ale jeśli ma radio seryjne w oplu to nie ma takiej opcji, wogóle nie ma menu w nim, ja mam philipsa montowanego fabrycznie i tam takiego czegos nie ma niestety
ja moge powiedziec ze w oplach vectra b były napewno mon towane philipsy car 400 o takie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59390408 do tego zmieniarka na 4cd, ich akurat na allegro nie moge znaleźć.
Wiem ze wczesniej opel montował blaupunkty, ale nei wiem czy akurat wtych vectrach
Nie tylko wygląd czy gniazdo, ważny jest program w procesorze i układy sterujące. Samego CAR400 były przynajmniej dwie wersje z wyglądu nie rózniące się.
Akurat nie pracowałem w Oplu, tylko w "Telekomunie Polskiej" ale faktem jest że takich radii miałem trochę w rękach.
Widzę że to nie jedyny problem kolegi z tym radiem. Może za dużo wymaga albo jest pokręcone przez jakiegoś rozkodowywacza (inny problem w innym temacie). Coś tu za dużo problemów. W sumie może jednak będzie się musial przejechać z Namysłowa...
Z tym wyłączeniem radia wraz z wyłączeniem zapłonu dałem sobie radę.
Ściągnąłem schemat, popaczyłem jak to wszystko wygląda, z mostkowałem dwa przewody i teraz wszystko gra.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W Oplu Vectra B radio wyłącza się automatycznie po wyłączeniu silnika, ponieważ zasilanie radia jest uzależnione od stacyjki. Aby radio działało nadal po wyłączeniu zapłonu, należy doprowadzić do niego stałe napięcie zasilania niezależne od stacyjki, np. poprzez mostkowanie odpowiednich przewodów według schematu instalacji elektrycznej. Niektóre modele radia mają funkcję Ign OFF, która pozwala na pozostawienie radia włączonego po wyłączeniu zapłonu, jednak dotyczy to głównie nowszych lub bardziej zaawansowanych urządzeń. W Oplu Vectra B często montowano fabryczne radia Philips, takie jak CAR 400 i CAR 600, które różnią się obsługą zmieniarki i funkcjami. CAR 400 nie obsługuje zmieniarki i nie posiada menu, natomiast CAR 600 ma wyjście na zmieniarkę i więcej funkcji. W przypadku seryjnych radii bez menu opcja Ign OFF może być niedostępna, co wymusza ingerencję w instalację elektryczną. Wymiana lub modyfikacja okablowania pozwala na utrzymanie zasilania radia po wyłączeniu silnika bez konieczności ingerencji w oryginalne menu radia. Wygenerowane przez model językowy.