logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta c220 - nie wykrywa papieru w kasecie, trzeba mocno ją dopchnąć

serwis.urz.biurowych 20 Lis 2020 08:45 831 3
REKLAMA
  • #1 19056272
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    witam
    nie wiem o co kaman.
    nie wykrywa papieru w kasecie nr 1, lecz gdy się nią mocno rąbnie to podnosi wtedy i ją widzi.
    Obejrzałem ją ale nie widzę aby była pęknięta czy coś...
    czy to jakieś standardowe objawy w tych maszynkach, co można zrobić?
    z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 19056314
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Tak , sprawdź mocowanie czujnika z tyłu za kasetami. Jest przymocowany na grubej i długiej śrubie ze sprężyną. Jeżeli pęknie ten element sunący po tej śrubie i ma luz to wtedy takie rzeczy się zdarzają . Standardowa usterka w tym modelu.

C.
  • REKLAMA
  • #3 19057801
    JacKu-71
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Zwróć też uwagę na blaszkę (końcówkę blaszki) umieszczoną na poniższej ilustracji na w małym zielonym owalu - ja czasem podginam ją delikatnie do góry. Ostatnio naprawiałem taką kopiarkę w której podnoszenie papieru w obydwu kasetach działało bardzo losowo (ale intensywne trzaśnięcie kasetą nie zawsze pomagało) - zrobiłem to na co zwrócił uwagę kolega copyman ale niczego tam nie zauważyłem. Dopiero kiedy wyciągnąłem cały mechanizm z rolkami okazało się że blaszka na którą zwracam uwagę nie była nawet poziomo ale była zgięta lekko w dół co powodowało że po wsunięciu kasety mechanizm z rolką pobierającą oraz przede wszystkim dźwignia czujnika (nr 9 w niebieskim owalu) nie opadał wystarczająco nisko. W efekcie kopiarka nie dostrzegała że wsunięta jest kaseta - podgięcie jej lekko w górę rozwiązywało problem (ciekawe było to że w obydwu kasetach był ten sam problem).
    Minolta c220 - nie wykrywa papieru w kasecie, trzeba mocno ją dopchnąć
  • #4 19061303
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Zobacz czy nie jest pęknięta kaseta z tyłu, częsty przypadek w serii C220.
REKLAMA