logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić promiennik Wi-Fi 2,4GHz z czaszy anteny 85cm?

coal_chember 15 Sie 2005 01:50 4015 10
REKLAMA
  • #1 1734780
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Posiadam starą czasze od antenny staelitarnej i bym chciał zrobić do niej promiennik do WI-Fi 2,4Ghz, niestety nie pamiętam jaka jest polaryzacja w mojej siecie(bede wiedzial we wtorek), ale z tego co wiem (czytałem) po obróceniu promiennika zmiena się polaryzacja.

Proszę o jakiś schemat, rady nigdy czegoś takiego nie robiłem.
    Mile widziane dokładne rady, a w zamian 15pkt.

Z góry dziękuje.

Czasza o średnicy 85cm.
  • REKLAMA
  • #2 1734932
    NEMO131313
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    a prosze cie bardzo postszej chyba nie ma a poza tym dużo sprzedawanych w kwadratowych obudowach to włąśnie te bi-quady :D
    Załączniki:
    • Jak zrobić promiennik Wi-Fi 2,4GHz z czaszy anteny 85cm? Bez tytułu.jpg (61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1734935
    NEMO131313
    Poziom 16  
    kilka słow komentarza:
    1. polaryzacje zmienia się położeniem tego ''warkocza'' ''motylka'' ???:D jak jest pionowo ułożony to pion jak poziomo to pozioma :D
    2. reflektor z tyłu jest z jakiegokolwiek przewdzącego materiału :D ja wykorzystałem blache z ekranu od LCD
  • REKLAMA
  • #6 1737800
    NEMO131313
    Poziom 16  
    kolego @rokefeler nie można zastosować :D:D:D:D a czemu nie ??? wiem wiem cos tam było o homologacjach ale ............ nie skłamie mówiąc że 99% anten (kupowanych ,sprzedawanych robionych-niepotrzebne skreślić) są to anteny właśnie na podstawie takich darmowych projektów w internecie. Więc teoretycznie NIE ma w polsce anten które MOŻNA :D:D używać. A ten promiennik jest sprzedawany po 40-50zł na allegro np. a jak widać to doś duża cena za kawałek drutu i laminatu :D
  • REKLAMA
  • #8 1740087
    coal_chember
    dziękuje wam bardzo, jednak nikt nadal nie udzielił odpowiedzi na moje pytanie chodzi mi o typowy promiennik, ktory mozemy zastosowac do anteny satelitarnej. Tutaj podaje przykład http://www.frars.org.uk/cgi-bin/render.pl?action=link&url=1160&goback=999999

Jak są tam podłączone kable który gdzie idzie bede bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    #9 1740595
    NEMO131313
    Poziom 16  
    jej to co ci podałem TO JEST PROMENNIK !!!!!!!!!! pakują to w kwadratowe pudło i dodają z tyłu rurkę do włożenia w miejsce konwertera i wsio :D/
    A z tego co widze chodzi ci o tzw. canntenę :D czyli antene z puszki.
    A robiłem z ciekawości i takie cudo i musze powiedzieć że całkiem całkiem chodzi choć Bi-quad jest lepszy. Co do łaczenia kabli to sygnał idzie na promieniik czyli kawałek miedzianego drutu w środku puszki a masa na reszte czyli całą puszkę. Ale długość puszki odległość od dna i gługość promiennika jest ściśle określona. Miałem gdzieś program co to wyliczał w zależności od częstotliwości . Jak znajde załacze linka.
  • Pomocny post
    #10 1742303
    Mareksp9bqj
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Cześć !
    Oświetlacz anteny parabolicznej można wykaonać w postaci anteny falowodowej wykonanej z odcinka rury czy puszki.W sieci znajdziesz dużo na ich temat.Podstawowe wzory znajdziesz przeszukując np strony
    http://www.saunalahti.fi/~elepal/antennit.html

powodzenia Marek
    P.S. Jak chcesz jeszcze jakiej porady to proszę pytaj
  • #11 1749581
    coal_chember
    dzieuje marek bardzo mi pomogłeś, zresztą wszyscy mi pomogliście. Ten pierwszy projekt już widziałem z teka wcześniej i posiadam do niego wymiary, wzory itp.

Ta kwadratowa skrzynka posiada zasięg do 10KM i wiem o tym że można ją wykorzystać w antennie.

Ale bardziej chodziło mi o taie coś jak na tej stronie od marka.

Wiekie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania promiennika Wi-Fi 2,4 GHz do czaszy anteny satelitarnej o średnicy 85 cm. Użytkownik poszukuje schematu i porad dotyczących konstrukcji typowego promiennika, który można zamontować w miejsce konwertera na czaszy. Wskazano, że polaryzacja sygnału zmienia się przez obrót elementu promiennika (np. „warkocza” lub „motylka”), co pozwala na dostosowanie do polaryzacji sieci. Jako popularne rozwiązanie wymieniono antenę bi-quad, której konstrukcja jest dostępna w formie FAQ i projektów online, a także tzw. canntenę – antenę z puszki, gdzie sygnał doprowadzany jest do miedzianego drutu w środku puszki, a masa do obudowy. Podkreślono, że długość promiennika i odległość od dna puszki muszą być precyzyjnie dobrane do częstotliwości 2,4 GHz. Zaproponowano także wykonanie oświetlacza anteny parabolicznej w formie anteny falowodowej z rury lub puszki, z odnośnikami do wzorów i przykładów konstrukcji. Poruszono również kwestie legalności stosowania samodzielnie wykonanych anten w Polsce, wskazując, że większość dostępnych anten bazuje na darmowych projektach i nie posiada oficjalnych homologacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA