logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje W 6623/S - błąd ERR7 przerywa pranie, co jeszcze mogę sprawdzić?

lukasz22i 25 Lut 2018 23:09 2244 4
REKLAMA
  • #1 17064203
    lukasz22i
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam,

Od kilku dni mam problem z pralką Gorenje, a konkretniej w trakcie prania wyrzuca błąd ERR7. Nie ma znaczenia jaki program wybieram, przy programie Quick 17min błąd wywali na 1-2min przed końcem, jak nacisnę "start" (jak mówi instrukcja) to zazwyczaj zakończy pranie, przy dłuższym programie np. Mix dzisiaj wywaliło mi błąd na 24min przed końcem prania (wg. wskazań wyświetlacza), dałem "start" pranie poszło dalej ale znowu pod koniec prania wywaliło ERR7, tym razem "Start" nie wznowiło prania, musiałem wyłączyć program. Zdążyłem już trochę poczytać o przyczynach tego zachowania, błąd ERR7 wywala podczas odpompowywania wody, sprawdziłem filtr ten dolny od frontu (ciężko to nazwać filtrem bo to jakiś kawałek plastiku który nie był specjalnie brudny) oraz wąż odpływowy który idzie do odpływu w ścianie (tam było trochę brudu).

Ktoś podpowie czy w warunkach domowych/poza serwisowych jestem w stanie coś jeszcze sprawdzić? Pralka ma niecałe 3lata więc względnie świeża i niezbyt mocno eksploatowana.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17068481
    lukasz22i
    Poziom 10  
    105 wyświetleń i brak pomysłu?

Co zaobserwowałem? Że w momencie odpompowywania wody z okolic filtra dochodzi dziwne buczenie, rozumiem że tam jest pompka? Buczy dziwnie, jakby ciężko jej było odpompować wodę - przy okazji wyciągnąłem wąż odpływowy ze ściany, dałem do wanny, w momencie odpompowywania leci małe ciśnienie wody, nie wiem jakie być powinno bo nie wiem jak taka pompka tą wodę wypompowuje.
  • REKLAMA
  • #3 17068498
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 818
    Wyczyść filtr.
  • REKLAMA
  • #4 17068606
    lukasz22i
    Poziom 10  
    Andrzeju, filtr sprawdziłem, nic tam nie było. Ten filtr to kawałek plastiku, nie wiem jaką pełni funkcję bo wyłapać to on może co najwyżej skarpetkę :) A czy jest jakiś sposób by sprawdzić sam wąż odpływu?

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Zajrzałem raz jeszcze do filtra ale bardziej chciałem zerknąć na wirnik pompy która jest za filtrem, wirnik kręci się i nie ma tam niczego co mogło by go blokować.

Włączyłem szybki program 17min, wywaliło błąd na 10min prania, standardowo przy odpompowywaniu wody. Program anulowałem i dałem samo wypuszczenie wody bo pranie w wodzie stało, węża odprowadzającą dałem do miski żeby sprawdzić jak woda idzie. Włączyłem i co? I nic, pompka słychać że buczy, pralka pracuje i próbuje wypuścić wodę ale z węża nie leci nic, co chwilę tylko jakby wypluwa trochę wody z konkretnym brudem, potem znowu nic, pompka dalej buczy po czym znowu trochę wypluje, tak kilka razy aż wywala błąd ERR07. Zauważyłem że jak węża dam pod wodę to idą bąbelki czyli coś tam pompka pompuje, pytanie czy za słabo czy coś przytyka wodę przed pompką a ona sama nie ma co wypompowywać?
  • #5 17068836
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 818
    Pewnie masz skarpetę lub majtki w wężu między zbiornikiem a pompą.Trzeba to sprawdzić.
REKLAMA