14000mAh połącz z HUBem i powinno ci wystarczyć.
    Albo coś podręcznego bez cudowania CyberPower 4-Port USB 2.0 Hub with Rechargeable Battery Pack

Czy hub USB z 7 portami może bezpiecznie ładować urządzenia prądem 2A?
  • #3 17326242
    Kermuz
    Poziom 8  
    Kupiłem hub
REKLAMA