logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta C360 i C220 - zacięcia papieru w trybie dupleks

serwis.urz.biurowych 26 Lut 2018 08:29 1239 7
REKLAMA
  • #1 17064479
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    witam
    mam kłopot z maszyną C 360 oraz c220 (dupleksy identyczne)
    przy jednostronnym działa dobrze, jak tylko jest tryb duplex co któraś kartka staje w piecu na wyjściu i druga kartka jest już na wejściu do pieca, czeka.
    Pomożecie co tu jest nie tak, czy to typowe dla tych modeli ?
    dzięki za każdą wskazówkę.
  • REKLAMA
  • #2 17064503
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Z C220 miałem styczność (i jeszcze jedną, sama drukarka, kolorowa), z tym że częściej miął papier niż zacinał, szczególnie na autodupleksie właśnie. Powód - wilgoć w papierze. Naprawa to zmodyfikowany przez producenta soft - słabsze grzanie, wolniejszy wydruk.
  • REKLAMA
  • #3 17064758
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    nie, tu nie o to chodzi. Mnie zacina w dupleksie, kartka staje w utrwalaniu, ładnie cofa kartkę do drugiej strony z powrotem, ale jak ma wypuścić już dwustronnie zadrukowaną kartkę to wtedy zacięcie,. Jakieś sprzęgło czy co s ?
  • REKLAMA
  • #4 17066301
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Jaki kod zacięcia?
    Spróbuj obniżyć temperaturę utrwalania. Była na to poprawka Minolty.
  • REKLAMA
  • #5 17069116
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    obniżyłem temperaturę o 15 stopni ale nic to nie dało, ruszałem też prędkością utrwalania ale też nic.
    załączam zdjęcia tych zacięć, może któryś z kolegów spojrzy.
    wyświetla cały czas zacięcie nad grzałką (nie wiem gdzie zobaczyć kod zacięcia - bo chyba nie chodzi o to na wyświetlaczu w kółeczko nr.13)
    wygląda to tak jakby ta kartka chcąc wyjść z grzałki zaczepiała o coś, słychać nawet taki charakterystyczny dźwięk, ale dotykałem tej górnej prowadnicy nad grzałką i nie wyczuwam tam żadnego zaczepu. Chyba że o folijkę która jest naklejona pod kółeczkami po wyjściu z wałków utrwalania, ale znowu jednostronnie nie zacina.
    Jeśli można proszę o porady, mam 2 takie maszyny, praktycznie identyczny objaw.
    Załączniki:
    • Minolta C360 i C220 - zacięcia papieru w trybie dupleks zacięcie c360.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Minolta C360 i C220 - zacięcia papieru w trybie dupleks zacięcie c360..jpg (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17080897
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    nie mogę sobie poradzić z ta maszyna, przełożyłem utrwalania, obniżyłem o maksymalne 20 stopni grzanie i zwolniłem ja też o maksymalną wartość i nadal zacina (format A4) , tylko dwustronnie. Kartka zawsze staje na wyjściu z utrwalania, zaczepia o tą uchylną prowadnicę nad grzałką tak jakby za sztywna się robiła ta kartka i się nie wykładała.
    Natomiast w opcji " gruby 1 " nie zacina ale jest to za wolno i nie mogę tego tak zostawić.
    Również zauważyłem że przy formacie A4-R (wzdłuż) też nie zacina
    Co robić, czy ma ktoś jakieś pomysły.
    Dziękuję.
  • #7 17080937
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Czy opcja "gruby papier" powoduje tylko modyfikację grzania i prędkości w tej maszynie? Jeśli tak, to wszystko wskazuje jednak na zbyt wysoką temperaturę/kiepski papier. Próbowałeś na innym papierze?
  • #8 17081830
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    w sumie to na 2 papierach ale z najniższej półki, lecz mam takie 3 identyczne maszyny i na tym papierze nie zacinają, ale sa w prędkości 22 i 28 a ta jest 36

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zacięciem papieru w trybie dupleks w urządzeniach Minolta C360 i C220. Zacięcia występują podczas przechodzenia kartki przez piec, szczególnie przy dwustronnym druku, gdzie kartka staje na wyjściu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak wilgoć w papierze, zbyt wysoka temperatura utrwalania oraz problemy z prowadnicami. Użytkownik próbował obniżyć temperaturę i prędkość utrwalania, jednak problem nadal występuje. Zauważono, że zacięcia nie występują przy użyciu opcji "gruby papier" oraz przy formacie A4-R. Użytkownik posiada trzy identyczne maszyny, które działają poprawnie na tym samym papierze, co sugeruje, że problem może być specyficzny dla jednej z maszyn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA