logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd przy próbie podłączenia atmel studio z usbasp

rafalrfq 09 Lut 2018 19:41 1056 12
REKLAMA
  • #1 17025500
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Witam,
    mam procesor atmega 88pa-pu i programator usbasp, chciałbym pisać progamy w atmel studio i wgrywać je przez dodany avrdude. Konfiguracji dokonałem wg. instrukcji tmf (http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Atmel-Studio-Programator-USBasp-USBTiny.html).
    Właściwie to jest to mój pierwszy procesor i nie wiem gdzie mogę popełniać błąd - sprawdziłem połączenia na płytce stykowej, mam zainstalowane sterowniki z usbasp, ale przy próbie połączenia wyskakuje mi komunikat
    Załączniki:
    • Błąd przy próbie podłączenia atmel studio z usbasp ss.jpg (62.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17025908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17025933
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Tak, miałem w tym miejscu błąd ;d
    ale nadal nie startuje druga część komunikatu się nie zmieniła
    Załączniki:
    • Błąd przy próbie podłączenia atmel studio z usbasp ss2.jpg (76.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17025975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17025983
    rafalrfq
    Poziom 9  
    gdy wpisze m88p to wyskakuje mi lista oznaczeń procesorów w konsoli
    -e -P usb -c USBasp -p m88 -B 8
  • #6 17025993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 17026033
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Zainstalowałem nową wersje (tak, miałem starą xD), udało mi się wpisać m88p ale nadal błąd
    Załączniki:
    • Błąd przy próbie podłączenia atmel studio z usbasp ss3.jpg (51.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17026056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17026080
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Do tego będę potrzebował innego programatora? Czy jest może jakiś inny sposób?
  • #10 17026090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17054146
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Po dość ciężkich przejściach udało mi się uruchomić układ za pomocą tego programatora, ale użyłem do tego eclipsa, a wolałbym programować w Atmel studio. W menu tools mam dodaną opcję wg tej instrukcji(link w pierwszym poście) chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem pojęcie połączenia AS z usbasp, bo teraz jak skompiluje program i kliknę w to dodane menu to w konsoli pokazuje mi się tylko potwierdzenie poprawnego połączenia między avrdude a procesorem. Używa ktoś AS w ten sposób i mógłby mi podpowiedzieć co dalej zrobić?
  • #12 17054402
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Po prostu zrób dokładnie wg poradnika. Wygląda na to, że nie dodajesz do wywołania avrdude wskazanych w poradniku linii odpowiadających za programowanie pamięci.
  • #13 17054575
    rafalrfq
    Poziom 9  
    Znalazłem błąd, rzeczywiście był on w tym miejscu ;), a problem polegał na tym że uruchamiałem skrypt w aktywnym oknie z kodem main.c i taką właśnie nazwę przekazywałem do avrdude i brało mi plik main.hex

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem programatora USBasp do mikrokontrolera ATmega 88PA-PU w Atmel Studio. Po skonfigurowaniu zgodnie z instrukcją, występują błędy przy próbie komunikacji. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że w konfiguracji podano poprawny typ mikrokontrolera ("m88p") oraz zastosowano parametry "-B 8" w avrdude. Wskazano również na możliwość posiadania przestarzałej wersji avrdude, co może być przyczyną problemów. Po zainstalowaniu nowszej wersji, użytkownik nadal napotyka trudności, co prowadzi do sugestii zakupu innego programatora, takiego jak AVR ISP MK II. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik zdołał uruchomić układ, ale woli programować w Atmel Studio, gdzie napotkał dodatkowe problemy z wywołaniem avrdude.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA