logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MikroTik: Czy WinBox pokazuje komendy konsoli przy konfiguracji?

zaba44 20 Lut 2018 20:22 1860 3
REKLAMA
  • #1 17051619
    zaba44
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    jestem nowym użytkownikiem MikroTika. Poradziłem sobie z całą interesującą mnie konfiguracją za pomocą WinBoxa. Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje możliwość podglądu tego co robię za pomocą WinBoxa w konsoli. Np. tworzę sobie w WB kolejkę simple queues klikam ok i wyświetla mi się polecenie jakie musiałbym wklepać do konsoli żeby uzyskać ten sam efekt. Nie mam pojęcia czy jest taka opcja ale po mojemu była by to super sprawa jeżeli chciałbym gdzieś zapisać sobie w notatniku użyte komendy do ponownego wykorzystania. Było by to też pomocne jeżeli chodzi o naukę komend. Z góry dziękuję za pomoc :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17052094
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    nie ma takiej opcji,
    jedyne co możesz zrobić to "export", np robisz coś w firewallu i potem w konsoli piszesz

ip firewall mangle /export

to wydrukuje komendy konsoli secji /ip/firewall/mangle

Dodano po 2 [minuty]:

/queue tree export
    /queue simple export
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17052427
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    zaba44 napisał:
    Witam,
    jestem nowym użytkownikiem MikroTika. Poradziłem sobie z całą interesującą mnie konfiguracją za pomocą WinBoxa. Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje możliwość podglądu tego co robię za pomocą WinBoxa w konsoli. Np. tworzę sobie w WB kolejkę simple queues klikam ok i wyświetla mi się polecenie jakie musiałbym wklepać do konsoli żeby uzyskać ten sam efekt. Nie mam pojęcia czy jest taka opcja ale po mojemu była by to super sprawa jeżeli chciałbym gdzieś zapisać sobie w notatniku użyte komendy do ponownego wykorzystania. Było by to też pomocne jeżeli chodzi o naukę komend. Z góry dziękuję za pomoc :D

Otwórz terminal i na samej górze wpisz komende export.
    Cała konfiguracja pojawi się w postaci komend. Mozesz przekierować do pliku na przyszłośc.
  • #4 17056541
    zaba44
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Komenda export załatwia sprawę
REKLAMA