logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzrost pingu do 3000ms po wymianie routera i karty sieciowej TP-Link

Arivo 19 Sty 2021 13:15 996 9
REKLAMA
  • #1 19194898
    Arivo
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z internetem. Mianowicie tydzień temu wymieniłem router (na tp link archer c6) oraz kartę sieciowa (na tp link t3u plus). Sterowniki do karty pobrane z oficjalnej strony najnowsze jakie byly. Problem jest taki, że internet śmiga jak powinien ale co jakieś kilka/kilkanaście minut schematycznie ping skacze ze stabilnego 30-50 ms do nawet ponad 3000 ms. Sa ta 1-2 sekundowe przerwy w sieci i nastepuja ok. 4-5 razy po sobie potem wszystko wraca do normy przez jakiś czas i tak w kolko. Router i karta nowe ze sklepu. Działaja na 5G, przelaczalem na 2.4G i nie pomogło. Na innych urzadzeniach nie ma takich problemow, wszystko dziala poprawnie. Dodam, ze po podlaczeniu innej karty sieciowej o wiele gorszej internet dzialal jak dzialal ale problemow z wyrzucaniem pingu do 3000ms nie uswiadczylem. Na zdj wyników speedtest zaznaczony kółkiem jest jeden z tych momentów który udało mi
    się wyłapać. Download ze stabilnego 80-90 Mbps skacze nagle do 30Mbps, upload stabilne 10 Mbps. Dodatkowo zdjecie konsoli po wpisaniu ipconfig /all, zalacznik wyniku testu WinMTR mozna tam zauwazyc ze ping jest stabilny 22 ale skacze do 4k. Pingowalem adres serwera DNS IPv4 routera. Jeśli to nie to to proszę napisać. Jeszcze zdjęcie z programu InSSIDer. Dodam, że router ma właczone teraz QoS na mój komputer, probowalem wylaczac ale nic nie zmienia. Licze na pomoc. Pozdrawiam.
    Wzrost pingu do 3000ms po wymianie routera i karty sieciowej TP-Link Wzrost pingu do 3000ms po wymianie routera i karty sieciowej TP-Link Wzrost pingu do 3000ms po wymianie routera i karty sieciowej TP-Link
    Załączniki:
    • Test WinMTR.TXT (647 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19195105
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Wygląda ze winna karta lub samo połączenie (zasłonięcie, zakłócenia). W obu pasmach działa to równie źle? Jaka jest lokalizacja karty i routera?
  • REKLAMA
  • #3 19195177
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 725
    Ostro, nawet 5GHz zasrane. W takim środowisku to i tak działa nieźle. Sądząc po sygnale 5GHz router masz w tym samym pomieszczeniu, dlaczego łączysz się po wifi?
  • #4 19196210
    Arivo
    Poziom 4  
    Wzrost pingu do 3000ms po wymianie routera i karty sieciowej TP-Link

Mniej wiecej tak to wyglada. Z przedpokoju leci kabel przez sciane do jednego pokoju i tam stoi router a ja siedze w drugim. Jakbym chciał na kabel to bym musiał poprowadzić przez 3 pokoje więc średnio :/. Jak dostaje tych napadów pingu to windows pokazuje dalej dobry zasieg sieci, dodatkowo z inna karta tez zewnetrzna nie ma problemu. Przełacze na 2,4G na dłużej i dam znać jak to wyglada. Czyli jak na razie wszystko wskazuje na to ze to ta karta? Jest mozliwosc ze sterownik tp linka jest wadliwy?
  • #5 19196254
    dktr
    Poziom 26  
    Ja bym tak czy tak prowadził przewód, za jakiś czas łącza 1G to będzie standard. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jestem w szoku jeśli chodzi o ilość sieci na 5GHz z tak mocnym sygnałem. Mam anteny na 100m kominie i szum wygląda podobnie jak u ciebie w mieszkaniu, coś niesamowitego ;)

• REKLAMA
  • #6 19196304
    Arivo
    Poziom 4  
    dktr napisał:
    Ja bym tak czy tak prowadził przewód, za jakiś czas łącza 1G to będzie standard. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jestem w szoku jeśli chodzi o ilość sieci na 5GHz z tak mocnym sygnałem. Mam anteny na 100m kominie i szum wygląda podobnie jak u ciebie w mieszkaniu, coś niesamowitego ;)

Ciekawa sprawa. Mieszkam w bloku 3 piętrowym na przedmieściach średniej wielkości miasta, żadnych słupów ani radiostacji w pobliżu. Bardzo chciałbym przerzucić się na kabel ale jest to ciężkie do wykonania u mnie :/ Moge w jakis sposob rozdzielic kabel internetu na dwa bez znaczacej utraty jakosci łacza (jakas zlaczka czy cos w tym stylu) czy musze z routera go pociagnac?

Dodano po 2 [minuty]:

jdubowski napisał:
    Wygląda ze winna karta lub samo połączenie (zasłonięcie, zakłócenia). W obu pasmach działa to równie źle? Jaka jest lokalizacja karty i routera?

2.4G jeszcze gorzej działa. Co prawda mniejsze skoki ale częstsze... Widac to ladnie w WinMTR
    Załączniki:
    • test 2.4.TXT (647 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19196316
    dktr
    Poziom 26  
    Może nawet nie wiesz że na dachu twojego bloku jakiś lokalny ISP ma swoją "bazę".
    Albo mieszkasz wysoko i masz "dobry widok", tak jak antena z której pokazałem mój skan, tyle że u mnie sieci z sygnałem -80dB wiem że nadają 40km dalej ;)

• Pomocny post
    #8 19196684
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Arivo napisał:
    2.4G jeszcze gorzej działa. Co prawda mniejsze skoki ale częstsze...

Kartę masz na USB, kup metrowy przedłużacz i ją nieco przemieść, bo obawiam się że obecnie tkwi za obudową peceta. jak to nie pomoże to zostaje położenie skrętki i zaciśnięcie wtyczek...
  • REKLAMA
  • #9 19197328
    Arivo
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    Arivo napisał:

Kartę masz na USB, kup metrowy przedłużacz i ją nieco przemieść, bo obawiam się że obecnie tkwi za obudową peceta. jak to nie pomoże to zostaje położenie skrętki i zaciśnięcie wtyczek...

Pomogło. Dzięki wielkie, nigdy bym nie pomyślał, że o taka błacha rzecz chodzi a juz chcialem zwracac karte. Jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc :)
  • #10 19197422
    Arivo
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    Arivo napisał:

Pomogło. Dzięki wielkie, nigdy bym nie pomyślał, że o taka błacha rzecz chodzi a juz chcialem zwracac karte. Jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc :)

Dodano po 29 [minuty]:

zmiana położenia karty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wysokim pingiem (do 3000 ms) po wymianie routera na TP-Link Archer C6 oraz karty sieciowej na TP-Link T3U Plus. Mimo stabilnego połączenia, co kilka minut występują skoki pingu oraz przerwy w sieci. Inne urządzenia działają poprawnie, a zmiana pasma z 5 GHz na 2.4 GHz nie przyniosła poprawy. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w karcie sieciowej lub jej sterownikach. Po sugestii przemieszczenia karty USB, co poprawiło sygnał, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA