logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ magnesu neodymowego na parametry głośnika - moc i wytrzymałość

mechanik32 16 Sie 2005 17:08 2097 6
REKLAMA
  • #1 1738910
    mechanik32
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam zżera mnie ciekwość czy magnes neodymowy jakiś mocny przypięty do magnesu głośnika poprawi jego parametry moc wytrzymałość prosze o sugestie
  • REKLAMA
  • #2 1738955
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    juz tak probowalem i nic.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1740032
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Może jedynie zlikwidować to, że głośnik przestanie sypać kolorami po kineskopie jak stoi blisko jego.
    Oczywista odpowiednio przypasowany (powinny się odpychać).
    Niby coś tam się minimalnie zmienia ale nie jest to prawie do wyłapania, tak jak to że ktoś słyszy w sprzęcie popularnym wpływ przewodów na jakość tego co nam kolumny grają ;)
  • REKLAMA
  • #4 1740219
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    W tandetnych głosnikach dołożenie dodatkowego "źródła pola magnetycznego" poprawia nieco parametry...natomiast w dobrych głośnikach nic się nie dzieje.
  • #5 1740277
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Dzięki czemu mozemy poprawic jedynie skuteczność, ogólnych parametrów brzmieniowych tym nie poprawimy. Po za tym musiałbyś miec magnes z AlNiCo albo żeliwny (taki jak na głośniku) podobnej wielkości.

mocy nie poprawi... Ale bedzie grało głośniej (możliwe)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21606430
    mikolajpodedwornyniw
    Poziom 1  
    >>1740277 W głośniku subfr 300 W pomogło bardzo, gra prawie 2 razy głośniej i założyłem mocny magnes neodymowy na niskiej Hz ok. 20. Pęka mi guma, bo za mocno wychodzi membrana.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu mocnego magnesu neodymowego dołożonego do magnesu głośnika na jego parametry, takie jak moc i wytrzymałość. W praktyce dołożenie dodatkowego magnesu neodymowego nie poprawia istotnie parametrów głośnika ani jego mocy, zwłaszcza w wysokiej jakości urządzeniach. W tanich głośnikach może nieznacznie poprawić parametry, głównie skuteczność, co może skutkować głośniejszym dźwiękiem, jednak nie wpływa to na ogólne brzmienie. Aby uzyskać efekt, magnes powinien być odpowiednio dopasowany i odpychać się od oryginalnego magnesu. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem, że w subwooferze 300 W zastosowanie mocnego magnesu neodymowego na niskich częstotliwościach (około 20 Hz) spowodowało znaczny wzrost głośności, ale także uszkodzenie gumy membrany z powodu nadmiernego wychylenia. Wskazuje to na ryzyko mechanicznego przeciążenia głośnika przy takim rozwiązaniu. Dodatkowo zauważono, że magnes neodymowy może zredukować zakłócenia magnetyczne, np. interferencje z kineskopem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA