logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Długie formatowanie nowego dysku zewnętrznego

qarool9 18 Lut 2018 23:14 6828 6
REKLAMA
  • #1 17047363
    qarool9
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam,
    kupiłem ostatnio nowy dysk 3TB z USB 3.0/2.0.
    Postanowiłem dysk podzielić na partycje 1TB+1TB+ reszta.
    Standardowo wykonałem usunięcie woluminu, stworzyłem następnie trzy partycje i postanowiłem je sformatować. Na jednym laptopie coś nie mogłem, więc bezpiecznie odłączyłem dysk i podłączyłem do drugiego laptopa. Na wstępie po podłączeniu wyskoczył komunikat, żeby dokonać formatu. Wybrałem NTFS, domyślny rozmiar alokacji i odznaczyłem "szybkie formatowanie"... Dodam, że dysk podpiąłem pod USB 2.0, mimo iż laptop i sam dysk mają wejścia 3.0. Formatowanie strasznie długo trwa i zastanawiam się czy wpływ na to może mieć właśnie podłączenie urządzenia pod USB 2.0? Czy formatowanie mogło być wykonane szybciej gdybym podłączył dysk pod niebieskie 3.0??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17047385
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    qarool9 napisał:
    Formatowanie strasznie długo trwa i zastanawiam się czy wpływ na to może mieć właśnie podłączenie urządzenia pod USB 2.0?

Długo - to znaczy?
  • REKLAMA
  • #3 17047394
    qarool9
    Poziom 8  
    Długie formatowanie nowego dysku zewnętrznego

Rozpocząłem ok. 20:00, minęło 3,5h... a dopiero 1/4...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17047402
    Kasek21
    Poziom 43  
    Anuluj i włącz szybkie formatowanie.

Przy okazji screen z programu CrystalDiskInfo dla tego dysku.
  • #5 17047433
    qarool9
    Poziom 8  
    Kasek21 napisał:
    Anuluj i włącz szybkie formatowanie.

Anulowałem i zrobiłem szybkie formatowanie. Zrobiło się w kilka sekund (dwie partycje).

Kasek21 napisał:
    Przy okazji screen z programu CrystalDiskInfo dla tego dysku.

Teraz niestety mam nowy problem, ponieważ chcę dodać trzecią partycję, a nie mogę utworzyć nowego woluminu...

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Usunąć utworzone wcześniej dwa woluminy i dodać jeszcze raz tym razem wszystkie trzy przed szybkim formatowaniem któregokolwiek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17047910
    Kasek21
    Poziom 43  
  • #7 17047945
    qarool9
    Poziom 8  
    Zostało anulowane pełne formatowanie... po anulowaniu wybrano szybkie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy dysk zewnętrzny 3TB z interfejsem USB 3.0/2.0 i podzielił go na trzy partycje. Po problemach z formatowaniem na jednym laptopie, podłączył dysk do innego, gdzie pojawił się komunikat o konieczności formatowania. Wybrał system plików NTFS i odznaczył opcję "szybkie formatowanie", co spowodowało długotrwały proces formatowania. Po 3,5 godzinach formatowania, które osiągnęło tylko 1/4 postępu, użytkownik anulował proces i zdecydował się na szybkie formatowanie, które zakończyło się w kilka sekund. Następnie napotkał problem z dodaniem trzeciej partycji, nie mogąc utworzyć nowego woluminu. Użytkownik rozważał usunięcie istniejących woluminów i ponowne utworzenie wszystkich trzech przed szybkim formatowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA