logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa USB WiFi TP-LINK Archer T2UH - Skoki pingu co 1h

Wojciechovsky90 03 Lut 2018 12:57 3048 10
  • #1 17009403
    Wojciechovsky90
    Poziom 2  
    Witam!

Posiadam internet od UPC - router ConnectBox z którym mam połączony komputer stacjonarny w drugim pokoju poprzez adapter USB TP-LINK Archer T2UH. Zdecydowałem się na niego ze względu na odbieranie internetu 2,4 Ghz jak i 5Ghz, a głównym powodem był fakt, że nie mam możliwości połączenia komputera stacjonarnego przez kabel. System na jakim funkcjonuje jest to Windows 10. Problem z którym się borykałem i w sumie nadal jeszcze jest, polega na tym, że co godzinę następuje skok pingu do 3 - 4 tysięcy (wcześniej był zanik 1 pakietu, ale znalazłem tutaj na forum odpowiedź żeby w opcjach zasilania karty sieciowej ustawić wysoką wydajność, i akurat problem ze znikającym 1 pakietem się rozwiązał). Zeskanowałem sieć programem "WirlessNetView" żeby zobaczyć czy kanał na którym jestem na sieci 5Ghz (siła sygnału 100%), nie jest oblegany przez sąsiadów i w sumie jestem na nim sam. Wyłączyłem Windows Defender bo myślałem, że może on robi co godzinę jakąś akcję przez co ping wskakuje na wysokie obroty -też nie pomogło. Sprawdziłem również czy na sieci 2.4Ghz problem się pojawia, i w sumie jest jeszcze gorzej z pingiem bo siła sygnału z wiadomych przyczyn jest mniejsza (około 85-95%). Mogę jeszcze dodać, że jak klikam ikonę połączenia sieciowego to z automatu i za każdym razem ping wskakuje do wcześniej wspomnianych rozmiarów. Sprawdzałem również na laptopie narzeczonej czy ma problem z pingami, ale u niej wszystko ładnie się utrzymuje w okolicach 8-15ms więc to na pewno nie wina UPC. Mogę jedynie się domyślać, że problem jest w jakiejś aplikacji Windows albo samym Adapterze i co godzinę jest próba albo wykonywana jakaś akcja, przez co pingi skaczą, ale niestety nie wiem gdzie dokładnie szukać przyczyny. Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 17013773
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5435
    Wojciechovsky90 napisał:
    Posiadam internet od UPC - router ConnectBox

Problemem jest tu sam modemorouter z UPC.
    Proszę w internecie poszukać frazy "Test PUMA6 i problemy..." a wiele się wyjaśni.
    Na chwilę obecną nie ma na to remedium i nie ma innego sprzętu.
  • #3 17013778
    Wojciechovsky90
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.

Widzę, że ostra dyskusja się wywiązała na forum Upc w temacie tego routera. Mam nadzieje, że zrobią coś z tym, ponieważ nie tak powinna wyglądać usługa za którą się płaci niemałe pieniądze. Z ciekawości sprawdziłem sobie połączenie na telefonie przez tą stronę dsl, to przy większych pingach mam mnóstwo czerwonych krzyżyków :( a nie wiedziałbym nawet o tym problemie gdybym nie zaczął grać w grę która jest bardzo wymagająca co do łącza.
  • #4 17013782
    KOCUREK1970
    Wojciechovsky90 napisał:
    Mam nadzieje, że zrobią coś z tym

Odpowiem tak - na chwilę obecną jest info (potwierdził to sam Prezes UPC Polska), że pracują już nad zupełnie innym sprzętem, tym bardziej, że są plany by w 2018r w UPC Polska uruchomiła w swojej sieci 1 Gb (co też potwierdził sam Prezes UPC Polska).
    Niestety nie mam żadnego info, co to dokładnie będzie za sprzęt, nie wiem też dokładnie kiedy on zostanie przekazany w ręce klientów - niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość.

By Kolegę trochę pocieszyć (choć co to za pociecha) spieszę poinformować, że problem ów dotyczy całego świata i każdego sprzętu, który ów chip posiada - nie jest to tylko problem UPC Polska, ale całego UPC w całej Europie a nawet w USA (UPC tam usług nie posiada, ale sprzęt im tam oferowany owy felerny chip owszem).
    Wszystko to sprawka Intela - konstruktora i producenta owego chipu...(o innych wpadkach Intela w ostatnich miesiącach już nawet nie wspominam).

Piszesz, że nie masz możliwości poprowadzenia przewodu z modemoroutera do Twojego komputera - proszę zainteresować się sprzętem z rodziny PLC (internet przez gniazdko elektryczne).
    Im tańszy będzie zestaw, tym wolniejsze prędkości na takim sprzęcie uzyskamy.
    Albo jednak spróbować pod listwami przypodłogowymi poprowadzić jednak przewód rj45 i poczekać z takim rozwiązaniem do czasu wymiany sprzętu.
  • #5 17013829
    Wojciechovsky90
    Poziom 2  
    Mógłbyś mi powiedzieć w jakich widełkach cenowych zaczyna się dobry sprzęt PLC? Bo to chyba dla mnie najlepsze wyjście. Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Dzięki :)
  • #6 17014492
    KOCUREK1970
    No cóż, tu już niestety mówimy o kwocie rzędu 500 zł i więcej.
    Potrzebny jest komplet takich urządzeń (2 sztuki) i port LAN 1Gb.
    FRITZ!Powerline 1240E Set
    FRITZ!Powerline 1000E Set
    Devolo dLan 1200+ Starter Kit
  • #7 17014730
    Wojciechovsky90
    Poziom 2  
    Rano przeglądałem i trafiłem na taki model TL-PA9020P KIT, opinie na necie też ma spoko. Cena zależna od sklepu w jednym 449 zł w innym 520. A Ty coś możesz powiedzieć o tym urządzeniu? A zerknę też na te modele które Ty podałeś.

I tak na marginesie, zmiana softu, który został zainstalowany przez upc na Twoim urządzeniu nic nie poprawiło? Bo czytałem tamte komentarze i w sumie niektórzy widzą jakąś poprawę, a inni żadnej.
  • #8 17014773
    KOCUREK1970
    Wojciechovsky90 napisał:
    Rano przeglądałem i trafiłem na taki model TL-PA9020P KIT

Od TP Linka bym się trzymał z daleka.
    Wojciechovsky90 napisał:
    zmiana softu, który został zainstalowany przez upc na Twoim urządzeniu nic nie poprawiło? Bo czytałem tamte komentarze i w sumie niektórzy widzą jakąś poprawę, a inni żadnej.

Więc na pewno doczytałeś, że żadnym softem się tego nie naprawi bo to błąd sprzętowy samego Compala.
    Poprawek oprogramowania od listopada 2017 r było w sumie 4 - żadne nic nie dały.
    To problem globalny.
    Co więcej Compal jest bardzo podatny na atak DDoS, ma problem z urządzeniami po wifi, praktycznie trzeba go codziennie resetować do ustawień początkowych, ma problem z połączeniem się powyżej 5 klientów przez wifi.
    Jeśli Compal będzie online powyżej 2 mc całkowicie się zablokuje i wtedy może nawet już reset guzikiem na obudowie nie wystarczyć.

Jednym na tą chwilę rozwiązaniem jest wywalczenie używanego Technicolor TC7200 - ma on pasmo 2,4 i 5 GHz (nie dam głowy, czy działają obydwa pasma jednocześnie - musisz to zweryfikować, bo tam też poprawki softu były i mogło się to zmienić) i jest na chipie Broadcoma który nie ma tych przypadłości.
    Ale ten sprzęt jest tylko do prędkości DO 250 Mb i mniej, do 500 Mb się NIE nadaje bo jej nie obsłuży.
    Musiałbyś z UPC wydębić jakiś sprzęt na Broadcomie - tylko on nie ma problemów.
    Compal Hitron, Ubee - wszystkie one są na chipsecie PUMA6 (Ubee ma PUMA5) i one też posiadają tą podatność.
  • #9 17758529
    bendix101
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Czy ten problem dotyczy tez tego compala ustawionego jako bridge? Co można zrobić - jutro technik u mnie ma być. Żądać innego modemu? Jakiego?

Z góry dziękuję za wsparcie

Dodano po 25 [minuty]:

@ kocurek
    Czy giga box też ma te przypadłości? I czy można jakoś na nich wymusić go do prędkości 300? W sensie czy się udaje przy większym nacisku. Mogę jeszcze zrezygnować z UPC.
  • #10 17758999
    KOCUREK1970
    bendix101 napisał:
    Czy ten problem dotyczy tez tego compala ustawionego jako bridge?

Nie ma znaczenia co ustawisz - chipset w obydwu przypadkach jest ten sam.
    bendix101 napisał:
    Co można zrobić - jutro technik u mnie ma być. Żądać innego modemu? Jakiego?

Nic nie można zrobić - innego sprzętu nie ma.
    bendix101 napisał:
    Czy giga box też ma te przypadłości? I czy można jakoś na nich wymusić go do prędkości 300?

Tak po części ma, bo to nadal Intel Puma 7.
    Jest on dostępny tylko dla netu 1Gb - end off story.
  • #11 17760196
    bendix101
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Czy w takim razie doradzasz zmianę opertora? Mam jeszcze MM, Vectre, Orange i zdaje sie netię.
    Ja nie gram więc mi to wszystko jedno (mam 30Mb od MM i mi wystarcza. Ale mój zstępny w innym lokalu będzie miał problem bo on gra.
    Jakieś sugestie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z adapterem USB TP-LINK Archer T2UH, który powoduje skoki pingu do 3-4 tysięcy co godzinę, mimo że wcześniej znikający pakiet został rozwiązany przez ustawienie wysokiej wydajności w opcjach zasilania. Problem może być związany z modemem/routerem ConnectBox od UPC, który ma znane problemy z chipem Intel Puma. Użytkownicy forum sugerują, że UPC pracuje nad nowym sprzętem, ale obecne rozwiązania są ograniczone. Wskazano na możliwość użycia urządzeń PLC, takich jak FRITZ!Powerline i Devolo dLan, jako alternatywę dla połączenia kablowego. Użytkownik rozważa również zmianę operatora internetowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA