logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest możliwe,opłacalne podłączenie gazu rothenberger do zwykłego palnika?

qr 23 Lut 2018 20:34 798 1
REKLAMA
  • #1 17058659
    qr
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich. W skrócie chodzi o to co myślicie o takiej opcji, opłacalności dla lutowania na twardo, ewentualnie drobnego spawania gazowego:
    zamiast tradycyjnego palnika niebezpiecznego i niedostępnego na wioskach na acetylen oraz tlen lub palnika rothenberger za dwa tys. zł na sepcjalny ich gaz za 70 zł na kilka godzin?
    PYTANIE kluczowe: czy dzięki tej końcówce lub innej (jakie?) można podłączyć ten ich gaz do zwykłego palnika obok tlenu? czy palnik będzie działał..
    Korzyści:
    +mamy ich super gaz zamiast acetylenu lub butanu, a daje temperature 2 tys stopni..
    + jak nam zbraknie tlenu mamy także opcjonalnie tlen z rothenberger bez jeźdzenia 100 km..
    + mozemy nie tylko lutować, teoretycznie ale i spawać..
    Czy ta gra warta jest świeczki?
    Butanem teoretycznie polutujemy na twardo tylko do 18 mm miedź wiec lipa jak za tą kasę.. :-(
    Chyba ze macie cos lepszego?
    Taki adapter jest na rynku
  • REKLAMA
  • #2 18133798
    Kogi123
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Da się, ale potrzebujesz specjalny reduktor, który ciężko dostać.
    Ja znalazłem na gaz-but.pl "Redukcja do kartuszów gazowych NA LEWY GWINT" i w zasadzie nigdzie indziej nie widziałem takich reduktorów, nawet za granicą, ewentualnie ten, który sam znalazłeś (niestety nie zauważyłem go wcześniej).
    I właśnie, ten reduktor nakręca się w przeciwnym kierunku niż wąż do palnika, a zaraz po nakręceniu otwiera on wentyl kartusza, więc musisz mieć palnik z własnym pokrętłem ciśnienia, a nakręcenie obydwóch tak, żeby było szczelnie wymaga trochę gimnastyki. Przy takim nakręceniu, tak czy siak i tak będą jakieś mini-przecieki, więc po użyciu musisz wszystko odkręcić, inaczej kartusz w ciągu miesiąca opustoszeje.
    Ewentualnie możesz spróbować zamiast reduktora, po prostu nałożyć inną końcówkę z drugiej strony węża.

Jeśli chodzi o płomień z gazem MAPP ze zwykłego palnika ( w moim przypadku palnika cyklonowego) - był piękny praktycznie bez żadnej regulacji, z zielonym języczkiem. Ciśnienie w kartuszu wydaje mi się znacznie mniejsze niż w typowej butli propan-butan (albo na taki kartusz trafiłem).
    Niestety nie próbowałem na rurach miedzianych, więc nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo jest efektywny.
REKLAMA